Броени часове ни делят от старта на осмото издание на кино-литературния фестивал Синелибри, който тази година се провежда под мотото „Преоткритото време“ в София и още шест града в страната: Пловдив (14-30 октомври), Варна (14-30 октомври), Велико Търновo (21-30 октомври), Бургас (21 – 30 октомври), Габрово (20-23 октомври), Стара Загора (8-15 октомври).

Синелибри 2022: акценти и премиери

Официалният старт на Синелибри в столицата е на 8 октомври, събота, точно в 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Екстравагантен танцов пърформанс, дело на Коста Каракашян, ще открие тържествената вечер, последван от встъпителна реч на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала. Венец на вечерта ще бъде предпремиерната прожекция на дебютния пълнометражен филм на режисьора визионер Теодор Ушев, която ще се състои в присъствието на екипа на продукцията.

Заглавието „φ1.618“ е пряка препратка към идеята за златното сечение, което съвсем не е само математическо понятие, но и символ на хармонията и съвършенството в природата, науката и изкуството. Филмът е изкусна и находчива адаптация на романа „Пумпал” от Владислав Тодоров: брутална антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието ни пренася в незнайното бъдеще, в предела на човешката история, където в утробата на мрака се крие… щастливият край. За първи път от 2015 г. насам Синелибри започва с български филм, при това включен в конкурсната програма.

На 10 октомври в кино „Люмиер“ е националната премиера на документалния филм „Теодор Ушев: невидими връзки“ в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент на филма Мария Ландова и на самия Теодор Ушев. Копродукция на Канада и България, филмът е селектиран за участие във фестивала на новото кино в Монреал и проследява развитието на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист.

Ценителите на първокласното европейско кино трябва да включат в програмата си „Петер фон Кант“ – последния филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон, виртуозна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер, чиято запазена марка е социалната критика, е неразделна от неговия шеметен, разкрепостен и саморазрушителен начин на живот. Официалната премиера на „Петер фон Кант“ е на 11 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. В рамките на събитието ще разговаряме с проф. Пламен Марков, режисьор на постановката „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Театър „София“, ще ни гостуват и актриси, участващи в спектакъла. След  това ще бъде излъчен филмът на Озон, предизвикал фурор на фестивала Берлинале.

Другата грандиозна кинопремиера в зала 1 на НДК тази година ще се състои на 21 октомври непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от международния конкурс за пълнометражен игрален филм, конкурса за документален филм и състезанието за костюми. Става дума за психологическата драма „Синът“ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „Златен лъв“. Филмът се отличава с невероятен кастинг в лицето на Хю Джакман, Ванеса Кърби, Антъни Хопкинс, Лора Дърн.

Още за акцентите в програмата на Синелибри 2022

Паралелното дигитално издание на Синелибри гарантира възможност максимално широк кръг от зрители от цялата страна, включително от уязвимите групи, да се насладят на майсторски осъществени литературни адаптации, дело на кинотворци от различни поколения. Тридесет и пет филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата neterra.tv/plus в интервала 8-30 октомври, в т.ч. ирландското предложение за „Оскар“ – „Мълчаливото момиче“ на реж. Колъм Барейд, блестящата биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция „Осемте планини“, въздействащата адаптация по романа „Лимонов сладкиш с маково семе“, загадъчната история „Дневникът на подправките“, проникновената френско-белгийска драма „Сбогом, господин Хафман“, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и др.

Синелибри 2022: Галавечери на културите, юбилеи и още изненади

Програмата предвижда елегантни галасъбития с официални премиери на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти.

Още на 11 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои галавечер на Дания по случай 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен. В рамките на събитието ще бъде представено ново издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката. Непосредствено след това ще се състои прожекция на биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия от критиката. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за странното приятелство между бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет. Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Дания в София и с участието на д-р Надежда Михайлова, ръководител на магистърска програма „Нордистика“ в Софийския университет.

В рамките на предстоящата галавечер на Ирландия на 12 октомври пристига Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за наградата „Оскар“. Драматичната кинотворба, създадена по мотиви от книгата „Foster” на Клер Кийган, пожъна множество отличия, в т.ч  Голямата награда на международното жури в конкурса Generation Kplus на Берлинале и Почетен диплом (Special Mention) от детското жури на Берлинале.

Празничната вечер на италианската култура предвижда премиера на остроумната комедия „За цял живот“, дело на режисьора Паоло Костела. Зрителите ще имат възможност да се насладят на специален видеоразговор с един от създателите на филма – Паоло Дженовезе, и с известния актьор и писател Фабио Воло! Събитието, насрочено за 19 октомври, ще се реализира съвместно с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт.

На 18 октомври, в рамките на френската галавечер, публиката ще се срещне с очарователната Аманда Стерс – писателка, киносценарист, драматург и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство. Аманда е член на тазгодишното международно жури, което ще определи носителя на награда „Синелибри“ за майсторска литературна адаптация за голям екран. Представянето ще бъде последвано от официална премиера на филма по книгата, който носи същото заглавие, „Обещания“, и е режисиран от самата Аманда Стерс.

Също на 18 октомври, от 19:00 ч. в Дома на киното, ще се състои галавечер на Япония с премиера на филма „Тонби“, проникновена и затрогваща адаптация на едноименния роман на Кийоши Шигемацу. Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Япония в София в рамките на 33-ти Дни на японската култура в България.

А на 25 октомври ще увенчаем празничната вечер на Испания с премиера на филма „Лимонов сладкиш с маково семе“ – психологически фина и въздействаща адаптация на едноименния роман на Кристина Кампос. Събитието предвижда публична дискусия за тенденциите в съвременното испанско кино.

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на големия португалски стилист, майстор на притчата и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието на 14 октомври в кино „Люмиер“ включва представяне на творчеството му и на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“, както и ексклузивна прожекция на едноименния филм. Ще бъде излъчен авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя. По случай осмото издание на кино-литературния фестивал, което се провежда под мотото „Преоткритото време“, през октомври издателство „Колибри“ планира ексклузивна отстъпка от 30% за всички екранизирани книги.

Образцов подбор от документални филми на Синелибри 2022

Освен внушителна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба, Синелибри 2022 ще предложи на зрителите отлична селекция от документални филми. Те са  обединени в конкурсна секция, чието мото кореспондира с картезианския принцип „Cogito Ergo Sum” („Мисля, следователно съществувам“).

Още на 9 октомври в Дома на киното ще бъде представен документалният филм „Нашето тихо местенце“, копродукция на Франция и България с режисьор Елица Георгиева. Предвидена е дискусия със специалното участие на Альона Глухова, главната героиня на филма, и в присъствието на режисьорката и продуцентите Йожени-Мишел Виет и Мартичка Божилова.

„Нашето тихо местенце“ беше удостоен с наградата на СБФД “Васил Гендов” за най-добър документален филм и с множество други национални и международни отличия. На 10 октомври е националната премиера на документалния филм „Теодор Ушев: невидими връзки“ в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент на филма Мария Ландова и на самия Теодор Ушев. Филмът, селектиран за участие във Фестивала на новото кино в Монреал, представя световноизвестния автор на анимационни филми и визуален артист в пътешествие през времето и пространството: от знаковата 1968-а, в която е роден, до наши дни.

Сред акцентите в документалната програма е дългоочакваният филм на Димитър Коцев-Шошо „Следеният човек“, създаден по мотиви от едноименния мемоарен роман на Веселин Бранев, който вече не е между живите, за съжаление. Бранев, когото ще чуем във филма, скромно е определил написаното като „спомени, предизвикани от документи“.

Книгата съдържа не само хроника на един вероломен режим, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Събитието на 13 октомври включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.

Почитателите на Милан Кундера, който има статут на жива легенда на европейската проза, ще могат да се насладят на великолепния документален филм „Милан Кундера: от шегата до незначителността“ на режисьора Милош Смидмайер с участието на Ясмина Реза, Бернар-Анри Леви, Жан-Клод Кариер, Антоан Галимар.

Това е първият и последен засега филмов разказ за творческото наследство на автора на „Непосилната лекота на битието“, „Валс на раздяла“ и „Смешни любови“.

Също толкова впечатляващ е документалният филм за друг загадъчен автор – Сол Белоу. Израелският документалист Асаф Галай изследва връзката между живота на противоречивия писател и неговото творчество. „Приключенията на Сол Белоу“ е първият по рода си документален филм за Белоу, определен от критика Джеймс Ууд като най-великия американски стилист в прозата на XX век. Във филма отекват спомените на цяла плеяда забележителни творци, в т.ч. Мартин Еймис, Филип Рот, Салман Рушди и др.

Журито в конкурса за документален филм е представено от Костадин Бонев, Катерина Ламбринова и Асен Владимиров. Костадин Бонев е режисьор и сценарист, известен с документалните филми „Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, удостоен с награда за документален филм на фестивала „Златен ритон“, и „Гео Милев в лабиринта на времето“. Катерина Ламбринова е филмов критик и сценарист, редактор в списание „Кино“, креативен продуцент в продуцентското студио на БНТ „Екран“ и артистичен директор на фестивала Rhodope International Documentary Film Festival (RIFE). Асен Владимиров работи дълги години в студия „Време“, а по-късно създава продуцентска къща „ПроФилм“. Като продуцент, сценарист, режисьор и сърежисьор зад гърба си има повече от 50 документални и игрални филма, в т.ч. „За Ернрот, без пристрастия“, „Възстановка“, „Жертва на пешки“, „Книжарят“, Кеймбридж“ и много други.

За първи път тази година фестивалът учредява награда за костюми в българското кино, която е осигурена от любезните ни партньори Fashion Days. Зрителите ще могат да дадат своя глас и да определят победителя в този изключително любопитен конкурс.

Детски филми и събития в програмата на Синелибри  

Програмата предвижда цяла поредица от вълнуващи събития и филмови прожекции, предназначени както за невръстните зрители, така и за техните родители.

Още на 9 октомври от 16:00 ч. във Френския институт в България ще се състои премиера на анимационния филм „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“, копродукция на Франция и Люксембург.  Създаден по мотиви от знаменитата поредица на писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе, филмът на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр  беше номиниран за „Златна камера“ на кинофестивала в Кан и отличен с награда „Кристал“ за най-добър филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Събитието на 9 октомври е предназначено за деца и възрастни и се организира съвместно с фондация „Детски книги“. Филмът е дублиран и е подходящ за зрители над 5-годишна възраст.

На 16 октомври от 18:00 ч. в кино „Одеон“ Пенко и Сотир Гелеви ще представят красива анимационна творба с мистериозното заглавие „Флорентинска нощ“. Филмът е съставен от две паралелни истории и представлява романтичен разказ за странните проявления на любовта и за неочакваните препятствия пред нея, чието преодоляване води до също толкова неочаквани резултати. Разказва се също и за приятелството, за травмите в детството и техните белези, за скритите желания, за неосъзнатия стремеж към себепознание и за влечението към изкуството. Сценарият е създаден по мотиви от творби на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Филмът е подходящ за зрители над 9-годишна възраст.

Отново на 16 октомври, в 17:00 ч., каним всички почитатели на непрежалимия френски карикатурист Жан-Жак Семпе, автор на илюстрациите в славната поредица за малкия Никола, на събитие в негова памет. Специален гост ще бъде талантливият млад аниматор Стефан Войводов. Семпе създава шедьоври на хумора, великолепно отразяващи умилено-ироничното му възприятие за човешките недъзи. Неговата дарба на наблюдател, съчетана с невероятен усет за комичното, го правят един от най-големите френски карикатуристи от последните 50 години. Събитието ще се състои в Сити Марк Арт Център и ще бъде съпроводено с прожекция на актуалния анимационен филм, вдъхновен от историите за малкия пакостник Никола:  „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“

На 23 октомври в Дома на киното ще отбележим 100-годишнината от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд, считана за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. Събитието предвижда специална прожекция на митичната лента „Магьосникът от Оз“ на реж. Виктор Флеминг и представяне на новото българско издание „Чудният вълшебник от Оз“ в превод на Жечка Георгиева. Онези зрители, които не са гледали филма до този момент, ще имат уникална възможност да се възползват от  мастерирано, дигитализирано копие за голям екран. Събитието е подходящо за зрители над 9-годишна възраст и се организира съвместно с фондация „Детски книги“.

В рамките на посочените събития всички екранизирани детски книжки, в т.ч. заглавията от поредицата за малкия Никола, ще се предлагат на промоционална цена.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук