Обичате март, защото това е месецът на доброто кино у нас? Ако пролетните дни, в които традиционно се радваме  на София филм фест са зад гърба ви, а не сте успели да се насладите на богата програма на любимия фестивал, имаме добра новина за вас.

От 15 април ще гледаме 20-я София филм фест онлайн. Избрани филми от юбилейното издание на фестивала ще бъдат достъпни на платформата www.festivalscope.com, а първите 200 зрители ще имат възможност да ги видят безплатно.

Заглавията на София филм фест онлайн

На София филм фест онлайн ще видим Ма Ма

Пенелопе Крус в кадър от „Ма Ма“

Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, филмът на Хулио Медем и Пенелопе Крус „MA МA” представя историята на Магда – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време героинята разбира,че има рак на гърдата. Магда е решена да се бори за своето оцеляване… „Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика. Филмът има номинации за награди „Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

Най-новият филм на Вим Вендерс „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Зад амбициозната 3D продукция на Вендерс застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Освен Джеймс Франко, Вендерс кани и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер), както и Рейчъл Макадамс.

Копродукцията между Исландия и Дания „ОВНИ” на сценариста и режисьор Гримюр Хаконарсон, с голямата награда в програмата „Особен поглед” на Кан, която беше и официалното предложение на Исландия за кандидат за „Оскар” за чуждоезичен филм, събра десетки отличия през 2015 година. Филмът бе част и от фестивалната секция „В обектива: Исландия” на 20-ия София Филм Фест, а публиката в България има шанс за срещи с него онлайн. Исландски национален дух на фона на фантастичните северни пейзажи – страхотно предложение за пролетна кино вечер у дома.

Дебютният филм на 33-годишният Павле Вучкович „ПАНАМА” беше номиниран за „Златна камера” в Кан ’15. Историята е за двама влюбени. Йован започва да излиза с Мая, но постепенно нейното мистериозно поведение пробужда в него съмнения. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си, само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007).

Представената в Карлови Вари ’15 нова документална творба на Тонислав Христов „МЕЧТА ПО ЗАПАДА” е копродукция между България, Финландия и Германия. Разказът проследява живота в испанския град Табернас, където през годините са заснети повече от 600 „спагети уестърни”. Героите им оставят отпечатък не само в световното кино, но и у няколко поколения жители на града. Може би никъде другаде по света разликата между реалност и фикция не се усеща толкова силно. Местните живеят в сюрреалистичен контекст, уловени в един вид състояние на неопределеност между киното и реалността. С усет и майсторство Тонислав Христов споделя една интригуваща история, която очаква своята публика в платформата София Филм Фест онлайн

„КЕЙМБРИДЖ” на Елдора Трайкова беше тазгодишният избор за български документален филм в конкурса. Добронамерено и шеговито озаглавен като едно от прочутите английски университетски градчета, той ни запознава с култовата роля, която образованието играе в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България. Селото е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и се води с най-голям процент завършили висше образование. Филмът е сниман в продължение на една година и представлява плавен и топъл човешки разказ за надмогването на ограничаващите условия на селото и мотивиращата сила на образованието.

Най-новият филм на режисьора Камен Калев „С ЛИЦЕ НАДОЛУ” е копродукция между Франция, България и Белгия. Създаден по истински случай, „С лице надолу” разказва историята на Сами (в ролята номинирания за „Сезар” и обичан френски актьор Мелвил Пупо) – французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той е вербуван за информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с малолетна проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и двамата са принудени да бягат заедно…

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (38%)
  • забавна (13%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук