Лятото на 2018-а влезе в историята на изкуството с първия официален, „открит“ отдел на MoMA – в българското село Старо Железаре.

Едни от най-известните произведения от колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (MoMA) вече са достъпни за хората в открита галерия. В Старо Железаре те са видими по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея, като за първи път в историята му творбите са представени на хората, достигайки директно до вратите им.

Зад проекта стои отдаден екип от полски артисти, воден от полско-българското кураторско и артистично дуо Катаржина и Венци Пирянков. Тази година те са работили върху селските стени цели два месеца, прехвърляйки колекцията на MoMA в Старо Железаре. Артистите разказват:

„Лятото на 2017 година започнахме революционни дейности в селото, призовавайки за възраждането на авангарда. Отивайки още една крачка напред, ние се движим към това малко по-летаргичната роля на традиционните читалища да бъде поета от Музея на модерното изкуство. Днешният шанс на изкуството да влезе в живота би могъл да бъде вид социален колаж, създаден от различни части от реалността.

Баба Велика, дядо Иван, Шабан, Янко и Али от ромския квартал, ще имат възможност да се запознаят с часовниците на Салвадор Дали,

селските картини на Шагал, Мерилин Монро и Уорхол, колелото на Дюшан, белия квадрат на бял фон на Малевич.

Проектът е отворен, с пространство за творчески импровизации и интерпретации през лятото, свързани с актуални ситуации и контексти, които най-вероятно ще доведат и до непредвидени и не планирани събития от А до Я, които не само заслужават да бъдат включени в проектите за стенописи и стрийт арт, но ще  дадат уникалност и автентична добавена стойност на проекта.“

Фестивалът е продължение на основните идеи и лозунги на предишни издания – „Изкуство за социална промяна“, „Село на персонажите“. Смесвайки локалното с глобалните, форумът показва различни гледни точки и различни светове заедно.

Тази година например, портрети на местни хора се появиха в компанията на избрани произведения на изкуството или личности, които са техните герои.

Така в новата галерия на МоМА откриваме например „Спящата циганка“ на Анри Русо, „Госпожиците от Авиньон“ на Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн – описано като „шедьовър на мелодрамата“ и мн. др. Катаржина и Венци Пирянков смятат:

„Ефектът от този проект може да бъде грандиозен, дори феноменален. Старо Железаре може да бъде най-артистично образователното село в света!

Надяваме се, че следващото лято мнозинството от баби, дядовци и  цигански семейства, ходейки и накуцвайки край стените, ще бъдат експерти по изкуството на Уорхол, Шагал, Малевич и Ротко.

Това е единственият шанс за институция като МоМА в наши дни, за вдъхване на нов живот в нея, за използването на нейния потенциал по ценен, ефективен и жив начин. Потенциалът на големите арт центрове в градовете е изчерпан, средата и получателите са изчерпани, както никога преди е необходим нов източник на енергия и освежаване на познатото.

Дори да е умиращо село със стари хора и циганско малцинство в края на света, тук има още неизползвани ценности, неоткрито съдържание, погребани емоции, ценни неща, които могат да бъдат смирено открити от жителите на градовете и играчите на великия свят.

Много ценности са дискредитирани през последните години от историята, съвременното изкуство прекалено лесно попада в капана на политическите игри и идеите за политическа коректност.

Нужна е здравословната дистанция, независимост, свободно поле за интерпретация, нови визии и решения.

Селото, независимо в какво състояние е, държи своите истории погребани сред кутии и буркани, чували с боб, запаси от не непременно логични и обясними митични инструменти, неконтролирани и необясними емоции, нови и стари начини да за справяне с реалността…“.

Колекцията на MoMA – в сърцата на хората и по дуварите на село Старо Железаре

Новини за откритата галерия може да следите на: Staro Zhelezare / Старо Железаре Street Art Village

За още красиви, открити галерии в България разказва:

Венци от 140 Ideas: Лесно и отръки ни се случва да застанем зад 1 идея (видео интервю)

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук