Първата изложба на Гьоте-институт за 2021 г. ще бъде открита през март с кураторски проект на Виктория Драганова, обхващащ пространствата на Гьоте-институт България и Swimming Pool. Сборната изложба събира творби на четирима млади артисти от Франкфурт, като се вслушва във всичко онова, което довя световната пандемия през изминалата една година.

Сигурно е просто вятърът

Сигурно е просто вятърът // Pretty sure it’s just the wind

с: Минхьок Ан, Со Йеон Ким, Кристина Ловаас и Руди Нинов

Куратор: Виктория Драганова
Асистент-куратор: Галена Сърдъмова

12.03. – 10.04.2021 г.
Дълго откриване: 10.03.–11.03.2021, 17:00-20:00, Гьоте-институт България
Гьоте-институт България, ул. “Будапеща” 1, пон-пт, 14:00-19:00 ч.
Swimming Pool, бул. “Цар Освоботител” 10, ет. 5, чт-сб, 16:00-19:00 ч.

Свеж полъх от Германия и съвременната арт сцена носи месец март и пролетта на 2021-ва с изложбата„Сигурно е просто вятърът“ с куратор Виктория Драганова. Изложбата, разделена в две части – в пространствата на Гьоте-институт България и Swimming Pool – е и откриващото събитие за годината в обновената галерия на института.

„Сигурно е просто вятърът“ представлява логично продължение на дългогодишната работа на Гьоте-институт България за представяне и подкрепа на млади български художници с поредицата „Арт старт”. През 2021 г. инициативата се разраства с първата от серия изложби, предлагащи поглед върху младата сцена за съвременно изкуство в определен град или провинция в Германия. След Франкфурт фокусът ще бъде поставен и върху Дюселдорф, Мюнхен, Хамбург и др.

Изложбата в две части ще покаже работи на четирима млади автори, които живеят и работят във Франкфурт на Майн и са студенти в легендарната немска академия за изкуства „Щедел“. Това са Минхьок Ан, Со Йеон Ким, Кристина Ловаас и българският художник Радослав Нинов-Руди, добре познат на местната сцена като носител на наградата за живопис „Едмонд Демирджиян“. Планирането на проекта започва непосредствено преди началото на пандемията през 2020 г., а последвалата съвместна работа е обусловена от социалната изолация и тишината, обзела всяко оф- и онлайн пространство. Кураторката Виктория Драганова допълва: „Този проект е за възможното присъствие и вслушването в него. Той е и за режимите на внимание в обсега на инфраструктури, които всички ние споделяме, като тези на града, на академията, на арт институциите. В какво ни убеждават срещите, които постепенно започват да се явяват? “.

Изложбата ще се открие на 10 и 11 март с дълго откриване от 17:00 до 20:00 ч. в галерията на Гьоте-институт при спазване на всички противоепидемични мерки. Тя ще може да бъде видяна до 10 април. В откриващите дни публиката ще има възможност да се срещне с авторите – програмата и регистрация за събитията ще бъдат обявени скоро. За подробности и актуална информация можете да следите тук.

За артистите

Минхьок Ан е роден през 1990 г. в Чунгджу, Южна Корея, живее и работи във Франкфурт на Майн. Завършил е университета в Кайвон, Южна Корея през 2016 г., учил е в Академията за изкуство и дизайн (AKI ArtEZ) в Холандия, а в момента учи в Щеделшуле, Германия. Последните му творби са показвани в Южна Корея през 2020 г. във Вила Хамилтън и в 그음 공간, Space stroke.

Со Йеон Ким (1995 г., Сеул) живее и работи във Франкфурт на Майн. Тя полуава бакалавърската си степен в университета „Корнел“ през 2018 г., a в момента учи в Щеделшуле, Франкфурт и в колежа „Бард“ в Ню Йорк. Со Йеон работи с рисунки, принтове и колажи, разглеждайки идеи за (несъвършените, скитащите се, неловките, енергичните) тела и как се позиционират на платното и в пространството.

Кристина Ловаас е родена през 1992 г. в Минеаполис, Минесота, САЩ. Завършва бакалавърска степен по история на изкуството и бакалавър по изящни изкуства в университета „Корнел“ в Ню Йорк през 2016 г., а към момента учи в Щеделшуле, Франкфурт. Сред последните ѝ участия в изложби са: „DENKRAUM DEUTSCHLAND“ в Pinakothek der Moderne (2020), „Lash 23“ в Nassauischer Kunstverein, Висбаден (2019), „A Good Life’s Sleep“в  Kornhäuschen, Ашафенбург (2019), „To Let Things Slide“, Lovaas Projects (2019).

Руди Нинов е роден през 1992 г. в Тетевен, България. През 2015 г. завършва бакалавърска степен по изобразително изкуство в Голдсмитс, Лондон и в момента продължава образованието си в академията Щедел във Франкфурт. Сред последните му изложби са: Liste Showtime Pop-up, галерия Sariev, Пловдив (2020), ORBIT, Messeturm, Франкфурт (2020), Not cancelled Еast x South, галерия Sariev, Пловдив (2020), Sariev Selfisolation, галерия Sariev, Пловдив (2020), Good weather, галерия Ginsberg, Лима (2020), The Artist Collector’s Dream (a nice thing), галерия Continua, Сан Джиминяно (2020), Gravitiy Works Only When You Look Down, галерия „Васка Емануилова“, София.

За SWIMMING POOL

SWIMMING POOL е пространство и организация за съвременно изкуство в София с фокус върху художествени и кураторски изследвания, колаборативни подходи, експериментално арт образование и арт политики. Пространството е създадено през 2014 г. от Виктория Драганова, куратор, автор и преподавател, като тя организира артистичната програма от самото създаване. Oт 2015  насам Swimming Pool организира изложби, пърформанси, филмови прожекции, концерти, дискусии и други събития, с които насърчава българското изкуство в страната и в чужбина, като същевременно отваря контекста за международни артисти, куратори и писатели.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук