Гръцко-български кино вечери в кино "Влайкова"

Чудите ли се, изгубени сред богатия афиш от касови, холивудски заглавия, дали скоро ще можете да се насладите на добро, ново балканско кино?

Отговорът е да – на 29 и 30 юни (сряда и четвъртък), от 19 часа, кино „Влайкова“ ще приюти гръцко-български кино вечери.

Мини-фестивалът на доброто „съседско“ и „наше“ кино е организиран от Сдружение Аристотел – Културен мост, а подборът на лентите не е случаен – нови, награждавани на международни форуми филми, с актуални, красиво разказани, човешки истории.

За гръцкия филм „September“

Често пъти, разказвайки собствените си истории, хората разказват и една друга история, която не знаят, че разказват, но тя е най-важната

С тези думи режисьорът на гръцкия филм – September Пени Панайотопулу, обяснява какво се е опитала да постигне с творбата си: „Да открия процепи, през които влиза светлината, осветяваща онова, което остава неизказано“.

„Септември“ разказва историята на Анна, която живее с кучето си Ману в малък апартамент. Вярва, че ще бъдат заедно завинаги. Но когато Ману умира, тя пожелава да го погребе в отсрещната, красива къща. Омагьосана от изпълнения с живот дом на четиричленно семейство, Анна се влюбва в другата жена, в децата й, в живота й.

Но семейството няма нужда от нейната любов. Анна, която знае какво е вярност не се отказва…

Това е история за психическите граници, за любовта, поставена на изпитание, но и за границите на другостта.

За българския филм „Урок“

Урок е пълнометражният дебют на на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът е награден в множество филмови фестивали по света, сред които София Филм Фест и фестивалите в Торонто, Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка и Гьотебор.

Този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси

Вдъхновен от вестникарско заглавие за подобен действителен случай, “Урок” представя историята на Надежда – учителка по английски език от провинциален български град, която е поставена в извънредна ситуация. В класа й някой краде пари от съучениците си и тя е решена да открие и накаже виновника.

Същевременно самата тя е притисната финансово, тъй като банката е на път да отнеме дома й. Надежда е изправена пред редица морални дилеми, преминава през абсурдни, кризисни и комични ситуации, които я принуждават да прави компромиси с разбиранията си за почтеност и етика. Единствено на съвестта й е оставено решението докъде да стигне в действията си.

„Може да се каже, че историята е универсална, защото наистина това, което се случва с основната героиня на филма, е нещо, което може да се случи на всекиго – казва за Радио България Петър Вълчанов. – Преди няколко години с Кристина попаднахме на едно вестникарско заглавие – „Учителка обра банка”.

И в това изречение ние видяхме цялата драматургия на филма. Това ни вдъхнови и провокира нашето въображение да напишем сценарий и да заснемем филма. А този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси. И, търсейки отговорите им, ние всъщност написахме сценария и създадохме филма.”

Билети за гръцко-българските кино вечери

Билетът за всяка прожекция е на цена 5 лева. Тъй като местата са ограничени, организаторите молят да запазите своето, като изпратите имената си на email: aristotleclub2016@gmail.com или се свържете с членовете на сдружението (може да го направите и чрез Фейсбук страницата им).

За българо-гръцкото сдружение „АРИСТОТЕЛ” – Културен мост

”Характерно за развития разум е да може да възприема една мисъл, дори и да не е съгласен с нея” – Аристотел

AristotelisВ началото на 2016 г. – обявена за Година на Аристотел – е създадено българо-гръцкото сдружение „АРИСТОТЕЛ” – Културен мост, с призива:

Нека градим ГРАДОВЕ

Сред целите на сдружението са:

  • Да се грижи, да култивира и развива всякаква дейност, свързана с обществото, културата, знанията и „политиката” (от гледна точка на аристотеловата интерпретация) в сътрудничество с всички институции (сдружения, държавни институции, средствата на масово осведомяване, политически институции);
  • Да се грижи за култивирането и развитието, най-много сред децата и младите хора, на общочовешките ценности за равенство, справедливост, солидарност, мир, морал и духовност, за съзнателното участие в социално-политическото пространство;
  • Да се грижи за разпространяването и популяризирането на гръцките и българските култура, изкуството и книжовност;
  • Да се грижи за култивирането на културата на диалог, на мултикултурност, на отношението с „другото“, акцентирайки върху Европейския гражданин и неговите нужди.

Амбициозните си цели организаторите смятат да осъществят по красив и запомнящ се начин – с множество културни събития, включващи музикални концерти, литературни четения, театрални постановки и дори кино фестивали

След музикалното пътешествие с автентична гръцка и българска музика, на което вече се насладихме през май, ни остава само да следим за следващите им събития и да се радваме пълноценно на отворения културен диалог.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (33%)
  • вдъхновяваща (17%)
  • любопитна (33%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (17%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук