Институт за съвременно изкуство – София
представя: ОБИЧАЙНИТЕ НЕЩА
Художник: Лидия Делич
Куратор: Мартина Йорданова27 януари – 28 февруари, 2022
Откриване: 27 януари, четвъртък, 18-20 ч.
Галерия ИСИ-София / бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)

„С малко късмет, вече няма да има мечти“

Вдъхновена от Удавеният свят на Джеймс Балард, аз изследвам места от ежедневието, предмети, които ги обитават и заобикалящия ги свят. Отразявайки рутинни действия, които се случват на територията на остров, на който съм прекарала определен период от време, насочвам вниманието ни към растителността, живописните пейзажи и разказите, които скоро ще бъдат загубени. Също така чрез рисуването се стремя да съхраня и споделям спомени за събития, които веднъж изживени, просто отминават.

Лидия Делич

Наталия Паунич завършва кураторския си текст към изложбата на Лидия Делич, представена през 2021 в галерия „Ойгстер” (Белград), с думите: „С малко късмет, вече няма да има мечти“.

В изложбеното пространство там бяха представени пет голямоформатни диптиха. Три от тях избрахме заедно с Лидия за изложбата в галерията на ИСИ-София. Както и една по-стара, доста по-малка по размер работа, която ще посреща посетителите на входа. Завеса без изглед.

Присъствието на само част от произведенията от серията запазва изказа, но неминуемо променя контекста. Поставени в интериора на галерия ИСИ-София, бивш апартамент без разпознаваеми „домашни” елементи в него, живописните платна на Лидия Делич разказват други истории. Някои са истински, други не чак дотам. Но все пак истории, за случили се и неслучили се събития. Наративът се запазва, но историята се променя.

Лидия Делич живее и работи в Белград, Сърбия. Тя завършва живопис във факултета по изящни изкуства в Белград (2010) и получава докторска степен в катедрата за „Мултимедийно изкуство“ в Университета по изкуства, Белград (2015). Съосновател и член е на независимото артистично пространство U10 Art Space в Белград. През 2017 г., тя представя Сърбия на Биеналето на младите художници (BJCEM) в Тирана, Албания. През 2017 г., Лидия Делич е финалист на Наградата D.B. Mangelos, а през 2018 г., е част от 57-ия Октомврийски салон, Белград. През 2019 г. е резидент на програмата Artist-in-Residence, организирана от Balkan Projects и Swiss Institute в Ню Йорк. Заедно с още четирима артисти, Лидия Делич ще представя Черна гора на 59-то Венецианско биенале през 2022. В момента Лидия Делич работи във факултета по изящни изкуства в Белград като асистент.
www.lidijadelic.com

Мартина Йорданова е куратор и изследовател, който работи в Националната галерия в София, България. Най-новата мащабна изложба, по която работи заедно с куратора Боряна Вълчанова носи името „Имам да ти кажа толкова много неща…” В нея са включени над 120 произведения на 37 автори от 21 страни, всички от колекцията на Дойче Телеком, Берлин. За 2022 Мартина Йорданова е директор на 25-то Биенале за хумор и сатира в изкуството в Габрово. Тя е инициатор и куратор на „1m2 изкуство“– проект във Велико Търново, в който всеки месец различен художник от местната художествена сцена представя своите произведения в пространство, не по -голямо от името му. Заедно с пространство ТАМ във Велико Търново, тя управлява и програмата за визуални изкуства на организацията. През 2022 година са предвидени мултидисциплинарни проекти в публичното пространство на града с местни и гостуващи художници.

* * *

Обичайните неща е първата изложба от СУПЕРПОЗИЦИИ 2 // Заплитане 2022, едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Те ще обследват „заплитанията“ на съвременното изкуство с политиката, науката и технологиите, популярната култура, полът и социалните движения, екологията и миграциите. Програмата се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“. Следете пълната изложбена програма на: ica-sofia.org

Автор на визуалната идентичност на програмата е Денислав Големанов. Като в научен експеримент, той стимулира симбиозата на графично ниво между куратор и художник, още преди тя да се е случила де факто. Визуалните елементи, предоставени от художника и куратора, се видоизменят и заплитат чрез изкуствен интелект. Динамичната дигитална визия се движи успоредно с партньорството между авторите, а като физическо събитие приключва еволюцията си в деня на откриването на изложбата.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук