"Тя и той" – вълнуваща история за славата, любовта и приятелството„Тя и той” на френския писател Марк Леви (Изд. „Колибри”) е една вдъхновяваща история за приятелството, любовта, разочарованието, славата, срещите, новото начало… и Париж.

С тънкото си чувство за хумор и майсторския усет към трепетите на човешката душа, Леви ни пуска по улиците на френската столица, за да проследим главните Нея и Него в първите стъпки на тяхното приятелство.

След това авторът убедително разбива и един от най-утопичните (и според мен самозалъгващи) митове – за чистото приятелство между мъжа и жената.

Сюжетът

Събира ги сайт за запознанства. Не стават любовници, а приятели. И смятат да останат само приятели…

Тя е актриса. Той – писател. Тя се казва Мия. Той – Пол. Тя е англичанка. Той – американец. Тя се крие в Монмартр. Той живее в квартал „Льо Маре“.

Тя има много успехи. Той – не чак толкова. Тя дори е звезда. Но той не го знае. Тя се чувства самотна. Той – също. Той я разсмива. Тя е правила ред необмислени постъпки. Затова смята, че не трябва да се влюбва. Той – също.

На втори план, но в никакъв случай не с маловажно значение, са връзките на двамата главни герои с верните им приятели от детинство – Артър и Дейзи. Артър и съпругата му Лорън са познати на читателите на Леви от романа му „Ами ако това беше истина“.  И тъй като те вече са открили щастието, е време да погостуват на Пол в Париж и леко да помогнат на съдбата, за да го срещне с любовта. Дейзи пък познава Мия от детинство, има малък ресторант за френска кухня и зорко, но ненатрапчиво и неосъдително следи приятелката си, която търси начин да започне от начало.

Впечатленията

„Тя и той” е роман, който може да те накара да го избереш с прецизността на всеки свой детайл, който дава плътност на основната история – детските спомени, френските кулинарни изкушения, Париж и уличните художници, шеметната кариера, славата, изненадващите обрати (особено в професията на един писател!).

Този роман хваща читателя за сърцето и не го пуска, докато той не прочете и последната страница. Обичам непредсказуеми истории, а тази история за любов е от онези, за които не можеш да предположиш как ще се развие. Тя държи в напрежение, като затрогва, вълнува, разсмива.

В нея всеки може да намери поне частичка от себе си и своите преживявания и емоции, както и поне една причина да вярва по-силно в красотата на живота. И, о, да – поне една причина да си купи билет за Париж.

Избрани цитати

  • Романите трябва да се основават на някаква реалност, за да не станат блудкави и сантиментални. – Да вървят по дяволите всички, които не обичат щастливите истории, нека киснат в постоянния си песимизъм; и без това достатъчно ни тормозят, защо да имат и последната дума?
  • Човек никог ане бива да съди приятел, а просто да се научи да го опознава все по-добре и по-добре.

Защо героите на романите да са по-смели от нас?

  • Колко роли беше изиграла, мечтаейки за свободата, която й даваха. Колко пъти Дейвид й беше напомнял, че публиката не се влюбва в нея, а в героинята й, прибавяйки, че ако хората я срещнат в реалния живот, ще се разочароват. Защо те си позволяват всичко, а ние – толкова малко?
  • Истинският въпрос е да разбереш защо си влюбена в него, щом те прави толкова нещастна. А може би си влюбена в него именно защото те прави нещастна (…) Ако началото е кофти, привлекателните принцове щяха да изчезнат от литературата и романтичните комедии, щяха да са в графата на филмите на ужасите (…) Плачи колкото си искаш, плачи, ако така ще ти олекне. Любовната мъка е нещо ужасно, но истинското нещастие е, когато животът е пустиня.

Откъс от “Тя и той” на Марк Леви

Малко за автора

Марк Леви

Марк Леви

Марк Леви е популярен френски писател, роден през 1963 г. в Бийанкур.

На 18 г. постъпва в организацията на Червения кръст и едновременно следва в Париж стопанско управление и информатика.

Още като второкурсник създава първата си компания. През 1984 г. заминава за САЩ, където участва в създаването на две фирми за компютърна графика, а по-късно ръководи студио за обработка на компютърни изображения.

През 1991 г. се връща във Франция и става един от основателите на компания, занимаваща се с архитектура и вътрешен дизайн.

След което рязко сменя посоката и се отдава на писане. Още първият му роман „Ами ако това беше истина “ (2000), го прави известен. Книгата е екранизирана през 2005 г, преведена е на около 40 езика и е издадена в 35 страни. След този голям успех писателят се установява в Лондон, а по-късно – в Ню Йорк. Следват още 15 романа, всяка година по един, десетина от които преведени в България.

Освен първият му роман на български език са излезли още книгите „Къде си”, „Седем дни за цяла вечност“, „Следващият път“, „Да Ви видя отново“, „Децата на свободата“, „Всички онези неща, които не сме си казали“, „Първата нощ”, „Първият ден”.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук