най-старата цветна книга (снимки)

Харесвате ли книгите с пълноцветен печат? Ние също. Но понякога забравяме, че е имало време, когато те са били рядкост, а това, което днес възприемаме като (лесна за постигане) даденост някога е било плод на изобретателност и… висока технология.

Университетът на Кеймбридж ни връща поизбледнялата красота на първите цветни книги като публикува в дигиталната си библиотека и направи напълно безплатна за широката публика най-старата цветна книга – изящно ръководство по калиграфия и рисуване, създадено в Китай през далечната 1633 г.

Най-старата цветна книга и техниката на ксилографията

Ръководството, част от чиито страници виждате по-горе, е отпечатано чрез техника, наречена ксилография. Методът е бил популярен в Китай, Корея и Япония и се състои в гравирането на дървени блокчета с текст и изображения за всяка страница на книгата.

В случая, най-старата такава – Shi zhu zhai shu hua pu (Ръководството за рисуване и калиграфия на десетте бамбукови стъбла) – съдържа пълноцветни илюстрации, създаващи илюзията за акварелни рисунки. Тази версия на цветната ксилография е известна като douban и е изобретена от Hu Zhengyan.

Процесът на цветен печат с дървени блокчета бил труден и бавен. Изисквал голямо търпение, защото за всяка страница трябвало да бъдат гравирани и отпечатани няколко блокчета, слой по слой, в различни цветове, до постигане на крайния ефект.

Zhengyan усъвършенствал техниката си по време на династията Минг, а Ръководството по калиграфия и рисуване считал за най-успешната си работа. То остава в печат цели 200 години.

Поезията и илюстрациите в най-старата цветна книга

Китайското Ръководство за калиграфия и рисуване е разделено на осем категории – птици, сливи, орхидеи, бамбук, плодове, камъни, рисуване с туш и смесени техники. С изключение на една от категориите, всяка от основните теми включва рисунка и текст, най-често поема.

Този екземпляр е бил изваден на бял свят едва преди няколко години, след като е бил открит в хранилищата на Кеймбридж. Charles Aylmer, началник на Департамента за китайска литература на библиотеката споделя:

„Това, което ни изненада е удивителната свежест на илюстрациите, които никой не е поглеждал в продължение на повече от 300 години.“

Дигитализираното копие е сертифицирано от водещ експерт като най-доброто и единствено съществуващо пълно копие на оригиналното издание“.

Снимки: University of Cambridge Digital Library Website
Източник: Open Culture

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (80%)
  • вдъхновяваща (20%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук