Колко често пресичате пътищата си с мултидисциплинарни (но преди всичко невъобразимо пъстри) артисти от цял свят?

На 28-ми август Дом на киното приюти изложба със съвременни произведения на автори от Австралия, Хонг Конг, Колумбия, САЩ и Италия. Всички те са участници в българските арт резиденции – World of Co Artist Residency (София) и IMAGO International Artist Residency (в село Царимир, близо до Пловдив).

CROSSROADS: Pop-Up exhibition ни подари изненадващи пресечни точки, формирани от произведенията на художниците и начина, по който те си взаимодействат. Общуването между творбите, които са доста разнолики и не следват предварително зададена обща тема, е симетрично на характерите и изразността на авторите, които, по своему, са хора с разностранни светогледи и чувствителност.

За арт резиденцията, като модел на общуване и преживяване, е присъщо да преплита личният път с пътя на други, непознати за теб творци. Разполагането на експозицията на двата етажа в Дом на киното – неутрално за съвременното изкуство пространство – отново е предпоставка за множество случайни срещи между произведения и публика.

Всички тези „неволни“ пресечни точки са метафора и за живота ни, в който много често действията, събитията и замесените в тях хора, звучат

по-скоро като хаотично сътворена симфония, отколкото като добре планиран и контролиран процес.

На тази въздействаща симфония, с творби в различни медии – скулптура, инсталация, артистични костюми, превърнати в пърформанс, живопис, видео-арт, поезия – експериментална музика, се наслади и екипът на Jasmin.bg. Все още под въздействието ѝ, разказваме за артистичните резиденции и артистите, чиито пътища са се пресекли у нас.

World of Co

Или първата целогодишна международна резиденция за артисти в България, базирана в сърцето на София. Инициативата стартира през 2017 година, а до този момент в програмата са участвали както български така и над 80 артиста от цял свят. Проектите, създадени по време на програмата, са представени в последствие и в САЩ, Канада, Австралия и Швейцария. След участието си в резидентната програма, голяма част от артистите се връщат и участват в самостоятелни изложби в различни галерии и арт пространства в София.

Техните резиденти – участници в изложбата:

Aнни Джейн Линклетър е австралийски 2D визуален артист. В своята работа художничката използва традиционни медиуми като молив, пастел и акварел. Стреми да изследва политически и лични теми чрез освобождаващите аспекти на абстракцията. Светлината, движението и пространството са теми, които също са неизменна част в работата на Анни Джейн.

За произведенията, създадени в България и обединени от името „Култови статуетки“, разказва:

„В Националния исторически музей в София се натъкнах на изложени три хуманоидни фигури, достатъчно малки, за да се поберат в дланта на ръката ви. Нямаше друго обяснение освен етикета Cult Freaks. Тези три следи от миналото останаха в съзнанието ми, как те са дефинирани сега от липсата на първоначалния си контекст.

Фигурки, чието минало е неясно, но имат днешния емоционален разказ.

Затова реших да им създам празненство и да им дам шанс да пътешестват през изкуството ми.

DATSON HUGHES е колаборация между звуковия артист, композитор, поет и тексопосец Джофри Датсон и Анет Хюджес, писател, текстописец, музикален и културен продуцент. Тяхната съвместна работа се основава на потапяне в австралийската визуална, музикална и литературна култура, селектиране и комбиниране на форми при създаването на мултимедийни пърформанс инсталации.

‘Jingle Jangle Pretty Thing’ е новото произведение, повлияно от престоя им в България по време на участието им World of Co Artsist Residency. То съчетава разкази и песни, свързани с участието на Джефри в скорошния фестивал в Беглика. Там той си сътрудничи с български артисти, музиканти и изпълнители, като остава особено впечатлен от традиционните фолк певици Илияна Първанова и двете й дъщери. DATSON HUGHES изпълняват „Jingle Jangle Pretty Thing“, хибридна съвременна фолклорна приказка.

Анхела Ланг е писател и фотограф от Колумбия. Живяла е на три континента, работила е като пътуващ писател, редактор на списания, културен кореспондент за колумбийски публикации. В момента Анджела се е фокусирала върху своя визуален и текстови проект, който изследва въздействието на непознати, спонтанно пътуващи партньори и отношенията, които създават, надхвърлящи етикетите за пол, националност, език и идентичност.

Миналия месец май Анхела извървява пътя Камино – месец и половина пеша, който проследява пътя на апостол Свети Яков от Св. Жан дю Пиет де Порт във френските Пиринеи до Сантяго де Компостела в Галисия, Испания.

Пътешественичката извървя този път заедно с баща си, но открива, че съпътстващите ѝ другари могат да приемат различни форми. Темпото хората, необходимостта да се следват знаци и пътеки, цикличността на времето, вдъхновяват Анхела да сподели това преживяване то гледна точка на спонтанните срещи.

През своя престой в София те превежда своите пътешествия във визуални разкази, експериментирайки със сгъната хартия, рециклирани български касови бележки и цианотипия.

Амелия Скелтън е мултидисциплинарна художничка, живееща и практикуваща в Сидни, Австралия. Практиката на Skelton се корени в създаването, документацията и перформативното използване на маски и костюми. Режисирайки и използвайки хумора, абсурда и история на правенето на маски като основен инструмент, Амелия предава гротесковия наратив на маските и пресъздава техния освобождаващ ефект.

По време на своя престой, художничката се запознава с местната традиция при правенето на маски и кукерски костюми.

Създаденият у нас „В разцвет“ е дерха-колаж, съставен от намерени платове от магазини за втора употреба, преоценени стоки и битака в Малашевци в София.

Платовете са избрани заради тяхната способност да предават индивидуални и колективни разкази. Всички тези елементи са зашити на ръка, създавайки пресечна точка или множество точки за наративите в съвременна България. Украсена с вериги, бродерии и ръчно изработени орнаменти, „В разцвет“

говори за идеи за трансформация, чудо и разединение, позовавайки се на традиционните кукерски костюми и изпълнители.

Лау Уанг Тат е шестият артист учасник в World of Co Artist Residency. Mix-media художник от Хонг Конг той комбинира различни медии, включително керамика, печат, живопис и китайска калиграфия. В творбите си създава връзката между вътрешното Аз и неговото обкръжение.

Противоречията като „интимно и странно“ или „близко и далечно“ са неизменна част от темите, които разглежда художника..
При започването на нов проект, роля играят личните спомени, фрагменти от събития и преосмислянето през нова и различна перспектива.

Този месец проекта му е: “Сглобяване на счупени фрагменти и след това тяхното погребване“. Артистът споделя за работата си:

“Като дете отглеждах червенобузи костенурки. По случайност преди няколко години отново започнах отново да отглеждам две костенурки. Това ме накара да си припомня детската площадка, която посещавах като дете.

Наскоро костенурките започнаха да снасят яйца. Поведението им е малко странно, когато го правят – през повечето време те копаят. Въпреки че не успяват много добре в това начинание, те ми напомнят за мен самия. Непрекъснатото копаене, сякаш да придаде форма на спомените, след което отново ги връща към неяснотата.
И хората имат ли този инстинкт?

Погребват ли физическия и психическия си дискомфорт и надеждите си?

Може би през детството ми формите, цветовете и текстурите на детската площадка ми осигуриха по-силна визуална и тактилна стимулация. Това също ме провокира да си представя, че изкопавах безкраен брой дупки, в които заравях различни видове семена.

Друго вдъхновение е работата ми са шестоъгълни плочки, които могат да бъдат видяни навсякъде в София”

IMAGO International Artist Residency

Или международна интердисциплинарна резиденция с основен фокус съвременно изкуство, базирана в с. Царимир в близост до Пловдив. Това е първият сезон на проекта, реализиран от Радослав Механджийски и Теодора Константинова – познати в художествените среди като създатели на независимата платформа за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today / Съвременно Изкуство и Култура.

Въпреки скорошния си старт, първият сезон на резиденцията вече е изцяло ангажиран и до октомври 2019 г. в нея ще участват над 20 художника от всички краища на света.

Техните резиденти – участници в изложбата:

Сара Уондрак е родена в Ню Джърси и в момента е базирана в Детрой (САЩ). Тя завършва магистърска програма по изящни изкуства с фокус текстил в Cranbrook Academy of Art, а преди това сходна бакалавърска програма в Университета по изкуства във Филаделфия. В последните години създава облекла – скулптури от голямо разнообразие от материали, които са тясно свързани с психологията.

По време на престоя си в международната арт резиденция IMAGO, тя изследва взаимодействията между дизайна на костюми, скулптурата и инсталацията, звука и пърформанса.

Пърформансът ѝ в Дома на киното може да видите тук.

Бил Крейвис работи с видео, инсталации и скулптури – често със специфична, леко абсурдна перспектива и чувство за хумор. По време на резиденцията си в IMAGO той създава няколко кратки артистични документални проекта, свързани с хората и средата в село Царимир и изработва „дишаща“ инсталация от полиетиленови пазарни торбички.

Тя е вдъхновена от куполите на християнските църкви… в съвременна интерпретация. Ето какво видяхме, след като я обиколихме и дори надникнахме вътре.

Чечилия Боретаз е италианска художничка, работеща в сферата на живописта, скулптурата, инсталацията и пърформанса. Сред основните й интереси е трансцеденталното значение на черния цвят – посока, която я повежда към експерименти от абстрактна живопис към „извънземни“ скултпурни обекти, които поставят под въпрос усещането и разбирането ни на идеята за „съществуването“.

Тя завършва бакалавърска програма по изящни изкуства и театър в IUAV, Венеция, магистърска програма по артистични практики и критически подходи в Брюксел, както и магистърска програма по цветови дизайн и технология в политичехническия университет в Милано. А у нас създава ето тази „извънземна“ склуптура:

Още за произведенията на артистите научаваме в импровизиран тур из изложбата, на който ни повеждат организаторите на резиденциите Стела Каменова, Теодора Константинова и Радослав Механджийски:

Тази статия е част от поредицата „За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук