Най-популярният кулинарен блогър Софи Йотова от Foodie Boulevard ни зарадва с първа книга за кулинарията като изкуство и храната като начин на живот.
„Вкусно с усмивка: 123 кулинарни изкушения със Софи Йотова” (Изд. „Сиела“) обещава да промени разбиранията ни за евтино, вкусно, здравословно готвене, да ни накара да съпреживяваме храната, а не да я изолираме до проста необходимост.
В кухнята и отвъд нея, това е книга за оптимисти, песимисти, професионалисти, тепърва прохождащи, традиционалисти и смели експериментатори – за всеки, който иска да бъде в мир с това, с което се храни.
Рецепти
Солени тиквени мъфини с чия
Кулинарна визитка
- Количество: 16 броя
- Степен на сложност: лесна рецепта
- Време за приготвяне: 45 минути
- Бюджет: под 10 лв.
Продукти:
- 400 г кисело мляко или заквасена сметана
- 300 г тиква
- 50 г нахут от буркан
- 100 г червен боб от буркан
- 3 яйца
- 100 г сирене по избор или тофу
- 5 с.л. семена чия или ленено семе
- 100 г брашно по избор
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 г овесени или оризови ядки
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
- Пресейте брашното с бакпулвера.
- Настържете тиквата.
- Разбъркайте всички продукти до пълна хомогенност.
- Разпределете сместа в силиконови форми за мъфини или в хартиени формички.
- Изпечете мъфините за 30 минути. Изключете фурната и оставете мъфините вътре да се охладят.
Двуцветен бананов мус с мед и рикота
Кулинарна визитка
- Количество: 2 порции
- Степен на сложност: лесна рецепта
- Време за приготвяне: 10 минути
- Бюджет: под 5 лв.
Продукти:
- 1 банан
- 100 г къпини или други сезонни плодове
- 100 г рикота, извара или заквасена сметана
- 2-3 с.л. подсладител по желание
- 100 г пресни или замразени горски плодове за декорация
Приготвяне:
- С помощта на мощен блендер, пасатор, чопър или кухненски робот блендирайте всички продукти без горските плодове до получаване на еднородна смес.
- Разделете сместа на две и добавете къпините към едната половина. Блендирайте отново.
- Аранжирайте в съдове по желание и поднесете крема веднага или след охлаждане.
Запечени броколи със заквасена сметана и домати
Кулинарна визитка
- Количество: 2 порции
- Степен на сложност: лесна рецепта
- Време за приготвяне: 45 минути
- Бюджет: под 5 лв.
Продукти:
- 4 яйца
- 400 г пресни или замразени броколи
- 1 голям домат или 2 по-малки
- шепа маслини без костилка
- 100 г сирене котидж, извара или заквасена сметана
- шепа сурово белено слънчогледово семе или други сурови ядки по избор
- сол на вкус
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
- Нарежете маслините и домата на шайби.
- Разбъркайте всички продукти до пълно хомогенизиране и изсипете сместа в тава.
- Печете ястието 30 минути, изключете фурната и го оставете вътре за още 10 минути.
- Поднесете запеканката топла.
Още за Вкусно с усмивка
„Вкусно с усмивка” е:
- Кратък справочник за лесни, вкусни и бюджетни здравословни вдъхновения, повечето от които се приготвят за 30-ина минути с ограничени продукти, основни уреди и изискват начални кулинарни умения.
- Източник на идеи за комбиниране на продуктите с предложения с какво можеш да ги заменяш.
- „Пищов“ за моментите, в които нямаш идея какво да сготвиш.
- Вдъхновител по пътя към пълноценното хранене.
- Пътеводител за прохождащи кулинари.
Във „Вкусно с усмивка” ще откриеш:
- 123 разнообразни балансирани идеи за закуски, десерти, обяди и вечери с шепа основни продукти, които се „сглобяват“ в различни конфигурации и постигат различни резултати, създавайки усещане за изобилие.
- Идеи с различна степен на сложност, предлагащи широки възможности за импровизиране и адаптиране на необходимите продукти.
- Информация за времето за приготвяне, степента на сложност, бюджета и естеството на идеята.
- Идеи, които отнемат и повече от 30 минути или включват някои сравнително екзотични продукти. Целта е да придобиеш контекст и сам за себе си да разбиеш един от основните митове за здравословното хранене – че е скъпо. Идеите от следващите страници илюстрират, че понякога дори някои на пръв поглед скъпи продукти всъщност са много икономични.
Във „Вкусно с усмивка” няма да откриеш:
- Универсална формула за здравословно хранене.
- Съвети за диети и режими.
- Калории.
- Отричане на хранителни групи или продукти.
- Фанатично следване на съотношения и пропорции.
„Вкусно с усмивка” е за теб, ако:
- Си любител кулинар.
- Си прохождащ ентусиаст в кухнята.
- Се храниш здравословно и приветстваш нови идеи.
- Се храниш хаотично и безразборно, но си готов да дадеш шанс на здравословното хранене.
- Си наясно, че нямаш нужда от сложни умения, за да си приготвяш вкусна и пълноценна храна.
- Си несигурен дали готвенето е за теб.
- Вярваш, че здравословната храна може да е и наистина вкусна.
- Не вярваш, че здравословната храна може да бъде вкусна, но си готов да поставиш убежденията си на изпитание.
- Имаш нужда от идеи какво да си приготвяш за минимално време, с минимални усилия, оптимизиран бюджет, но за максимално удоволствие.
- Нямаш увереност как да комбинираш продуктите.
- Обичаш да импровизираш в кухнята и просто ти харесва да се вдъхновяваш от чужди идеи.
- Никак не обичаш да импровизираш и ти е най-комфортно да следваш рецепти с ясен резултат.
- Разполагаш с ограничено време и имаш нужда от конкретни идеи, които да приготвиш от сутринта за целия ден.
- Имаш ограничен бюджет и не вярваш че можеш да си позволиш да се храниш здравословно.
- Обичаш хубавата храна без значение от етикетите и епитетите, които обществото ѝ слага, и си готов да пробваш нещо ново.
Целта на „Вкусно с усмивка“ e:
- Да ти помогне да оптимизираш своя собствен контекст.
- Да ти създаде комфорт в кулинарните експерименти.
- Да те научи, че макар да имаш „помощни колелета“ сред конкретно цитираните продукти, имаш и пълната свобода да персонализираш всяка идея.
- Да ти даде инструментите, с които да градиш пълноценна и вкусна храна според своите възможности, предпочитания и цели.
- Да те оборудва с бързи идеи как да се храниш пълноценно и балансирано с домашно приготвена храна, без значение от това колко динамично е ежедневието ти и според твоите лични финансови възможности и кулинарни умения.
- Да те поощри да импровизираш, адаптираш, включваш „непланирани“ продукти и да изключваш такива, които не ти звучат апетитно или липсват в кухнята ти.
- Да ти покаже, че нямаш нужда от диплома по диетология и нямаш нужда да си наясно с всички тенденции в здравословното хранене, за да се научиш да създаваш пълноценна, балансирана и вкусна храна.
С други думи, тази книга е за всеки, който е готов да даде шанс – оптимист, песимист, плах, смел, традиционалист или приключенец. В кухнята и отвъд нея.
Само толкова ти трябва – готовност да дадеш шанс и малко желание, малко ентусиазъм и малко смелост да пробваш нещо, без да се разочароваш, ако не се получи според очакванията ти. И доза нагласа, че неуспешните експерименти не са провали, а уроци и насоки за по-успешен следващ опит. В кухнята и отвъд нея.
„Вкусно с усмивка“ не е готварска книга. Нито пък е книга с рецепти. Не и според класическата дефиниция какво е „рецепта“.
Това е самоучител за вкусни вдъхновения.
Това е пътеводител в кулинарните приключения по пътя в грижата за здравето, чиято цел не е да те накара да повтаряш дословно стъпки и да следваш моята представа за това какво е вкусно и пълноценно за теб.
Целта ми е да те науча как да разбираш коя е твоята собствена дефиниция на здравословното и как лесно и бързо можеш да приготвяш храна, която се грижи за организма ти и гъделичка сетивата ти.
Целта на следващите страници е да ти помогнат да събереш смелост да започнеш да се разхождаш из най-далечните кътчета на своето небце и да откриваш нови вкусове, продукти и ястия.
Караме направо – аз съм пълен аматьор.
Нямам професионални кулинарни знания или умения. Научих се да създавам вкусна храна с най-основните умения, които всеки има. А след това се влюбих в кулинарията и точно това като магнит ме дърпа напред, вдъхновявайки ме постоянно да експериментирам, без да се страхувам от грешки, защото именно те ме научават на най-ценните уроци.
Това не е и книга за здравословно хранене. Това е книга за търсене на личната дефиниция на грижата за здравето.
И понеже моята минава през храната, реших да споделя как работи тя.
Пък кой знае – току-виж и ти откриеш дремеща страст, която, освен да ти носи удоволствие, може да се превърне в най-мощния инструмент в грижата за здравето – както на твоето собствено, така и на семейството, приятелите ти, близките и далечните около теб, ентусиастите и скептиците.
Премиерата
Книгата ще бъде представена, заедно с открит урок по вкусно, лесно и бързо хапване от 19:00 ч. на 11 април 2018 г. в „Corso”.
Най-слънчевата авторка с невероятен кулинарен талант и заряд ще ни помогне да оптимизираме своето собствено меню, ще ни оборудва с бързи идеи как да се храним пълноценно и балансирано с домашно приготвена храна, без значение от това колко динамично е ежедневието ни и какви са финансовите ни възможности и кулинарни умения.
В 123 вкусни изкушения ще се впуснат модното гуру Ванина Ханджийска и една специална изненада.
Подарете си вдъхновение
Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.