И тази година SOFIA DANCE WEEK ще доведе в столицата едни от най-интересните спектакли от световната танцова сцена. Цяло съзвездие от националности ще ни завладее в луд ритъм в шест поредни вечери, от 26 септември до 1 октомври. Фестивалът ще разтърси пет различни зали (Зала 1 на НДК, Софийска Опера и Балет, Сълза и Смях, Музикален театър и Младежки театър).

Един от основните акценти е спектакълът A.S.Aкопродукция между ЕДНО и танцова компания Derida Dance. Спектакълът е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма „Култура” на Европейската комисия, и ще има честа да открие четвъртото издание на SOFIA DANCE WEEK.

Програма

ASA

26 септември, Младежки театър „Николай Бинев”

Заглавието A.S.A е абревиатура от „Average Speed of Answer” (средна скорост на отговор). Концепцията и хореографията принадлежат на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света. Участниците в проекта са избрани на последователно проведени кастинги в Будапеща, Каунас и София.

BACK

27 септември, Сцена „Сълза и смях”

Otra Danza е една от младите и многообещаващи танцови формации в испанския съвременен танц. Постановките й впечатляват със силно въздействащата си визуалнa среда, съчетана с един изключително чувстен и поетичен танцов език.

SAIDWAYS RAIN

28 септември, Софийска опера и балет

Със спектакъла SIDEWAYS RAIN бразилският хореограф Guilherme Botelho и неговата танцова компания Compagnie Alias сътворяват един истински шедьовър, изпълнен с хипнотична сила и красота.

ТЪЙ РЕЧЕ ЗАРАТУСТРА

29 септември, Държавен музикален и балетен център

Постановката на Мила Искренова е голямото завръщане на Балет Арабеск на родната сцена. ТЪЙ РЕЧЕ ЗАРАТУСТРА представя един модерен и силно въздействащ прочит на едноименнaта творба на Фридрих Ницше. С много чувство за хумор се проследяват лутанията на човешкия ум по пътя към усъвършенстване, в една изкусна хореография, изпълнена със силен визуален заряд и запомнящи се групови сцени.

BIG MOUTH

30 септември, Сцена „Сълза и смях”

BIG MOUTH e постановката за сблъсъка между личната и колективната идентичност в израелското общество. Танцът на Niv Sheinfeld, Oren Laor и Keren Levi (които са и хореографи на постановката) тематизира наивното желание да принадлежим към една обществена системата, като същевремeнно останем верни на себе си, на импулсите и търсенията си.

ELEKTRO KIF

1 октомври, Зала 1 на НДК

Станала случайно свидетел на един уличен Electro dance пърформанс, испанската хореографка Blanca Li се вдъхновява от неустоимата енергия, неконвенционален език и необятната всeлената на този ърбан танц. От този момент се заражда желанието й да го преработи в собствена хореография и събира едни от най-изявените представители на танцовото течение от сърцето на Electro dance сцената и се впуска с тях във френетичното и експлозивно приключение ELEKTRO KIF.

Билети

Можете да купите билети за SOFIA DANCE WEEK в партньорската мрежа на Eventim и онлайн на www.eventim.bg. Цените са между 10 и 40 лв.

Специално за най-големите почитатели на съвременното танцово изкуство, организаторите на фестивала, ЕДНО, са подготвили Фестивален билет 6 + на стойност 50 лв., който дава достъп до цялата фестивална програма на SOFIA DANCE WEEK 2011.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук