фрагмент от корицата на Сол при солта

Сол при солта (Изд. Сиела) е изживяване. Дълбоко.

И като такова започва още от корицата (дело на художника Дамян Дамянов). Пояс, завързан с бодлива тел. Насред бурно море. Празен.

И ето, че книгата те е стиснала за гърлото още преди да си я разгърнал.

Дотук и с илюзията за леко четиво, която може да носи анотацията „победител в категория Young Adult Fiction на Goodreads за 2016 г.“.

Сол при солта е фикция и в същото време не е. А романът на американската писателка с латвийски произход Рута Сепетис е увлекателен (и разтърсващо отрезвяващ) и за отдавна надхвърлилите възрастта на Young Adult.

Сол при солта – за сюжета

„Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели.

Истинските свидетели, притежателите на отвратителната истина, са удавените, мъртвите, изчезналите.”, 

Примо Леви

С тези думи ни посреща романът на Рута Сепетис. За да възкреси спомените на последните оцелели от „Вилхелм Густлоф” – немски лайнер който отплава на 30 януари 1945 г. в изпълнение на операция „Ханибал” – евакуация на немски войници и цивилни по време на настъплението на руската армия.

Според немските архивисти този ден на борда си корабът е качил 10 582 пасажери при капацитет от 1900. Половината от тях са били деца.

На кораба, който обещава спасение и свобода, сред украинци, евреи, немски, латвийци и поляци съдбите на четирима бегълци се оказват неразривно свързани.

Литовската медицинска сестра Йоана, красивият прусак Флориан, носещ мистериозно писмо от високопоставен нацистки офицер, невинното и беззащитно полско момиче в розово плетени шапки Емилия, немският войник Алфред крият раните и тайните си, но за преживелите военните ужаси кошмарът продължава и далеч от брега.

Скоро след отплаването „Вилхелм Густлоф” е забелязан от съветска подводница и е торпилиран, оставяйки хората на борда в ледените води на Балтийско море. Смъртта си на борда на немския лайнер според оценките намират 9 343 души, което превръща потъването на кораба в най-голямата трагедия в историята на корабоплаването, чиито следи обаче и руската, и немската страна се опитват да заличат.

(откъс от романа може да прочетете тук)

Сол при солта – за литературните (и историческите) достойнства

Българската корица на Сол при солта, дело на художника Дамян Дамянов

Ужасите, привидно плод на авторовото въображение, и малките актове на героизъм в творбата превръщат Сол при солта от Рута Сепетис в една от важните книги за Втората световна война.

Може би най-голямото му (историческо) достойнство е, че дава глас на жертвите – умишлено заглушен от победители и победени. Всъщност, с изключение на книгата „Рачешката“ на нобеловия лауреат Гюнтер Грас, тази огромна (в размерите и моралните въпроси, които поставя) трагедия не е била удостоявана с внимание.

Зад Сол при солта стои и мащабно проучване на факти, интервюта с жертви и роднини, многостранно сътрудничество с историци (включващо дори посещение на морското гробище).

И макар да е трудно на Сол при солта да се гледа чисто като на фикция – романът е увлекателен и с литературните си достойнства.

Полифоничният му подход – разказан от първо лице, но на четирима главни герои – му позволява да създаде силно усещане за множеството измерения  на трагедията, за стихийността на събитията, за многоликите героизъм, подлост и любов.

Роман е представителен и за начина, по който миналото се превръща в художествено четиво: на границата между факт и фикция, с реалистичноподобен сюжет, който разчита на приключенски обрати и фигури и дори на романтична, любовна история.

Образите са плътни – немският войник социопат те кара да потръпваш от погнуса, младото полско момиче, преживяло неописуемо насилие – да искаш да я прегърнеш (и дори да изпитваш вина, че хора, на твоята възраст, не са могли да я предпазят).

Да, описващ трагедия. Огромна. Подлост. Алчност. Но и героизъм, който не се бие в гърдите. Любов, която побеждава и войната, и морската стихия. Която кара и теб да усетиш жаждата за живот.

За Рута Сепетис

Рута Сепетис (снимка: Magda Starowieyska/ http://rutasepetys.com)

Автор на исторически романи, публикувана в над 50 страни на 36 езика.

Нейните романи Between Shades Of Gray и Out of the Easy водят класациите на New York Times за бестселъри и са носители на медала Карнеги.

Последната й книга – Сол при солта, е определена за:

Най-забележителна книга на 2016 (New York Times)

Най-добра книга на 2016  (Amazon)

Най-добра книга на 2016 (Goodreads, YA Fiction)

Най-добра книга на 2016  (Publishers Weekly)

Смразяваща… могъща… обсебваща(Washington Post)

Съкровена, изключителна, изпипана до съвършенство… брилянтна. (Shelf Awareness)

Рута е дъщеря на латвийски бежанец. Родена в Мичиган, тя е отгледана в семейство на художници, читатели и любители на музиката. Посещава колеж, за да учи оперно изкуство, но вместо това завършва специалност „Международни финанси“.

Преди да публикува първия си роман, тя работи двадесет години в музикалната индустрия.

Повечето ни читатели намират статията за забавна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (100%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук