Един от най-прочутите рицари и най-популярните, обитаващи в облаците, фантазьори на световната литература – Дон Кихот – „завладява” ума, сърцето и палитрата на един от най-значимите майстори на рисуваческото изкуство, гръцкия художник Алексис Кирицопулос (род. 1943, Атина). Резултатите от тази своеобразна битка са представени за пръв път пред публика в новата изложба на твореца на изобразителното изкуство онасловена „Фантазиите на Дон Кихот“, която бе открита на 21 октомври в Галерия Скуфа в Атина (ул. Скуфа“ № 4, Колонаки) и ще продължи до 14 ноември.

Героят на Сервантес – романът с неговите приключения е първият издаден в света – бленува, сънува, премерва сили с подмолни сили, магьосници, рицари, призраци, разни заплахи. А художникът придава на тези визии образ и цвят запечатани в повече от 70 творби от които се състои изложбата. Става дума за цикъл акварели, които Кирицопулос започва да рисува през 2005 година. Вдъхновението за неговото сътворяване и продължаване не е секнало и до днес, в рисунки с по-малки или по-големи формати.

Но не самите приключения на дон Кихот са онези, които „наточват“ въображението на  Алексис Кирицопулос. Това са фантомите, страховете и заплахите с които се сблъсква героят.

„Рисувам Дон Кихот понеже ме интригуват неговите видения.

Опитах се да нарисувам онова, което той си представя. Объркването между фантазно и реално. Движа се по изопнатото въже между тях”, казва художникът. Както отбелязва академикът, също художник и негов приятел Алекос Левидис в текста си включен в каталога на изложбата: „Алексис избира още от самото начало да разкаже историята през погледа на „омагьосания„ рицар, а не през очите на външен наблюдател, съзнавайки, разбира се, че това решение представлява радикално новаторски прийом”.

„Рисувач-дизайнер, карикатурист, майстор на графичните изкуства, илюстратор, художник, писател, сценограф, кинематографист/режисьор на анимационни филми – какъвто Кирицопулос от години заявява че е – „не само със смирение, но и защото носи в себе си увереността, че преди всичко е майстор на линията, бързо обаче натурализирал се в републиката на цветовете, с непринудеността на роден колорист”, Ал. Кирицопулос „е преди всичко художник, рисувач-приказен разказвач, художник-поет.· Изображенията сътворени от него са породени от словото или са съпътствани от, преплетени със словото, представено или белязало рисувателната повърхност”, пише в предговора си Алекос Левидис.

Освен от текста на Алекос Левидис, илюстрованият каталог на изложбата „Фантазиите на Дон Кихот” е придружена и от разговор-интервю на Алексис Кирицопулос с журналистката Мери Адамопулу. В галерията може да бъде намерено и естетично оформеното от атинското издателство „Икарос“ издание „Тук ли си, Дон Кихот?“, с текстове автор на които е художникът на изложбата, илюстрирано от него с виденията на рицаря-фантазьор.

Така едно от най-емблематичните в испанската и световна литература произведения, втората най-превеждана и издавана след Библията книга, многократно преиздавана и претърпяла стотици адаптации, среща един от най-талантливите си визуални разказвачи. Приключенията на обеднелия испански идалго, видимо луд за останалите хора, но завършен в собствения му мир, възлюбената му (принцеса) Дулсинея Тобоска, неговият оръженосец Санчо Панса, крантата Росинант, героите с които те се срещат – командири, войници, свещеници, избягали затворници, кръчмари, тиранични великани, зли сили; вятърни мелници, замъци, крайпътни ханове) оживяват в оригиналния визуален, и не само, прочит на Ал. Кирицопулос, в едно необичайно пътешествие за зрителя и читателя следващо по стъпките на класическата книга.

За Алексис Кирицопулос

Ал. Кирицопулос е роден в Атина, но опознава живописта в Париж. Негови творби вогат да бъдат видяни в галерии, по страниците на книги, като обложки на дългосвирещи плочи, красят компакт дискове и афиши. Понякога той пише и илюстрира собствените си книги. Друг път украсява с рисунки книги написани от други. Освен самостоятелните му изложби и участието му в някои колективни, живописните му образи могат да бъдат видени между страниците на собствените му книги: „Приказка с цветовете“, „Една приказка за лете и зиме“, „Белият кон“, „Ела, миличка, премени се“. Кирицопулос работи с известния автор и мислител Стелиос Рамфос за оформлението на книгите му и с композитора Дионисис Савопулос по музикални теми („Ахарняни“, „Саворама“), правил е дизайна на негови компакт дискове. „Изографисал“ е и музиката на изпълнители като Манос Хадзидакис, Никос Ксидакис. Оформя сценографски спектакли за концертната зала Мегаро Мусикис в Атина („Лизистрата“, „Петър и вълкът“ и др.).

Здравка Михайлова, Атина

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук