Най-добрият български плувец Петър Стойчев стана посланик на инициативата

откриването на Глас за океана

По случай Европейските дни на морето, които ще се проведат от 31 май до 1 юни 2018 г. в Бургас, Surfrider Foundation Europe започва активна дискусия сред гражданите под мотото „Глас за океана“.

Една година преди изборите за Европейски парламент целта е да бъдат мобилизирани европейските граждани, за да бъде поставена защитата на моретата и океаните във фокуса на общественото внимание.

Посланик на инициативата e единственият българин приет в Swimming Hall of Fame, носител на 11 световни купи по плувен маратон и първият човек, преплувал Ла Манша за по-малко от 7 часа – Петър Стойчев.

посланик на Глас за океана е Петър Стойчев

Глас за океана: провеждане на допитване за мнението на гражданите на европейско равнище

Океанът произвежда половината от кислорода на Земята и все пак е в опасност. Осъзнавайки важността на този проблем, Surfrider Foundation Europe разработи мащабна кампания за мобилизиране на гражданите преди европейските избори, които ще се проведат през 2019 г.

Кампанията Voice for the Ocean предлага на европейските граждани, независимо дали са студенти, експерти или любители на океана, възможност да изразят своите виждания за защитата на океаните. Те ще бъдат анализирани от Surfrider и организацията ще постави тези искания по време на кампанията за европейските избори.

„Бъдещето на океаните също се решава в Европейския парламент. Ето защо вярваме в необходимостта да се свържат европейските граждани, любителите на океана и политиците, за да могат да водят диалог, да намират решения и да защитават заедно океаните,“ обяснява Антидиа Ситор, мениджър връзки с институциите в Surfrider.

„Подкрепям инициативата, защото целият ми живот е свързан с водата.

Водата е мястото, на което се заражда живота, водата е нещото, без което животът не може да продължи. Затова всички ние трябва отговорно да се отнасяме към опазването на чистотата й и това трябва да бъде приоритет на европейските институции“, сподели мотивацията си посланикът на кампанията Петър Стойчев.

Дигитална платформа за консултации

От  29 май всеки гражданин ще има достъп до интернет платформа, чрез която не само ще научи какви са проблемити и заплахите, надвиснали върху океаните, но и  ще може да вземе отношение по тях. Сред предложените за обсъждане теми са:

 • Замърсяването на океаните
 • Използването на ресурсите и преносът на енергийни ресурси
 • Устойчивият туризъм
 • Океанът и ти. 

 Европейско турне за среща с различни аудитории

В допълнение към тази консултация с гражданите, Surfrider организира и европейско турне, за да се срещне с различни аудитории: ученици, ангажирани граждани, учени, местни, национални и евродепутати и т.н., тъй като има много хора, участващи в опазването на океаните, за които ще бъде полезно да се информират, да могат да дискутират и  да изразят мнението си.

Всеки етап от турнето „Глас за океана“ ще бъде организиран съвместно с местни участници или специалисти по  значими теми. Вече са планирани пет етапа (в България, Франция, Испания, Белгия и Португалия).

Първият етап ще бъде в Бургас в рамките на Европейските дни на морето. Тогава Surfrider официално ще стартира тази нова кампания и така ще затвърди ангажимента си да превърне опазването на океаните в част от политиката на национално, европейско и международно равнище.

 • удивителна (0%)
 • вдъхновяваща (0%)
 • любопитна (0%)
 • забавна (0%)
 • гореща (0%)
 • щура (0%)
 • необикновена (0%)
 • плашеща (0%)
 • обезпокоителна (0%)
 • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук