Писък в Сохо - корица

Четящите ми приятели знаят, че имам слабост към английската литература и особено към криминалните истории от Острова. По тази причина с детско нетърпение и големи очаквания грабнах „Писък в Сохо“ от Джон Г. Брандън (Изд. Еднорог) – за компания на плажа за ден-два. Така прозорливият инспектор Маккарти открадна вниманието ми от синьото море и ме поведе по стъпките на разкриването на няколко престъпления, които разтрисат Лондон в първите месеци на Втората световна война.


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.

Сюжетът

Действието се развива в един от най-известните лондонски квартали – Сохо, а заради военното положение целият град е изцяло затъмнен през нощта като предпазна мярка срещу въздушни нападения. Когато пронизващ писък смразява кръвта на всички обитатели и гости на тази прочута част на британската столица, на мястото веднага пристига инспектор Маккарти. Той е добре запознат с местния престъпен контингент, но нищо не може да го подготви за онова, което предстои.

Това, което ми хареса в „Писък в Сохо“ и леко го отличава от други подобни романи, е фигурата на основния разследващ – инспектор Маккарти. Той е не просто прозорлив детектив, който се оказва на правилното място в правилното време и благодарение на острия си ум успява да навърже елементите на една сложна за разплитане история. Лондонският инспектор е изключително добре подготвен – той е отлично запознат с обстановката, с основните играчи от престъпния свят, има си изградена мрежа от верни помощници, а и самият той се подвизава под прикритие сред най-трудно достъпните гангстери. Освен това, в един от най-напрегнатите моменти от историята, той се изправя очи в очи с основния заподозрян и трябва да премери сили с него. Което е малко по-различно от традиционния подход – всички герои от историята се събират на чаша чай в хола, детективът разказва какво сме чели до момента и накрая кротко посочва убиецът.

Другият малко по-отличителен елемент е разнообразието на сюжета и героите. Обикновено заплетените интриги са част от голяма фамилия или пък някое традиционно британско градче, в което всички се познават. Въпреки че част от героите в Сохо също са свързани, макар и не с роднинска връзка, липсва чувството за общност. От друга страна, в историята са замесени чуждестранни агенти и шпиони, което вкарва именно военното време в сюжета и поставя на карта важни за Великобритания тайни. Това разнообразие от герои е добра причина да препоръчам книгата и на други запалени по криминалната литература читатели. Има какво да ви изненада!

И не на последно място – „Писък в Сохо“ се чете бързо, в нея има повече динамика и по-малко описания, което в никакъв случай не я прави повърхностна. Загадката е трудна за разплитане и напрежението кой кой е ще държи вниманието ви обострено до кулминационния момент. Разбира се, ще се порадвате и на типичния британски хумор, който не подминава и подобни сериозни шпионски истории. Приятно четене!

Избрани цитати

–         Приемай всичко, което ти кажат в Лондон, за Божа истина! Това е градът, в който винаги се говори истината. Следвай тази логика и с теб ще се случи едно от следните две неща. Или ще трябва да си потърсиш друга работа, или ще те повишат в инспектор – и дано тогава добрият Господ да се грижи за теб, защото никой друг няма да го направи.

–        Тя е резултат от един мой „пресантиман“. Не зная дали сте чували думата, баронесо, тя е френска и означава подтик да направиш нещо несъгласувано, безпричинно, това стои в дъното на всичко: случва се да постъпвам така, както може да ви каже и сър Уилям, и обикновено, когато го правя, създавам страшно много проблеми на околните.

–        Ако познавачите на женското съвършенство, което мигновено бе събудило възхищението на всички присъстващи мъже, както и в не по-малка доза завистта на жените, научеха, че дамата, на чиято красота се наслаждаваха очите им, е дете от улиците на Сохо и е сгодена за наперен гангстер, те най-вероятно щяха да кажат, че информаторът им е луд и че такава красота може да бъде в съюз с най-синята от синята кръв.

Светът е странно и тъжно място, Уидърс. Остаряваме в него и това не е добре за никого.

Малко за Джон Брандън

Джон Гордън Брандън се нарежда сред най-добрите автори от златната епоха на британските криминални романи. Той си спечелва многобройни почитатели през първата половина на 20 век, заради интригуващите сюжети и галерията от колоритни персонажи във всяко свое произведение. Сред най-популярните му герои е инспектор Патрик Алойшъс Маккарти от Скотланд Ярд. Той се заема с разследването на поредицата убийства и опита за политически саботаж в „Писък в Сохо“. Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза.

* * *

geri

Колонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук