Десет тайни за числата знайни” е проект, замислен като образователна детска книга с цветни илюстрации. “Десет тайни за числата знайни” е детска поема, която ни въвежда в приказния свят на числата.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


С фино чувство за хумор авторът придава характер на всяко число. Пъстрите образи неизменно ангажират детското внимание и интегрират знанието по забавен, но и запомнящ се начин.

Поетичният свят на числата оживява благодарение на живописните илюстрации на художничката Мая Бочева. Въздействащи и красиви, те са едно вдъхновено допълнение към текста на книгата.

Шрифтът на поемата е целенасочено избран да улеснява читатели с лека до средна степен на дислексия. Проектът е ориентиран към деца и основната му цел е насърчаване на четенето и преодоляване на трудностите свързани с дислексия у подрастващите.  Текстът на книгата е отпечатан вече на Брайлово писмо и се намира в читалище “Луи Брайл” на разположение на хората със зрителни увреждания. Създадена е електронна версия на книгата също на разположение на хората със зрителни увреждания. Проектът се включи и като своеобразно продължение в друга инициатива на Национално читалище “Луи Брайл”. Във връзка с това беше изготвена версия за незрящи, в която всяка илюстрация е обяснена чрез думи, за да може детето, което разгръща книгата, да се потопи във вълшебния свят на илюстрациите. Текстът е дарен и на “Съюза на слепите” за реализиране на аудио версия на книгата.

Част от тиража на изданието включва в края на книгата образователни игри и задачи за най-малките, съгласувани с Марина Ангелова – клиничен психолог, психотерапевт към Асоциация Анимус и Българска асоциация по психотерапия. Тези книги са предназначени за подарък на социални центрове, домове за деца в неравностойно положение и детски градини.

Десет тайни за числата знайни

За авторите

Писателят Раймондо Варсано е автор на книгите – сборник с разкази „Натам, нанякъде…“, детската книга “Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” (ИК “Колибри” – 2019 г.), “Десет тайни за числата знайни” (Издателство “Робертино”), концептуалната книга “Context”.

Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. През 2020 Раймондо Варсано е номиниран за книгата “Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче” в най-престижния български литературен конкурс “Христо Г. Данов” в категорията “автор на издание за деца”.

Проектите на писателя Раймондо Варсано надскачат литературните граници. През 2019 г. Столична община представи на Моста на влюбените проекта му “Истории в контекст” в творчески тандем с фотографа Маргарита Русева. 56 човешки разказа и  56 арт фотографии провокират публиката към размисъл върху палитра от теми, които животът или нашият “контекст” поднася. Необикновените истории и фотографиите към тях докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство.

През август 2020 г.,в  градинката  на “Кристал” бе представена фотографската изложба “Утрешни спомени”, отново в творчески тандем с фотографа Маргарита Русева.  Чрез серия интимни портрети, авторите изследват темата за Covid-19, изолацията и личните изживявания под надслов “Красотата прави живота вълшебен и смъртта винаги далечна…” Проектът „Утрешни спомени“ бе отличен на един от най-престижните фотографски конкурси в света – International Photography Awards, между 13 000 участия от над 120 страни.

Художничката Мая Бочева е завършила  Анимационна режисура в НБУ. Тя има дългогодишна практика в създаването на анимации за всякакви видове клипове за реклами, както и образователни филми. Създател е на няколко игри. Илюстрирала е десетки книги за големи български издателства – „ПАН”, „Софтпрес”, „Дамян Яков”, „Жанет 45”, „Фют”. Сред илюстрираните от Мая Бочева книги са класическите приказки на Шарл Перо, Братя Грим, Шехерезада, небезизвестните „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ на Ено Рауд, както и редица съвременни повести и романи за деца от български автори – „Кухненски слон“, „Дракончето в мен“, „Шишарко” и още ред други.

Създава комикса “Пътешествието на Уики”, появил се за първи път на страниците на списание “Дъга” (2003 г.), а по-късно и като самостоятелна детска книга-комикс. През 2010 г. създава собствена мултимедийна поредица („Туй-Онуй“) от интерактивни приказки с образователни елементи, които излизат на книги и на мобилни апликации. Сред книгите от тази поредица са – „Кой светна луната?“, „Как се казва тази книга?“ и „Кой пази овцете?“. Мая Бочева е сценарист и илюстратор на тези книги. Мултимедийният проект  „Туй-Онуй“ има 4 международни награди и една голяма национална награда за най-добър илюстратор: „Константин Константинов“ за книгата: „Колко е часът?“ Наръчник за Времето. Две от наградите са на международния конкурс WSA, който се организира с подкрепата на ООН – за мобилна апликация за „Кой светна луната?“ Мая Бочева е участвала в множество изложби и има редица отличия, както като илюстратор, така и като аниматор.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (100%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук