Авторът на „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” – американецът Робин Слоун, разказва нова чудновата история за забързаното ежедневие, липсата на време, и за това как човек трябва да открие и запази връзката с корените си, като по този начин запали и тлеещия в душата си огън на щастието.
Във втория си роман „Песента на хляба” Слоун проследява историята на младата Лоис Клари, която работи в света на високите технологии, устремена към създаването на роботи, които да са в помощ на хората.
Лоис обича работата си и е готова да се труди 24 часа в денонощието, за да надмогне предизвикателствата и да постигне целта си.
Или поне така си мисли, докато един ден не си дава сметка, че всъщност е прекалено изтощена и самотна, а единственият й човешки контакт е с двама братя, които й доставят вълшебно вкусна вечеря.
Това са симпатичните Беорег и Чеймен, които правят невероятни пикантни супи и сандвичи в странно малко магазинче в Сан Франциско, и на които изведнъж им се налага спешно да заминат.
Лоис, която е най-редовният им клиент, получава неочакван подарък от двамата братя, който променя живота й напълно: култура за правене на техния магически хляб – обвито в митове наследство от древната им родина.
Освен чудатата рецепта, Беорег и Чеймен й завещават тежката задача да направи всичко възможно, за да опази тази културата жива – да я храни, да ѝ пуска музика… и да се научи да прави хляб с нея. Лоис няма представа от готвене, но въпреки това приема предизвикателството и започва да експериментира в току-що построената си за целта пещ.
А песента на хляба през цялото време ще я води към щастието и любовта…
Песента на хляба
(откъс)
Робин Слоун
Оплаквах загубата си, надигах кутията със слъри и зяпах мрачен телевизионен сериал на лаптопа си въпреки бавния интернет, когато чух потропване по вратата – леко, но уверено. Познавах това потропване.
Чеймен за първи път беше без мотоциклетната си каста. Косата му беше пясъчнокафява.
– Клиент номер едно! – провикна се той.
Друга фигура стоеше зад гърба му, няколко стъпала по-долу. Този човек имаше подобно миловидно лице и същата песъчлива коса, но кожата му бе по-тъмна и бе с по-масивно и едро тяло, особено в средната част.
Чеймен се обърна към него.
– Беорег, много си срамежлив. Ела.
Гласът от телефона! Беорег. Готвачът и хлебарят, майсторът на пикантното комбо, творецът на моя комфорт. Изпитах желание да му се поклоня.
– Сега тръгваме – каза Чеймен. Зад тях имаше кафяво такси с работещ двигател. – Но Бео искаше да ти дадем подарък.
– Много мило от ваша страна – казах аз.
Беорег се усмихна, но погледът му се зарея някъде около нивото на гърдите ми. Подаде ми предмет, увит в раирана кухненска кърпа. Беше керамична делва, колкото голям буркан от фъстъчено масло, тъмнозелена, с капак в същия цвят, чиято глазура блестеше в различни нюанси.
– Какво е това?
Приличаше на съд, в който би могло да се сложи пепелта на починал роднина, а определено не исках такъв подарък.
– Това е нашата култура – каза тихо Беорег.
Не, определено не…
– Искам да кажа „стартер“ – поправи се Беорег. – За правене на квасен хляб, разбираш ли? Донесох го, за да си печеш сама хляб.
Нямах представа какво да правя със стартера.
Чеймен усети безпокойството ми.
– Бео ще ти покаже – увери ме той.
Изпъна врата си, за да надникне в апартамента ми.
– Ако имаш кухня…?
Имах кухня. Поканих ги вътре.
– Много е чисто – отбеляза Беорег. Английският му бе безупречен, с лек намек за влияние от предаванията на Би Би Си – нещо ново обаче, не някоя историческа драма.
– Никога не готвя – признах аз.
– Защото си нашият клиент номер едно! – изхихика Чеймен и посочи към тяхното меню, все още залепено за хладилника.
– Имаш ли брашно? – попита тихо Беорег.
Почти се засмях.
– Нямам брашно. Аз наистина никога не готвя.
Той кимна отсечено.
– Няма проблем. Ще ти дам всичко, което ти трябва.
И припряно тръгна към вратата.
Чеймен беше отворил хладилника, без да пита, и ровеше вътре. Извади зелената кутия със слъри и изгледа съдържанието ѝ, сякаш бе мъртва мишка.
Беорег се върна миг по-късно, влачейки след себе си огромен дървен сандък, очукан и издраскан, покрит с етикети, отломка от друга пътническа ера. Разкопча закопчалките му и вдигна капака; вътре бяха натрупани хаотично всевъзможни кухненски принадлежности.
Малки чашки с дълги столчета и широки, плоски тигани. Събрани на снопче дървени лъжици, с очукани и овъглени ръбове, колекция от купи за смесване, пъхнати една в друга и подплатени с вестници, за да не се счупят. Буркани с тъмно стъкло, в които се виждаха дребни създания, приличащи на ксеноморфи (вероятно кисели краставички), и ярки цветни метални кутии с етикети на арабски, иврит и други езици, които не познавах. Имаше малки ненадписани бурканчета, съдържащи червени и жълти прахове; без съмнение, жизненоважните съставки за тайния пикантен сос. Пъхната изправена до гърба на сандъка се виждаше голяма дъска за рязане, чиято повърхност бе покрита с дълбоки ивици и прорези, доказателства за дългогодишна работа с нож по нея.
Докато ровеше вътре, Беорег попита:
– Все пак знаеш как се прави хляб, нали?
– Разбира се. В най-общи линии… – Знаех, че се слага брашно. – Всъщност не съвсем – признах накрая.
Бях консуматор на продукта, не хлебар.
– Има живо същество, култура. Наричаме го „закваска“. Предполагам, че е по-американски да използваме думата „стартер“. За да направиш хляб, смесваш стартера с брашното, с вода и сол и той образува газ, който кара тестото да набъбва. Освен това му придава известен вкус. – Беорег се изправи, държейки в ръка различни инструменти. – Имаш ли домашни любимци?
Поклатих тъжно глава. Единственото същество, което успявах да поддържам живо, бях самата аз, и то едва-едва, с изключение на времето, когато…
– Може би растение?
– Да! – възкликнах аз. – Имам кактус на бюрото.
– Добре! Тази култура… този стартер, съжалявам – та той е като него. Жив е. – Повдигна капака на керамичния съд, който ми бяха донесли. – Виждаш ли?
Сивата смес вътре изобщо не изглеждаше жива. Даже напротив, приличаше на враг на жизнеността. Като нещо, заради което живите същества биха пресичали улицата, само и само за да го избегнат.
– Помириши – нареди ми той, накланяйки съда към мен. – Усещаш ли?
Вдишах предпазливо, като не позволих повече от две-три молекули от подозрителната смес да влязат в носа ми. Опитах се да увъртам.
– На какво би трябвало да мирише?
– Донякъде на банани. Миризмата е много хубава.
Подуших отново, все още не улавях нищо, но кимнах в знак на съгласие.
– Прав си. Хубаво мирише.
Същата стратегия използвах при дегустациите на вино.
Беорег грейна.
– Но трябва да го нахраниш, разбираш ли? За да го съхраниш жив. Ще ти покажа как.
Изсипа подбраните инструменти и съставки на кухненския плот.
Първо бе голям хартиен чувал с брашно, чийто връх бе спретнато отрязан и прегънат.
– Пшеничено пълнозърнесто брашно – обясни той. – Трябва да е пълнозърнесто.
След това ми показа малка купа за смесване и чаша с дълга дръжка.
– Отмери двайсет грама – ето толкова. – Пъхна чашата в чувала и после изравни съдържанието с пръст. – Виждаш ли? – Изсипа брашното в смесителната купа, след това напълни чашката с вода от чешмата. – Същото количество.
Добави водата в купата, грабна последния от избраните инструменти – къса дървена лъжица, и започна да разбърква.
Чеймен ровичкаше в сандъка и накрая извади калъфче с компактдискове.
– Трябва да му пускаш музиката на мазгите! – заяви той.
Взех масивния лаптоп от „Дженерал Дестерити“ и опипах ръба му за мястото за дискове, което никога не бях ползвала. В калъфчето на Чеймен имаше обикновен диск, надписан със същия вид букви като на менюто. Пъхнах го в „шейничката“. Лаптопът прочисти гърлото си, разнесе се дращене и щракване и после звукът зазвуча от високоговорителите му. Беше музиката, която братята пускаха за изчакване по телефона, тъжна и неподражаема, напявана на онзи непознат език. Езикът на мазгите. Тя изпълваше стаята ми и Беорег и Чеймен като че ли се синхронизираха с нея и забавиха движенията си. Позата на Чеймен се отпусна, а погледът на Беорег някак омекна, докато той продължаваше да бърка.
– Това е храната на стартера, виждаш ли? – попита той, показвайки ми бледата паста, в която се бяха смесили водата и брашното. – Важно е да го храниш всеки ден. Ако пропуснеш един ден, не е проблем, но не повече от един…
Това изглеждаше все повече и повече като сериозен ангажимент.
Беорег ме погледна за пръв път в очите, погледът му изведнъж бе станал трескав и питащ.
– Ще го поддържаш ли жив?
Трябваше да откажа. Трябваше да благодаря на братята за последно за любимото си комбо (супа и сандвич, двойно пикантни) и да ги придружа до таксито им, което все още ги чакаше на улицата. Вместо това казах:
– Разбира се.
Лицето на Беорег грейна.
Подарете си вдъхновение
Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.