„Операция „Сладкоугодник“ – шпионска литературна история с неочакван край

„Операция „Сладкоугодник“ (Изд. „Колибри“) на един от най-известните съвременни английски писатели Иън Макюън е разнолик разказ, който умело съчетава в себе си дълбоки литературни анализи, история, шпионски игри (и лъжи) и бурен любовен романс.

Главната героиня Серина Фрум, студентка по математика, надарена с богат интелект и любопитство, повежда читателя на разходка из Лондон, Брайтън, коридорите на британското контраразузнаване МИ-5 и историята и литературата на Острова (и Европа) от средата на миналия век.

Сюжетните линии се преплитат толкова бързо и умело, че краят до последно остава неразгадаем, което прави книгата едно чудесно четиво за любителите на загадките с чувствен елемент.

Сюжетът

Годината е 1972, Студената война е в разгара си. Серина е вербувана от МИ-5.

Първата й голяма задача е участие в операция с кодово име „Сладкоугодник“.

Целта й е да се подпомагат финансово, чрез фасадна фондация, писатели и журналисти от т.нар. антикомунистическа левица, чиито идеи съвпадат с правителствената политика.

На Серина се пада младият обещаващ писател и университетски преподавател Том Хейли.

Девойката харесва разказите му, след това доста бързо харесва и автора им.

Освен интригуващата лична история, Макюън ни представя и един кризисен период от историята на Великобритания, изпълнен със социални конфликти, икономически трудности и ирландски тероризъм.

Впечатленията

Ако трябва да избера три думи, с които да опиша впечатленията си от „Операция „Сладкоугодник“, то това са

гъвкавост, многопластовост и дълбочина.

В произведението са включени много любопитни исторически факти, свързани основно с британското участие в Студената война. Те определено са комплимент към любителите на историята, но не са решаващи за разбирането на самата книга.

Така всеки един читател може да вземе от нея точно толкова, колкото го интересува. От друга страна, интригуващ е и начинът, по който Макюън анализира британското общество от онези години – период на бурна еволюция на социални възгледи и норми, които се оказват водещи за западния свят.

Сега е трудно да си представим, че жена, седнала в бар с бира в ръка, е било израз на смело бунтарство. Както и това, че кариерното развитие на жените е било с определени граници. Серина именно е жена, попаднала на разделителната линия – когато нормите са на път да паднат. Тя търси себе си и иска да затвърди мястото си в обществото, като същевременно с това се опитва да следва и сърцето си. Знаете, че това въобще не е лека задача.

По време на целия разказ главната героиня е разкъсвана от противоречия и въпроси. Тя борави с много на брой факти и ситуации, анализира и търси и най-дребния елемент, който предопределя посоката на всичко случващо се на и около нея. Тя е подредена, вглъбена, педантична, старателна и целеустремена. Такава е и нейната история. Няма нищо повърхностно. Няма нищо случайно.

Не на последно място – разноликият разказ се допълва и от произведенията на писателя Том Хейли. Ние се запознаваме с творбите му заедно със Серина, която освен сюжета, ни предава и личните си впечатления от тях. Тези „разкази в разказа“ правят книгата много интригуваща и обострят вниманието на читателя. Сами по себе си разказите на Хейли са особено мистични и с това си печелят важна роля в „Операция „Сладкоугодник“

Избрани цитати

  • Понякога най-добрият начин да преодолееш някоя трудност е да не говориш за нея. Маниакалният стремеж към налагане на личната „истина“ чрез конфронтация според мен беше крайно вреден и съсипваше много приятелства и бракове.
  • Благодарение на Тони обаче аз вече знаех колко трудно е била изградена западната цивилизация, въпреки несъвършенствата й. Управлението ни имаше недостатъци, свободата ни не беше пълна.. Обаче в тази част на света нашите управници вече нямаха абсолютна власт, а варварството беше ограничено предимно в битовата сфера. Каквото и да се въргаляше под краката ми в Сохо, ние се бяхме издигнали над мръсотията. Катедралите, парламентарните сгради, картините, съдилищата, библиотеките и лабораториите – всички те бяха твърде ценни, за да бъдат разрушени.
  • Вече споменах, че четях бързо (…) Мигновено поглъщах с очи цял абзац или откъс от текста. Трябваше само да оставя очите и мислите си да омекнат като восък и да снемат съответния отпечатък. За раздразнение на околните, отгръщах страница след страница през няколко секунди с нетърпеливо и рязко движение на китката. Нуждите ми бяха прости. Не обръщах голямо внимание на темите или на умело подбраните думи и прескачах изтънчените описания на времето, пейзажите и интериорите. Търсех герои, на които да повярвам, за да се пробуди любопитството ми за онова, което предстои да им се случи. Най-общо предпочитах хората да се влюбват и разлюбват, но не бях особено против, ако опитат и нещо различно.
  • Тези умни, неморални, изобретателни и разрушителни хора, целеустремени, себични, емоционално сдържани и хладно привлекателни. Мисля, че предпочитах тях пред Исусовата любов. Те бяха много необходими, и не само на мен. Без тях все още щяхме да живеем в глинени колиби в очакване да бъде изобретено колелото.

Откъс от “Операция “Сладкоугодник” на Иън Макюън

Малко за автора

Иън Макюън идва в България за Cinelibri 2018

Иън Макюън (р. 1948), най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, е автор на десетина романа, сред които „Почивка в чужбина“, „Дете във времето“, „Невинният“, „Черните кучета“, „Неумолима любов“ „Амстердам“, „Изкупление“, „Събота“, „На плажа Чезъл“, „Солар“.

Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм”. Следват три награди, сред тях и „Букър“, а романът „Изкупление“ получава 4 награди – истински рекорд. „Събота“ също е номиниран за „Букър“ и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“.

През 2011 г. съвсем заслужено Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото. Много от произведенията му са филмирани. През 2008 г. по екраните излезе и филмът „Събота“ по сценарий на Патрик Марбър.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

„Операция „Сладкоугодник“ е и една от препоръките ни за:

20 книги за незабравимо лято 2018

На екранизации по романи на Иън Макюън ще се радваме на:

Иън Макюън идва в България за Cinelibri 2018. Гледаме премиерно “На плажа Чезъл” и четем “Операция “Сладкоугодник”

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук