кадър от изложбата Line Across Circle – HORROR VACUI: Jasmin.bg

Не се стеснявайте, Зад вратата [ви очакват]

Стаята на фантазиите, Плачещи мечти и Въображаеми приятели…

Своеобразната ни покана е съставената от заглавия на картини, представени от артистичното дуо Line Across Circle в галерия Интро, в рамките на изложбата им HORROR VACUI.

Съвсем не случайно. Самобитни и самодостатъчни, работите на Борис Праматаров и Софи Унг са в красив диалог от образи и внушения и, макар да имат потенциала да представят авторите си поотделно, заедно изграждат хипнотично-магичен свят, с отворени граници, но и достатъчно „завършен“, за да разкаже истории за детството, паметта, конфликтното търсенето на собствената идентичност и природа.

кадър от изложбата Line Across Circle – HORROR VACUI: Jasmin.bg
кадър от изложбата Line Across Circle – HORROR VACUI: Jasmin.bg

Хипнотични и магични са цветовете, монохромните (Борис Праматаров) или ярките палитри (Софи Унг), пространствата и отсъствията на пространства по платната, повтарящите се мотиви и елементи. И ако те служат повече на внушенията, то (отворените за интерпретации) разкази в картините са постигнати с открояващи се образи. Цяла „фабрика“ за открояващи се, многозначещи образи. Именно, както когато (лаконично) се представят , Софи Унг и Борис Праматаров се наричат

„фабрика за изображения/образи“.

Ф is Sophie Ung and Boris Pramatarov.
Ф is a factory for images.
Ф is Line Across Circle

кадри от изложбата Line Across Circle – HORROR VACUI: Jasmin.bg

Откриването на четвъртата самостоятелна изложба на Line Across Circle – HORROR VACUI се състоя на 30 юли, каним ви на импровизиран тур, както и да ѝ се насладите лично в софийската галерия Интро, на ул. „Цар Самуил“ 28. И ако експозицията е кръстена, съвсем удачно, horror vacui (от лат. „страх от празно пространство“), можем да ви успокоим, че страхът в преодолян успешно, а пространството – населено с образи и идеи:

Още за Line Across Circle (LAC), Софи Унг и Борис Пармалтаров

Line Across Circle (LAC) е името на артистичната двойка Борис Праматаров – Софи Унг, които живеят и работят в Брюксел. Автори със сходни артистични нагласи, те създават илюстрации, картини, татуси, арткниги.

Ако Борис е привлечен от субкултурата, то Софи се интересува преди всичко от попкултурата. Работите им са обект на взаимно вдъхновение и влияние, което води до синхрон в техните вкусове при третирането на теми като Паметта, Съществуването, търсенето на собствена идентичност или конфликта между Аза и истината.

През 2019 г. първата им самостоятелна изложба „Line Across Vienna“ е представена в галерия „To Stick“ в австрийската столица с куратор Димитър Овчаров. Втората им самостоятелна изложба „Pixels Love” се осъществява в пространството за илюстрация и татуиране „Boniments Bleus” в Париж. През януари 2020 г. представят третата си самостоятелна изложба „Bas les masques” в брюкселската галерия „Sterput / E2“.

____________________________________________

кадър от изложбата Line Across Circle – HORROR VACUI: Jasmin.bg

Софи Унг е франко-камбоджанска художничка и илюстраторка, родена в Лил (Франция). След като се дипломира със специалност „Пространствен дизайн“ в Академията за изящни изкуства във Валанс през 2011 г., заминава за Брюксел, където учи илюстрация в Кралската академия за изящни изкуства. Авторка е на наивистични цветни илюстрации, изпълнени с мотиви и образи от нейното детство. Работите й се опират основно на историята и на връзката й с нейния баща камбоджанец.

____________________________________________

кадър от изложбата Line Across Circle – HORROR VACUI: Jasmin.bg

Борис Праматаров е художник-илюстратор и аниматор, автор на комикси. Завършил е специалност „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия, София, а след това графични изкуства в Кралската академия за изкуства в Гент, Белгия. Живее и работи в Брюксел. Специализирал е илюстрация в Дуксунгския женски университет в Сеул и във Висшето училище за изящни изкуства „Синт Лукас“ в Гент. Рисунките му са търсене на автентичния образ и архетипните визуални основи, както и мястото на индивида в обществото.

Борис Праматаров с радост сме представяли и със:

Тази статия е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук