Вода 2019

Доколко имаме нужда от съвременни изкуства? Жадни ли сме за танц, пърформанс, инсталации, видео арт, изкуство в специфична среда, разнообразни артистични провокации? И доколко имаме нужда от фестивал, който не просто ни ги показва, който не служи само като наратив и витрина, а умее да конструира изживяване за всеки жаден зрител, да го превърне в участник и сътворец на съвременно изкуство?

Безпрецедентната и стихийна подкрепата на бургаската (и не само) общественост, включила се в кампанията “Заедно за ВОДА”, отговаря красноречиво и положително на горните въпроси. Бяхме нейни свидетели по повод на третото издание на Фестивала за съвременни изкуства “ВОДА”, дълго време поставяно под въпрос заради недостатъчно източници на подкрепа.

ВОДА 2019 обаче ще има – от 30 август до 1 септември в Бургас, отново в специфично пространство – плувния  басейн на Младежки Културен Център в Бургас и заобикалящия го лабиринт от съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище, фитнес зала и др.

Програмата на фестивала представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти.

Вода 2019

„ВОДА” стартира през 2017 г. и предизвиква голям интерес сред широката публика от различни възрасти. Досега около 100 артисти от Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България са представили своите творби в двете издания на фестивала до сега.

Какво можем да видим, чуем и усетим във „ВОДА „2019?

ФЕСТИВАЛЕН ЛАБИРИНТ

Всеки фестивален ден, от 18.00 ч., сами избираме своя маршрут в лабиринта на басейна, за да се гмурнем в инсталации, видео арт, фотография и артистични трансформации и акции от български и международни визуални артисти.

ОСНОВНА ПРОГРАМА

30 Август (петък)

19.30 ч.
ЧУПЛИВО /FRAGILE – театрално-движенчески спектакъл

Концепция и изпълнение: Yannick Stasiak /Франция/
Концепция, Сценография и Осветление: Lino Pourquié
Художествена подкрепа: Julika Mayer
Продължителност: 15-20 мин.

“Fragile” е спектакъл на тяло, сенки и предмети. Актьорът манипулира тялото, сянката си и се слива с топка. Тя се превръща в яйце, око или дори глава … “Fragile” е бяла точка, която търси своята форма и място … Тяло, което се разгръща, кръг, форма, която се образува, деформира и реформира.

Кръг, който ходи, Тяло, което се обгражда, Топка, която въздъхва, Ръка, която се търкаля, Пръстите на кръг, Кръг който мига, Затъмнение във формата на зародиш, планетата Марс по-малко червена и много по-хубава.

20.00 ч.
СТУД/COLD – танцов спектакъл на Театър АТОМ /България/

Хореография: Стефания Георгиева
Музика: Добромир Кисьов и Константин Кучев
Участват: Калина Георгиева, Дорина Пунчева, Братан Братанов, Неделя Ганчева, Радослав Йорданов, Пламена Пенчева, Цвета Дойчева
Фотограф: Иван-Александър Иванов / Фото-Корпус
Продължителност: 40 мин.

СТУД* е работа, която разглежда темата за отчуждението, самотата и жестокостта, фокусирана е върху човека и неговата същност. Телата и тяхната – сякаш нарушена цялост – са движени от спомени, сънища и истории – изтръгнати от хора, отлъчени от обществото преди време. Днес те са оцелели и разказват за страха, омразата, гнева, но и за желанието да оцелея – напук, да издържа, да се спася, да спася, да се прибера у дома.

СТУД изследва кривините в душата, тъмнината, силуета, прониква дълбоко и предизвиква духа да излезе от тялото. Танцьорите – пулсират, превземат пространството, изграждат образи, споделят емоции и преодоляват страхове.

*Проектът е създаден по мотиви от разкази на оцелели от Концентрационните лагери в България през ХХ век. и анализира поредица от събития, случвали се в ТВО по това време.
СТУД е спектакъл на АТОМ ТЕАТЪР и е създаден с подкрепата на проекта „триЗависим“ – инициатива на Гилдията за съвременно изпълнителско изкуство към Съюза на Aртистите в България. “три3ависим” е част от резидентската програма на Ðerida Dance Center, София.

31 Август (събота)

19.00 ч.
МАРШРУТ / ITINERARY – съвременен танцов спектакъл

Идея и изпълнение: Стефани Ханджийска /България/
Ментор: Марина Колар
Консултант хореография: Сю МакЛенън
Продължителност: 15 мин.

Намирам себе си непрекъснато очарован от преместването. Разглеждам как различните пространства, в които тялото ми е населявало реверберацията, дълго след като напуснах пространството. Може ли едно пространство да бъде транспортирано в друго пространство чрез измеренията на нейните сетивни знаци и да живее отново през тялото?

Стефани Ханджийска специализира в областта на съвременния танц и документалното изкуство. Завършва магистратура Хореография в London School of Contemporary Dance в Лондон. Автор на спектаклите „On and On“ в The Place, Лондон, Йон “, „Dark room, low ceiling“ и други. Спектакълът ѝ „Йон “ е номиниран за ИКАР 2017 и за наградата на София за съвременен танц.

20.00 ч.
МАНДАЛА/MANDALA – хореографски спектакъл с участието на публиката

Концепция, композиция: David Somló /Унгария/
Светлинен дизайн, Звуков надзор: Daniel Sándor
Продължителност: 40 мин.

“Мандала” е спектакъл с участието на публиката, преносими звукови устройства и комбинация от форми, маркиращи пътя в пространството. Частично поглъщаща звукова композиция, отчасти групова медитация, “Мандала”пита как бихме могли да съществуваме и да си взаимодействаме един с друг,

когато нищо не остава да се направи, освен да се ходи.

Спектакълът дава възможност за авторство на зрителите, като ги кани да създадат колективна хореография на движещ се звуков пейзаж, който провокира и подчертава малките важни моменти от човешкото взаимодействие.

David Somló e унгарски интердисциплинарен артист от Будапеща. Работата му се фокусира върху звука, пространството и взаимодействията. Завършил е Магистърска степен по социология от ELTE, Будапеща , има степен Mmus по Интердисциплинарна композиция от Goldsmiths College, Лондон . В момента завършва докторантура по интердисциплинарни методики в Университета за изящни изкуства, Будапеща.

01 Септември (неделя)

19.00 ч.
МАНДАЛА/MANDALA – хореографски спектакъл с участието на публиката /второ представление/

Концепция, композиция: David Somló /Унгария/
Светлинен дизайн, Звуков надзор: Daniel Sándor
Продължителност: 40 мин.

20.00 ч.
ПРЕТЕНЦИЯ II/PRETENSE II

Хореография и изпълнение: Bo Kyung Lee -“BK” Dance Project /Южна Корея/
Продължителност: 20min

Bo Kyung Lee представя авторска соло творба, вдъхновена от преструвките на личността.

Bo Kyung Lee защитава Ph.D. степен от Department of Living Dance and Performing Arts of Hanyang University , Korea. Тя е носител на Presidential Prize от 7th Nagano International Performance Competition, и 1 награда от International mature soloist contemporary dance contest(FIDCDMX) , Mexico.

20.30 ч.
ГМУРНИ СЕ / DIVE

Хореография: Jaewoo Jung /Южна Корея/
Изпълнение: Dance Troupe Braveman/Южна Корея/
Продължителност: 30 мин.

“DIVE”интерпретира идентичността. “Едната идентичност е тази, формирана от уникалното ми Аз. Другата е идентичност, формирана от очакванията на другите.

Заключението е, че и двамата съм аз.”

Dance Troupe Braveman е съвместна танцова компания между двама хореографи Jaewoo Jung и Minsoo Jung от 2017 г. DTB има за цел да работи съвместно, свободно, без да разделя позицията между хореографите и танцьорите.

Основоположникът на проекта Jaewoo Jung е известен с изтънчената си хореография, която включва млади енергични, мощни и енергични движения. “DIVE” е редставена в селекцията на Международния фестивал на хореографията в Сеул (НХФ), Ненаселения остров, 36-ия Международен фестивал за съвременен танц (MODAFE), Spark Place, пустинен остров, 10-та сеулска танцова колекция 2016, Agit , 18-ия фестивал на танците Saeng-Saeng 2016, Fantasy и др.

УЪРКШОП СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

30 август – 4 септември 2019

В рамките на фестивала ще се проведе и Уъркшоп сесия за Съвременен танц и пърформанс в градска среда. Уъркшоповете ще бъдат отворени за участие на млади професионалисти в областта на танца и изпълнителските изкуства от цялата страна.

Водещи:
Съвременен танц – Стефани Ханджийска /България/
Съвременен танц и креативна практика– Jaewoo Jung  и Bo Kyung Lee  /Южна Корея/
Пространствени интеракции – интердисциплинарен уъркшоп в градска среда – David Somlo /Унгария/

На документално видео за протичането на ВОДАпрез 2018 г. можем да се насладим тук:

За повече информация следете:
FB страницата на Вода: https://www.facebook.com/waterfestburgas
YOUTUBE канал: https://www.youtube.com/channel/UCACph3V1c8LDeajPe3am-HA

Тази статия е част от поредицата „За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук