Спомняте ли си приказната, синя гора близо до Брюксел, в която се „пренесохме“ през пролетта? По сходни причини днес ще посетим японските гори.

Всяка година, от началото на юни до края на юли в Япония започва сезонът на дъждове и бурите. Не звучи като най-добрата причина да се озовем в Страната на изгряващото слънце, ще кажете.

Но не бързайте да се отказвате от пътешествието. След буря горите в някои префектури (Окаяма, Айти и Оита) се изпълват с цели „ята“ светулки. Малките насекоми, излъчващи жълтеникава, зелена или дори светло-червена светлина, създават приказни, спиращи дъха картини.

Как се случва магията

Благодарение на химичен процес, наречен „биолуминисценция“, светулките произвеждат т.нар. „студена светлина“.

Способността им да светят е свързана с потребността да си изберат партньор. За да се открия сред другите насекоми, възрастните представители започват да „се перчат“ с уникалните си светлинни рисунъци. Женските отговарят със светещи сигнали на мъжките „демонстрации“, които са харесали. А влюбените мъжки екземпляри следват светлината и „отиват на среща“.Една от характеристиките, по които светулките се ръководят при търсенето на партньор, са честотата на светене и яркостта. Светенето също така служи като предупреждение за нападение от хищници. В случай на заплаха светулките освобождават защитни стероиди, които ги правят неприятни на вкус.

Светлинната приказка, родила многовековна традиция и съвременна мода

Любуването на светулки след буря е многовековна традиция в Япония (на равно с толкова други, свързани със съзерцанието на природни красоти). Стотиците светулки из горите са на висока почит, а някога дори са им давали имена, като на домашни любимци.Периодът между юни и юли, когато японците се любуват на светлинните приказки, си има и специално име – хотаругари.

Днес към многовековната традиция се присъединяват десетки фотографи с модерна техника. Никак не им е лесно обаче да увековечат спиращата дъха светлинна феерия.

Светулките са чувствителни към други светлини и те ги карат да се крият. Затова и ентусиастите се опитват да ги издебнат привечер, тихо, бързо и въоръжени с най-добрата си техника и умения.

Обикновено използват фотографска техника, при която блендата на обектива стои отворена за 30 секунди и така улавят максимално много светлинни точки:

Сюрреалистично красиви снимки на светулки

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук