Indignadas: Жени и мъже променят света заедно

„От историческа гледна точка е важно да покажем, че политическите действия и социалните промени винаги се извършвали от жени и мъже заедно.

Жените винаги са били там, но не винаги са били видими“.

Това е едно от посланията на María María Acha-Kutscher, отправени чрез проекта ѝ “Indignadas (Outraged Women)”.

Перуанската художничка се определя като „визуален артист феминист“ Заедно с партньора си, писателя и художник Tomás Ruiz-Rivas, тя ръководи артистичния проект за експерименталното изкуство Antimuseo (Антимузей). Живее в Мадрид, но подчертава, че „работи глобално“.

Основният фокус в изкуството ѝ е жената. Нейната история, борбите за еманципация и равенство, както и културното изграждане на концепцията за женственост. Работата ѝ не се придържа към определен визуален език или стил, не се ограничава в техники и формати.

Мария организира работата си в дългосрочни проекти и за всеки един развива уникален език и методология. Казва, че е „може би една от малкото артисти от своето поколение, която се определя като феминистка, поради политическото измерение на работа си, играеща двойна роля: на артистичен продукт, но и на инструмент, допринасящ за политически трансформации.“

„Indignadas“ (Възмутени) определя като визуален запис на участието на жените в обществено значимите протести по света, както и в социални движения като 15M (Испания), Occupy Wall Street (Ню Йорк) и феминистки движения като Femen, Pussy Riot, SlutWalk и Червен килим (Перу).

В основата му е превръщането на фотографии от пресата в дигитални рисунки, вдъхновени от естетиката на поп арт, комиксите и политическите плакати на 70-те години.

Целта на серията е да направи по-видими усилията на жените и да ги постави в центъра на тези социални борби. Художничката я нарича още:

„Банка със спомени“

Indignadas: жени и мъже променят света заедно

Снимки и допълнителна информация: María María Acha-Kutscher / Indignadas (Outraged Women) / Facebook / Instragram
Изображенията могат да бъдат ползвани съобразно условията на Creative Commons license (non commercial).
Източник: Cultura Inquieta

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (14%)
  • вдъхновяваща (57%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (14%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (14%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук