Фестивал за всички възрастови групи и за цялото семейство

Фестивалният афиш с музиканта-перкусонист Александрос Ктистакис

На 21 юли в музикалната си рубрикаатинският всекидневник „Катимерини“ публикува новината за стартирането на нов международен музикален фестивал в Ретимно на остров Крит.

Въпреки здравно-санитарната криза и множеството трудности, заразността на COVID-19 и неговите мутации, фестивалите се множат и влизат в летните пътеводители. Международната фестивална среща на ударни инструменти в Ретимно е новоучредена и ще се проведе на 22, 23 и 24 юли, поканени са да участват утвърдени имена от международната изпълнителска сцена на перкусионните инструменти, както и гръцки музиканти, редом с най-известните изпълнители от Крит. Концертите ще се състоя в крепостта Фортеца в старата част на града, венецианско укрепление построено на хълма Палеокастро западно от него, негова емблема и запазена марка. Там ще се срещнат и ще свирят музиканти от Израел (Itamar Doari), САЩ („The Bucket Boy“ Matthew Pretty) и Гърция (Александрос Дракос Ктистакис, Вангелис Карипис, Хайг Язджиян, Такис Фаразис, Percussion4one feat. Тигран Саргсиян, De Todas Formas, Петрос Вартакурис, Панделис Дзиалас). Α от Крит ще вземат участие местните формации Topos, Al Hanim Trio, Σκίουρο5 feat и Мария Коти.

Типична къща с кьошк в стария град на Ретимно | снимка: Марк Дубин (Marc Dubin) 

На фестивала ще си дадат среща, наред с друго, стародавната традиция, world music, фламенко, съвременна музика, като той ще бъде обрамчен от образователни дейности и прояви за открояване музикалния звук на ударните инструменти с помощта и на други изкуства.

„Ретимно е град с богата културна история допринесъл в значителна степен за развитието на съвременната гръцка музика.

Затова и десетки музиканти го посещават и се установяват тук за по-кратко или по-дълго, обменяйки музикални знания и опит, темпераментни и манталитетни нагласи, като създават нови форми. Освен това, фактът че в Ретимно се намират Средиземноморският университет (с факултет по музикални технологии и други хуманитарни и по изкуствата дисциплини) и Критският университет (с отдел по музикознание) благоприятстват преместването към красивия исторически град в западната част на острова на стотици млади хора, които обичат музиката и желаят да се занимават професионално с нея“, казва Христина Мацагани от името на фестивалните продуценти.

Международният фестивал за ударни инструменти в Ретимно се осъществява от организацията Act for Art в съорганизаторство с общината на града, с художествен директор Такис Василиу, като целта е той да се превърне в институция. „Фестивалът не е адресиран към музикален елит с познания придобити в консерватория, а е насочен към всякакви възрастови групи и цялото семейство“, продължава Мацагани с визитката на новата проява. „Това бе идея на кмета и зам. кмета на града, Г. Маринаки и Т. Креведзаки съответно, музикален фестивал, който да издържи във времето и да се нареди сред големите музикални прояви в европейски и световен мащаб. Визията на всички нас е създаването на музикална общност около world music с главно действащо лице ударните инструменти“. По тази причина започването на тридневните концертни изпълнения във Фортеца ще бъде предшествано от разнообразни арт дейности в града (изложби, пърформанси, live събития, образователни семинари, гастрономически срещи), както и от няколко работилници (workshops), за може широката публика да влезе в контакт със специфичната музикална тоналност на перкусиите. Представителката на изобразителните изкуства Лия Кутелиери ще създаде творба на площада на Малоазийците в града, пред и в присъствието на публиката, която ще намери своето място във Фортеца по време на фестивалните прояви.

Как се свързват ударните инструменти с гастрономията?

Вътрешността на джамията в крепостта Фортеца, където се провежда фестивалът | снимка: Марк Дубин (Marc Dubin) 

„Музиката на ударните инструменти от четирите континента представени на фестивала (Европа, Азия, Америка, Африка) ще бъде обединена на 21 юли „под шапката“ на гастрономическа проява, в културно единство включващо национални кухни от различни части на света заедно с прочутата критска кухня“.

Джамията Нерандзес в историческия център на града, която първоначално е била църква | снимка: Марк Дубин (Marc Dubin) 

Интерес представляват и образователните дейности (с безплатно участие) като „Традиционната музика днес“, „Нека да говорим на езика на ударните инструменти“, „Откривайки базисния ритъм на фламенкото“, „Как да импровизираш с различни предмети и да създадеш уникални ритми“, „Идеи и начини за оркестриране на перкусионен ансамбъл“. Организаторите предлагат и работилница, въвеждаща детската публика в основните принципи на музикалния ритъм като изразен език, през призмата на бразилските ритми – живи, танцувални, закачливи и динамични, даващи повод на участниците да открият таланти и аспекти, които на са съзнавали. Ще има и запознаване с музикалните инструменти и първи стъпки в азбуката на ритъма.

* * *

Колонката на Здравка Михайлова е поредица от текстове и преводи на новия ни гост-автор, на най-разнообразна тематика.

Здравка Михайлова е завършила „Журналистика и масови комуникации” в СУ „Кл. Охридски” и „Международна организация и дипломация” в Атинския университет, където е специализирала и съвременна гръцка литература. Със стипендия на фондация „Andrew Mellon“ e изследвала архива на Костас Варналис в Генадиевата билблиотека в Атина.

Работила е като репортер и редактор в Радио София. От 1994 г. работи в Министерство на външните работи, секция „Гърция и Кипър”. Има четири мандата в българското посолство в Атина, където работи и сега. Превела е на български 50 книги от гръцки и кипърски автори, автор е на публикации предимно на културна и литературна тематика, пътеписи, есета, студии и др. Водила е рубрика „Из библиотеката на съседа” (2012-2016) за съвременна гръцка литература, представяща и автори от други националности, които тематизират Гърция. Участвала е в международни конференции на тема литература, език и култура.

Отличена с Държавна награда на Гърция (2010) за най-добър превод за поетична антология със стихове на Янис Рицос със заглавие „Писмената на зрящия” (изд. „Стигмати”, 2009), награда „Ригас Велестилис“ (2005) за най-добър превод на произведение на балканската литература за изданието „Андреас  Ембирикоспоет, сюрреалист, психоаналитик и фотограф (изд. „Фондация за българска литература“, 2002) и наградата „Дедалос“ на Съюза на гръцките писателите (2019) за приноса й в литературното и междукултурното общуване.

Член е на Европейската асоциация по неоелинистика, ПЕН Клуб (България), Съюз на писателите (Атина), Сдружение на българските писатели, Съюз на българските журналисти, Дружество на българските неолинисти „К. Паламас“. От основаването му през 2017 г. е зам-председател на Гръцко-българско сдружение „Аристотел – Мост за култура“.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук