Обичате ли да четете? Да се потапяте в един изненадващ ви с всяка страница, нов свят, да бягате от ежедневието си? Повярвайте, не сте единствените.

Само че има хора, за които литературата не е така достъпна, независимо колко я обичат.

Както и има начин да им помогнете да се докоснат до повече произведения, да се потопят в някой от чудните въображаеми светове, които ви омагьосват.

podari istoria na nezriasht

Как?

Достъпът на незрящите до книги на български е сравнително ограничен, особено що се касае до аудиокниги, затова Съюзът на слепите в България – София стартира инициативата „Подари ми история“. Включи се и ти – прочети на глас стихотворение, разказ, повест, роман, научна разработка и т.н., които харесваш, и ги запиши в mp3 формат на компютър, диктофон или телефон. За да е напълно ясно каква е целта на записа, прочети в началото следният текст: „Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата на Съюза на слепите в София „Подари ми история“. Съюзът на слепите в България ще публикува историята ти на достъпен за говорещи програми сайт, от който всеки незрящ може да я изтегли.

Защо?

Незрящите могат да възприемат текстовата информация по три основни начина – чрез брайловата азбука, чрез компютър с помощта на говорещ софтуер и прослушвайки аудиофайлове. Гласът на софтуера звучи електронно и сухо – съвсем различно е да слушаш интересен текст, прочетен от човек, който се старае.

Къде?

Навсякъде

Нужни умения?

Няма никакви ограничения, свързани с възраст, дикция, изразителност и скорост на четенето. Важни са ентусиазмът и съпричастността.

Авторски права?

Инициативата не влиза в противоречие със Закона за авторското право и сродните му права. Чл. 24 от него гласи: „Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: (…) 10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба“.

Какво да прочета?

Организаторите силно препоръчват да се спреш на стихотворение, разказ, повест, роман и т.н., издадени преди повече от 3 г. Това не е срок, предвиден в българското законодателство, а по-скоро толеранс към хората от книжния сектор.

Преди да започнеш, първо провери дали произведението не е налично във фонотеката на Съюза на слепите, както и дали някой друг доброволец вече не те е изпреварил.

Източник: TimeHeroes.org

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (25%)
  • забавна (0%)
  • гореща (25%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук