Колко паметника на българки-исторически личности има в града ти?

Въпросът ни задават авторите на кампанията Паметни жени, коятот има за крайна цел изграждането на първия паметник на жена от историята ни в София.

Каузата е подета от Българския хелзинкски комитет и Българската асоциация на университетските жени, след като забелязват, че в София няма нито един мемориален обект, посветен на конкретна главна героиня от миналото ни.

А паметните жени, които заслужават да бъдат в учебниците и на картата на града ни не са малко.

Една от тях е Елисавета Карамихайлова, живяла между 1897 и 1968 г. и станала първата жена професор по физика в страната. А също и първият ни професор по радиоактивност и ядрена спектроскопия изобщо.

Друга е Димитрана Иванова – активистка от началото на 20 век, която довежда борбата за избирателни права на жените до реален резултат.

Общо седем вдъхновяващи истории ни разказват авторите на каузата, и ги илюстрират с красивите акварелни портрети на Мария Калчева.

Паметни жени

портрет за проекта Паметни жени

Личните истории на тези удивителни българки може да прочетете тук.

Паметни жени в акция

На 22 март София осъмна със седем нови паметника на жени.

Серията скулптури на артиста и дизайнер Ирина Томова – Erka – ПАМЕТНИК #1 цели да привлече общественото внимание към факта, че в столицата няма нито един паметник, посветен на жена – историческа личност.

Скулптурите (портрет на артиста), боядисани в ярки цветове, бяха поставени на централни софийски локации по време на тайна акция рано сутринта.

“Основният смисъл на акцията е предявяване на претенция към публичното пространство. То, също както и историята, принадлежи и на жените, ето защо си го изискваме.

В миналото ни има страхотни, вдъхновяващи жени, но техните постижения на практика са изтрити. В тези скулптури аз съм всяка жена.

С акцията искам да дам на жените нещо, което им се дължи, и десетилетия наред им се отказва – място, и признание”, казва Erka.

За кампанията

Кампанията Паметни жени стартира в навечерието на 8 март и цели да популяризира постиженията на жени, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята, което се пренася и в градската среда. Кампанията ще посвети целия месец на жените в историята чрез дейности, включващи лекции, редактони, акции, изложби и други събития и има за крайна цел изграждането на първия паметник на жена от историята ни в София.

Източник: womensmonth.org

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (17%)
  • вдъхновяваща (33%)
  • любопитна (17%)
  • забавна (0%)
  • гореща (17%)
  • щура (0%)
  • необикновена (17%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук