В очакване на 13-тото издание на „Антистатик“ , поредицата за „За изкуствата и хората“ ни среща с двама от организаторите на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс – Ива Свещарова и Вили Прагер.

Запознаваме се с новата им работа, още докато я репетират (кадри от артистичния им процес може да видите във видео интервюто).

От къде познаваме Ива Свещарова и Вили Прагер

Ива Свещарова и Вили Прагер (София) са хореографи и изпълнители, които работят заедно от години и са сред основателите на организацията Brain Store Project, Номадска танцова академия – Балканска мрежа за съвременен танц и пърформанс, както и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Последните им две техни общи продукции са отличени с националната награда ИКАР за съвременен танц и пърформанс (Shamebox, 2018 и Произведени за щастие, 2019).

А след повече от 12 години съществуване и над 120 показани представления на артисти от 5 континента, „Антистатик“ е една от най-устойчивите и разпознаваеми инициативи в сферата на съвременните изпълнителски изкуства в София и страната.

На „Антистатик“, Ива Свещарова и Вили Прагер дължим и срещите си със:

„A Better Life“ е най-новият международен проект на Ива Свещарова и Вили Прагер, по който те работят съвместно с танцова компания MS Schrittmacher.

След кутията за срам, в която затвориха публиката на Shamebox (2017) и закачливото намигване, с което стимулираха щастието в „Произведени за щастие” (2018), донесли им две последователни награди ИКАР и покани от национални и международни фестивали, артистичният тандем се заемат с ново изследване.

Представлението е българо-немска копродукция, в която двамата артисти, заедно с хореографа Мартин Щиферман, основател на берлинската танцова компания MS Schrittmacher, търсят формулата за възможния по-добър живот и постигането му, насред глобалната мобилност и житейска неизвестност на днешния ден.

„A Better Life“ е създаден след проучване от последната година на миграционни модели на възрастни германски граждани, установили се в България, и млади българи, преместили се да учат и работят в Германия. Но „A Better Life“ не е документален театър за резултатите от изследването, а артистичен коментар върху вечната мечта за по-добър живот, за свободата, която имаме да отидем почти навсякъде и за общество, което се намира в постоянно движение. А изводът, до който стигат, изглежда, е:

По-добрият живот е търсенето… на по-добър живот.

Разговорът е на български и английски, със субтитри в настройките.

A Better Life – a video recipe from an exceptional performance.
This is a bilingual talk (English & Bulgarian), captions are available in the video player settings.

The better life is the search… for A Better Life.

In the Bulgarian-German co-production A Better Life, the three choreographers and performers Iva Sveshtarova, Willy Prager and Martin Stiefermann, founder of MS Schrittmacher, ask what a better life can be like, what we would have to do to achieve it and explore the topic of constant mobility and inconstancy.

The performance is a based on the research project LUXUS-WEG where the team explored the migration patterns of German senior citizens living in old-age poverty going to Bulgaria and young Bulgarians coming to work and study in Germany.


Това интервю е част от поредицата За изкуствата и хората“, посветена на изкуства като литература, театър, кино, танц и мн.др., както и на хората им – техните автори и публики. Осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. 

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук