„Зере“

Менар (Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival) се случва с пълна сила и в тази разлюляна година – 14-то издание на филмовия фестивал, който обича да ни телепортира в труднодостъпни далечни и топли страни, когато при нас е безкраен и сив януари.

Програмата на фестивала всяка година расте и се разхожда из все по-енигматични географски ширини – със заглавия от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, гостува в различни български градове, показва се в хола ви през Neterra.tv и става възможен за всеки одомошарен фен на екзотиката и различната кинематография. Освен от комфорта на дома си, можем да сме част от щедрата на цветове, персонажи, изложби и източни лакомства кино селекция в Дома на киното, Културен център G8, Euro Cinema, The Steps. 

Винаги съм си представяла как София ще придобие истински мултикултурен и толерантен облик, когато все повече хора имат възможност да се срещнат с далечни и съвършено непознати светове, макар и опосредено, през широкия екран. Заслуга за тези ценни срещи имат Здравко и Ангел от “Позор“, които с ентусиазъм и отдаденост разпалват любопитство и ни учат да гледаме с широко отворени очи, да търсим, да открехнем тежката завеса на локалното и да пътуваме от удобството на червените кресла в Дома, а след това да ни се прииска да хукнем към всички тези абстрактни измерения, в които филмите ни отнасят – очакват ни заглавия от/за Иран, Египет, Казахстан, Палестина, Индия, Турция, Танзания, Ливан, Афганистан. Менар е кино сладкиш, забъркан с много любов към пътуването, неизвестното и вълнуващото.

„Между рая и земята“

Фестивалът стартира с палестинския филм „Между рая и земята“ на Наджуа Наджар, с ексклузивна прожекция (каквато ще има на 20ти януари в Дома на киното и турският фаворит на организаторите – „Два типа хора“). В залата се носеше истинска фестивална еуфория и атмосфера, напълно сравнима с пред-пандемичните кино явления – тълпи празнични хора, чуждестранни гости и пъстра изложба с персийски занаяти се срещнаха във фоайето на Дома. Откриващият филм на фестивала е емоционално (и музикално) опознавателно пътешествие по прашните улици на Израел и Палестинската територия, много повече от фикция, наситен с трогателни и комични моменти, препраща към неизлечими исторически белези, докато младо семейство на ръба на развода пътува към себе си и миналото си.

„Костенурката и охлювът“

Както в предишни издания, и тази година селекцията изобилства от Иранско кино – най-силното за региона, с имена на актьори и режисьори, придобили широка популярност, които българската публика разпознава и очаква. Новият филм на Али Мозафа „Костенурката и охлювът“ имаше своята световна премиера в рамките на Менар и софийската публика първа го видя. Сюжетът на филма е не така тясно свързан с особеностите на източния свят, колкото с общочовешки проблеми, с трудността в общуването между родител и дете, с интровертна недостъпност, приятелство, ранимост. Случва се под съпровода на чудесната Le Vent Le Vent Nous Portera (Noir Désir) и въздейства с магнетичните тъжни очи на малкия персонаж – Педрам.

“По Принуда”

Здравко от “Позор“ сподели, че си имат Ирански фаворит и той е “По Принуда” на режисьора Реза Дормишиян, който можем да видим на 20ти и 23ти януари съответно в G8 и Дом на киното. Сред препоръките на Здравко се подреждат още „Пътят към края“ от Киргизстан, „Казем ага“ от Иран, „Когато наровете плачат“ от Афганистан и „Зере“ от Казахстан.

Силни попадения от Менар традиционно има и сред документални и пътешественически филми, в селекцията тази година са включени заглавия като “Египет отвисоко” (който с удоволствие бих видяла, след като скоро надничах от самолета над този необятен свят от прашни лабиринти, история и многоликост), “Пътищата на пилигрима” – обсипан с лаврови клонки, разказващ за медитативната магия на пешеходенето по поклоннически маршрути, Чай масала (Индия), фотографския – Окото на Истанбул и още още.

Менар ни запознава с кино за и от живота, такъв, какъвто не ни е съвсем познат, което придава известна документалистика и на игралните филми, драмата често почива на действителни събития, научаваме повече за другостта и културното разнообразие, за конфликти, природа, катаклизми – лични и наследени, хумор, ценности, ритуали. Шарено е, пие се чай и се пътува.

Селекцията от късометражни филми може да се види само в Neterra TV+ (с абонамент от https://neterra.tv/festival/sofia-menar). Фестивалът продължава по кината до 30-и януари.

* * *

Колонката на Славена е авторска поредица на нашия гост-автор – Славена Проданова.

Страстен пътешественик с ярко перо, дори когато споделя лаконично впечатления от места и творби в социалните мрежи, текстовете на Славена успяват да балансират между проникновения прочит и пъстрата, забавна страна на изкуствата (и живота).

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук