Катя Паскалева е име, което не искаме да забравяме.

Затова споделяме откъс от „Катя Паскалева. Жените в мен”.

Създадена е от изтъкнатия журналист и продуцент Георги Тошев през 2015 г., за да проследи пъзела на един рано прекършен живот и разказвайки историята на Катя по нейния начин – откровено и невероятно цветно; като картина, наситена с много вътрешни конфликти, тайни, но и с много светлина.

На страниците на биографията от Тошев оживяват бурната и изпепеляваща любов между Катя и Георги Божилов-Слона, дълбоката, почти кармична връзка с втория ѝ съпруг Иван Росенов, и тайната ѝ страст – рисуването, на която Катя така и не се отдава изцяло до края си.

Непокорна, дива, интелигентна, самотница, скитница, старица или майка – Паскалева е българската актриса, съчетала в себе си ролята на грандиозна кинозвезда и плаха и нежна душа. Един голям талант, който и до днес представлява картина на Жената, с всичките ѝ малки и големи чудеса. Помним я така!

Катя Паскалева. Жените в мен

Катя Паскалева. Жените в мен
(откъс)

Георги Тошев

ТЯ „влиза“ в героинята си и заживява задълго с нея. Царица е на паузите. Героините й преодоляват границите между страха и страстта. ТЕ се влюбват. Но коя е ТЯ? Актриса със своите страхове и радости, възходи и падения или жена, която не сбъдва мечтата си за семейство и деца… Неистово желание за любов! Зрителят често се интересува от  личността зад ролите, отвъд аплодисментите и образа на сцената. Защото публиката е безпощадна! Тя изисква от своите кумири да бъдат съвършени. Не прощава грешките и слабостите . Готова ли е Катя Паскалева да плати тази цена на успеха? Колко струва невидимият живот на звездата? Момичето о т Петрич, израснало в обикновено семейство в Перник, открива още в детството си, че единственият начин да избяга о т посредствеността на битието, е сцената. По-късно киното и театърът са шансът тя да се почувства свободна в годините на несвободност в България. Сцената е свобода. И Катя ще ѝ подари незабравимите си героини.

Първата ѝ голяма роля в киното е на Найме във филма „Краят на песента“. Заявка за дълго и плътно екранно присъствие. Лицето ѝ е с „овал на тракийска хубавица“. Катя успява да въплъти в себе си не само женствеността на българката, но и бунта на чувствителността си. Критици и публика подминават филма с мълчание. Паскалева е ново лице за киното ни в края на шейсетте години. Ново дарование, изградено сякаш о т противоположни качества. Едва когато се появява в ролята на Мария във филма „Козият рог“, създаден по „Диви разкази“ на Хайтов, всички съмнения на скептиците се разсейват.

Ражда се истинска кинозвезда.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук