“Музиката и седемте ноти” е помагало за най-малките, които правят първите си стъпки в музиката, написано от музикалния преподавател Диана Карайотова и певицата Антоанела Петрова. Илюстрирано от българската художничка и автор на детски книги Нуша Роянова, то е най-новото заглавие в каталога на издателство “Дъбови листа”. 


Книгата може да поръчате с 5% отстъпка и промокод за читателите на списанието тук.


Помагалото е създадено по идея на певицата Антоанела Петрова и има за цел да улесни пътя на децата, които се подготвят за кандидатстване в музикални училища и школи. Водена от собствения си опит като родител, тя обединява усилия с музикалния педагог Диана Карайотова, за да помогнат на родители, които нямат музикално образование, да участват активно в подготовката на децата си.

“В годините, в които подготвях деца за приемен изпит в НУИ „Добри Христов“, в мен зрееше убеждението, че трябва да създам помагало, което да бъде полезно както на децата, така и на техните родители – не музиканти. За тях е истинско предизвикателство да помагат на бъдещите ученици да учат и упражняват преподаваната материя”, споделя Диана.

“Музиката и седемте ноти” представя по достъпен начин основните понятия в музикалната теория с помощта на илюстрации, дело на художничката, издател и автор на книги за деца Нуша Роянова. Подкрепени с игри и примери, думите на Антоанела и Диана лесно се усвояват от децата, които в своята крехка възраст често трудно успяват да се справят с изискванията за прием в музикални училища и школи.

Благодарение на години преподавателски опит Диана Карайотова успява да открие баланса между предаването на знания чрез близки до децата понятия и ангажирането на въображението на учениците с интерактивни упражнения.

„Аз също преподавам на деца – рисуване, и от собствен опит знам колко е важно да се представят основните понятия по простъчък начин, близък до света на децата. Как иначе бих могла да обясня „перспектива” на деца в първи клас?”, споделя Нуша Роянова, основател и на школата за рисуване “Дъбови листа” в град Варна.

“Музиката и седемте ноти” е книга, която повежда децата по пътя им на музиканти, но и ги стимулира да мечтаят. В себе си тя крие и специална история подарък от музиканта Стоян Роянов и неговата съпруга Нуша Роянова. “А защо не?” е приказка, вдъхновена от собствения житейски път на двойката, която разказва за сбъдването на мечтите.

Из „Музиката и седемте ноти“

За авторите

Антоанела Петрова е българска певица, част от трупата на Държавна опера – Варна. Започва да свири на флейта на 10-годишна възраст и е сред основателите на първия госпъл спиричуъл хор в България „GO+SPELL“, като впоследствие той се разраства и приема името „Gospel Chorale“. Съпродуцент, режисьор и изпълнител е в спектакъла „Посоки: Париж”, създаден в колаборация с музиканта Нейчо Петров (Реджи). Участва в множество аудиовизуални спектакли, сред които „Приказки за Черно море“ и „RogerThat!project” с авторски пиеси, аранжирани от Михаил Йосифов, както и мюзикълите “Зоро”, “Тримата Мускетари”, “Кабаре”, “Чикаго” и “Чаплин”.

Диана Карайотова е завършила Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” със специалност пиано в класа на професор Джулия и Константин Ганеви и доц.Марина Капацинска. Работила е като корепетитор в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, а от 1991 г. е преподавател по камерна музика, клавирен съпровод и пиано в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.През 2008 г. е наградена със „Сребърна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Нуша Роянова е обичан български автор на детски книги, основател на издателство “Дъбови листа” и едноименната школа за рисуване в гр. Варна. Поредицата ѝ “Джак и Ема” и картинната книга “Жабчето Жо” се радват на внимание от деца и родители заради силните си послания за доброта и полет на духа. Освен че пише книги, тя ги и илюстрира, черпейки вдъхновение от живописното родопско село Давидково, в което живее като дете, и осланяйки се на опита си като художник и графичен дизайнер в България и САЩ.

Стоян Роянов (с псевдоним Я-Я) започва музикалния си път на десетгодишна възраст в музикалното училище в град Стара Загора. Свири на кларинет, саксофон и зурна, а на 14 години вече успешно гастролира с „Gabrovo Swing Dixie Band”. През 1990 г. те гостуват и в Сакраменто, Калифорния, където Стоян е обявен за най-младия участник-професионалист. По-късно печели стипендия и завършва образованието си в престижния Berklee College of Music, Бостън, Масачузетс, САЩ. Кариерата му като професионален музикант, изпълнена с успехи с родината, Европа и САЩ, е пример за целеустременост, а творчеството му – за новаторски дух. Отдаден съпруг и баща, Стоян е и в основата на идеята за създаването на приказката “А защо не?”, поместена в “Музиката и седемте ноти”.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук