Образователната програма “Гледане с разбиране” продължава с лекция на Светлана Куюмджиева в Квадрат 500 и посещения в депото на СГХГ с Даниела Радева.

“Гледане с разбиране” е образователна програма, която цели да скъси дистанцията между публиката и изкуството, да прави сложните теми разбираеми и да превръща музея в място за среща. Третото издание на проекта продължава тази линия, като се занимава със значими политически и социални теми и как те са пресъздадени в изкуството и отразени в музейните сбирки в София.

От април месец проектът предлага образователни събития и посещения в музеи за ученици, които допълват познанията си за социалистическото минало, което продължава да бъде особено трудна тема за разговор. Сега освен за ученици, “Гледане с разбиране” предлага и програма за широка публика.

На 4 юни се състоя първото от общо шест посещения в депото на Софийска градска галерия. Кураторката Даниела Радева представи на предварително регистриралите се участници произведения от фондовете графика и съвременно изкуство и фотография, които онагледяват темата за селото в българското изкуство и нейните трансформации от социализма до днес. Събитията са рядка възможност човек да надзърне в депото на галерията и да види произведения от колекция, които могат да бъдат видени само в тематични временни изложби, а някои не са били представяни публично от години.

Тази събота, 11 юни, пък предстои лекционен тур в Квадрат 500 с д-р Светлана Куюмджиева. В рамките на един час тя ще разведе публиката из пространствата на Националната галерия, занимавайки се с темата “Какво е социалистическо изкуство”, която е и в центъра на дисертационния ѝ труд. Предвид формата лекцията е с ограничен капацитет от до 15 души, но ще се проведе 2 пъти в един ден – събота, 11 юни, от 11:00 и от 15:00 ч.

Всички събития от програмата са с ограничен капацитет и предварително записване тук. Събитията са без такса за участие, но с платен вход в съответните галерии и музеи.

Повече за лекцията на д-р Светлана Куюмджиева

Има едно изследване на така наречените книги с впечатления на масите и на работниците от 30-те години на 20 век, според които изкуството трябва да е полезно, да е достъпно, да култивира и учи, да произлиза директно от живота на трудещите се, да показва водещата роля на Партията в него и влиянието, което има тя, да бъде реалистично и в същото време оптимистично. Сюжетът да е добре развит без да оставя нищо недоизказано. Книгите трябва да са големи. Персонажите да са близки и познати, да говорят за познати неща. Героите в театралните постановки трябва да са “хората от народа“, литературата трябва да е морална, да не засяга морала, да говори на “чист” език и т.н.

Тези постулати се раждат доста рано, горе-долу по същото време като тези Селянки в почивка на Иван Лазаров от постоянната експозиция на Квадрат 500.

Заедно като тях ще поразмишляваме и ще потърсим още примери, ще споделим още впечатления, какво би могло да бъде наречено социалистическо изкуство и съществува ли изобщо такова нещо.

Светлана Куюмджиева

Светлана Куюмджиева е историк на изкуството, критик и куратор, доктор по изкуствознание върху проблемите на социалистическия реализъм в българското изкуство. От 2003 до 2013 работи като галерист в галерия Credo Bonum (открита през 2003 като галерия СИБАНК) и се изявява като активен критик и автор на независими проекти, между които изложбите „Дързост и красота“, „Изкушението Чалга“ и 15. Седмица на съвременното изкуство в Пловдив на тема After Ego. Участва в десетки специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея, между които резиденциите CEC ArtsLink, KulturKontakt, интензивен курс за куратори към биеналето в Гуанджу и др.. От 2015 до 2021 е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Светлана Куюмджиева е член на международна асоциация на независимите куратори (ICI).

„Гледане с разбиране: Огледалото на света“ е проект на фондация „Изкуство – дела и документи“ и се финансира от програма „Активни публики“ на Столична програма „Култура“. Партньори: Гьоте-институт България, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия.

Повече информация тук.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук