Лунна светлина - кадър от филма

След безпрецедентно за Оскарите объркване, „Лунна светлина“ за малко да не получи приза си най-добър филм на годината.

Но, ако трябва да перифразираме един от неволните участници във „фиаското“ – Не, не се шегуваме, „Лунна светлина“ наистина ще дойде у нас!

Премиерата на филма в България ще се състои в рамките на 21-вия София Филм Фест.

За Лунна светлина

Овациите за сценариста-режисьор Бари Дженкинс се сипят още от пълнометражния му дебют „Medicine For Melancholy”, обиколил доста фестивали през 2008 г.

Световната премиера на втория му филм „Лунна светлина” (Moonlight) беше миналата година на фестивала в Торонто – единственият от петте големи – Берлин, Кан, Венеция и Сънданс, който не е със състезателен характер.

Лунна светлина” проследява живота на един афро-американец в три различни периода от неговото съзряване – момче, тийнейджър и млад мъж, като трите роли са поверени на различни актьори. Те са се ангажирали с пресъздаването на този образ в съответната възраст, със съответните тегоби и неволи – защото вероятно това е реалността за един хомосексуален младеж с тъмен цвят на кожата в Маями.

Главната тежест и отговорност обаче е пада върху режисьора, който трябва да накара публиката да повярва и съпреживее и с трите превъплъщения на главния герой.

Това не е традиционна драма за „порастването” не само защото темите, представени от автора на филма, обикновено се заобикалят и пренебрегват. Постулати за мъжественост и сексуалност, топлината на обичното семейство – всичко е пречупено през погледа на главния герой.

Лунна светлина” е нежна, поетична история за един млад мъж, който се опитва да открие кой всъщност е той самият. Екстаз, болка, красотата от безпаметното влюбване – усещания и чувства го разкъсват, докато се мъчи да разбере и приеме своята сексуалност.

Бари Дженкинс създава чувствено и опияняващо кино, което разкрива дълбоките истини за различни житейски моменти, които ни определят като личности; хората, които са играли най-важните роли в живота ни и съкровения копнеж за обич, който преследва всеки от нас, през целия му живот.

Ролите в „Лунна светлина” са разпределени между Джанел Моне, Махершала Али, Треванте Роудс, Алекс Р. Хибърт, Джейдън Пайнър, Аштън Сандърс, Джарел Джером, Наоми Харис и Андре Холанд. Сценарият е дело на режисьора, по пиесата на Таръл Макрейни; визията на Джеймс Лакстън е възхитителна.

Кадри от филма „Лунна светлина“

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук