View this post on Instagram

#Regram @jennifermarlowe #thefloatingpiers

A post shared by The Floating Piers (@floatingpiers) on

Бихте ли искали да ходите по вода? Новият проект на Кристо ще даде тази възможност на хиляди хора.

И не, в него няма претенция за нещо библейско. Няма скрит смисъл. Нито артистът, нито тези които ще преживеят усещането да ходят по вода, таят желание да приличат на Исус.

Просто с поредната си, мащабна, временна творба Кристо прави своето истинско изкуство. Или както самият той обяснява в  интервю преди години за в. Капитал:

„Ще ви кажа какво значи думата истински – един филм за войната си остава просто филм за войната. Скици и подготвителни проучвания за опакования Райхстаг си остават просто скици за опакования Райхстаг. Но за 14 дни през 1995 г. – РайхстагЪТ – ето това е истинско. Истинско като истинското пространство – истинската река, истинската планина. Именно затова считам че повечето от изкуството основно представлява илюстрация. Имаме телевизия, филми, картини, образи, но всички тези образи само разказват за нещо – за истинското нещо. Но те не са истинското нещо. Истинското нещо е истинското нещо.“

View this post on Instagram

The intersection of #thefloatingpiers

A post shared by The Floating Piers (@floatingpiers) on

„Плаващите кейове“ на Кристо също са съвсем истински. Инсталацията, разположена в живописното италианско езеро Изео, на 100 км източно от Милано, се състои от 200 000 куба от рециклирана пластмаса, покрити със специална материя – нов вид плат с нишки, които се кръстосват в различни посоки и позволяват задържането над водата. Платът дори променя цвета си според слънцето и става наситено червен, когато е влажен.

Цялата структура, която е дълга 4.5 км и широка 16 м, се носи по водата заедно с вълните (за щастие на посетителите италианското езеро е известно със спокойната си повърхност). Кристо дори препоръчва хората да ходят боси, за да усещат движението на водата под стъпалата си.

Това не е картина, не е скулптура. Трябва да преминете по него… да го почувствате заедно със слънцето, с дъжда, с вятъра…

„Плаващите кейове“ бяха открити на 18 юни (като хиляди хора преминаха по тях още в деня на откриването им) и ще бъдат достъпни за посетители до 3 юли т.г.

В  свое съобщение артистът отбелязва: „Както всички наши проекти, „Плаващите кейове“ са напълно безплатни и достъпни 24 часа в денонощието, стига времето да го позволява. Няма билети, няма официално откриване, няма резервации, няма собственици. „Плаващите кейове“ са продължение на улицата и принадлежат на всички.“

Инсталацията е изградена изцяло със средства на Кристо (ок. 15 млн. евро), който по традиция финансира реализирането на идеите си с продажба на свои творби. Идеята за нея се е родила в далечната 1970 г. и през годините  Кристо и вече покойната му спътничка в живота Жан-Клод са се връщали към нея многократно. Артистът споделя, че днес „Плаващите кейове” в Изео са станали възможни благодарение на ентусиазираната подкрепа на местните власти и на хора от околните селища.

Собственикът на пекарна в близост до езерото, Микеле Пескали, дори е създал бисквити „Кристо” по случай откриването на мащабната творба. Те са покрити с конфитюр с портокалови корички, за да напомнят цвета на кейовете.

„Това е проект, който трябва да видиш, за да разбереш. Това не е картина, не е скулптура. Трябва да преминете по него… да го почувствате заедно със слънцето, с дъжда, с вятъра. Това е нещо осезаемо, не виртуално”, обяснява 81-годишният Кристо.

А на всички критици, оспорващи смисъла на огромните му, временни творби, бихме отговорили отново с думи на Кристо, взети от интервюто във в. „Капитал“:„Едно от удоволствията на това да си артист е да правиш това, което искаш. Всички наши творби, мои и на Жан-Клод, са напълно безполезни, абсолютно безсмислени, никому ненужни. Светът може да живее и без тях. Ние не правим нищо добро или лошо, всички тези морални дискусии са напълно излишни.

Работата на артиста представлява абсолютна свобода и е крайно далеч от политиката, морала и прочие.“

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (40%)
  • вдъхновяваща (30%)
  • любопитна (10%)
  • забавна (0%)
  • гореща (10%)
  • щура (0%)
  • необикновена (10%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук