плакат на 5-тия Софийски международен литературен фестивал

На плакатите на любимия литературен форум е изобразена модулация на гласа на четящите произведенията си автори. Приканват ни да чуем литературата. Да участваме в диалога за новите тенденции и явления в нея… Или просто да се забавляваме с децата си, развивайки вкуса им към четенето.

С толкова богата програма от срещи и съпътстващи събития това ще се случи съвсем лесно. Между 12 и 17 декември в Мраморното фоайе на НДК, с вход свободен.

Акцентите

През 2017 г. фокусът на петия брой на Софийския международен литературен фестивал ще бъде литературата и културата на страните от Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария, Чехия / V4.

В програмата на фестивала ще участват 12 чуждестранни писатели. От Полша това са: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. В програмата гостуват повече от 60 български автори и 21 модератори. Освен срещи с тях, програмата включва обзорни дискусии, изложби;  литературен конкурс за студенти; богата детска програма, съпътстващи събития и др.

Срещите с автори са програмирани на тематичен принцип, като част  от тях са:

  • “Вземи се в ръце. Психология на съвременния градски човек” – среща с полската писателка Кая Малановска, психотерапевта Албена Стамболова и писателите Момчил Николов и Владимир Полеганов (14 декември) или
  • „Постдеградация или реконструкция на личността: на каква цена?” – разговор между  Михал Хворецки (Словакия), Ангел Игов и Димитър Кенаров (15 декември),
  • „Приток на енергия: авторките в най-новата българска литература“ – разговор с авторките Амелия Личева, Лора Динкова, Любов Кронева, Ирена Иванова (Рене Карабаш), Яница Радева др.

По време на дискусиите ще разберем повече за актуалните тенденции в самопубликуването у нас – един нов бизнес модел, който все повече набира своята популярност с участието на авторите: Ралица Генчева, Деси Нико, Алекс Ненов и други любимци на читателската публика и носители на престижни награди, които добиват известност под определението „самопубликуващи се“ (14 декември).

Ще разберем повече за „поколението Миленуим“ нови илюстратори от България, които са илюстрирали десетки книги в чужбина, но трудно се срещат с българските книгоиздатели. Както и една дискусия, която ще върне времето назад, когато някои рискуваха свободата си, за да достигне написаното от тях до хората. Книгите на чешките дисиденти пропътуваха разстоянието Прага-София заедно с Петр Поспихал, някогашния дисидент от Бърно, сподвижник на Вацлав Хавел, защото литературата е само едно от лицата на дисидентството. Дискусията ще премине с участието на: Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Петр Поспихал, Пламен Дойнов – „Самиздат: творческата мощ на дисидентската литература от ХХ век“ и изложбата на „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“  (14 декември).

Детската програма е важен модул в програмата на фестивала и предлага различни по формат събития. Целта е да се постигне образователно – забавният момент в общуването между децата и книгите. Сред акцентите са:

  •  проектът „От деца за деца“, който представя книга, изцяло написана и илюстрирана от деца;
  • среща с писателките Юлия Спиридонова – Юлка, Петя Кокудева, чешката писателка Ива Прохазкова;
  • „Приказки за горите и животните“ – събитие с кауза, организирано от WWF България;
  • ателие „Шарената черга“, по време на което илюстраторката Мария Вълкова ще покаже на децата как е  нарисувала картинките за книгата на Йордан Радичков.

Предвидените в програмата изложби са в НДК и ще бъдат представени с дискусии:  „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“  (14 декември) и „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ (13 декември).

Съпътстващите събития

Те включват:

  • концерт на „Стругаре“ (17 декември);
  • екранни импровизации с филми от страните на Вишеградската четворка, селектирани и предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave (Комаром, Унгария – 12 и 15 декември);
  • театрален пърформанс 
  • връчването на наградите на Асоциация „Българска книга“  – „Златен лъв“ (15 декември);
  • финал на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на … (една Вишеградска страна)“. Финалистите ще четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български.

Връчването на дипломите на курсистите от Творческа академия „Заешка дупка“ ще се случи също на фестивалната сцена (17 декември).

Откриването

Откриването на Софийския международен литературен фестивал е на 12 декември в Мраморно фоайе, НДК, етаж 2,  със  „Среща на поколенията“, на която Владимир Зарев, Ани Илков и Владимир Левчев ще представят част от дебютантите на 2017 г.: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева; модератор: Тодора Радева.

За повече информация следете сайта и фейсбук страницата на Софийския международен литературен фестивал.

А от нас очаквайте интервюта с някои от най-любопитните участници в него.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук