„Обещавам ти свобода“ – история за нас самите от Лоран Гунел

Ако вече сте отваряли книга на французина Лоран Гунел, знаете, че всички те са дълбоко повлияни от професията му на психолог. Макар и на базата на художествената измислица, той използва знанията си за човешката личност, за да изследва и показва поведението, мислите и разбиранията ни. „Обещавам ти свобода“ (Изд. „Колибри“) не е изключение.

Действието на романа се развива в две времеви линии – през 1964 ч. и в наши дни. Историята ни разказва спомените на една възрастна дама, станала част от интересен психологически експеримент, за да се справи с трудностите в живота си. Според учението, описано в книгата, всъщност не сме толкова уникални, колкото може би си мислим, а притежаваме една от определен брой личности. Тя има своите илюзии и страдания и именно това как реагираме на тях ни прави по-щастливи или нещастни със себе си.

Сюжетът

Възрастната дама е световноизвестната певица певица Сибил Шърдун.

Тя се връща във времето, когато работи на мениджърска позиция и пробен срок на борда на туристически кораб в Лион. Остават й 10 дни, за да докаже какво може.

Мъчи я чувството, че не се справя добре, а като допълнение и личният й живот не е особено подреден.

Лъч отчаяна и на пръв поглед свръхестествена надежда се появява, когато среща чудатия и тайнствен Оскар Фирмен, който й заявява, че може да смени личността й, така че да я освободи от недостатъците й. И го прави.

Но се оказва, че всяка нова личност върви и с нови недостатъци. Така Сибил се впуска в приключението да изпробва цялата гама от личности… за да си избере. Толкова лесно ли се оказва наистина?

В крайна сметка, накрая Сибил успява да направи правилния избор за живота си и да открие свободата си. Нейното пътешествие, обаче, е основно наше, защото чрез нея всеки може да открие до коя личност се приближава най-много и какво да направи, за да разгърне възможностите си и да постигне най-светлите си цели.

Лоран Гунел споделя с нас много ценни наблюдения за човешката душа и нейните стремежи. И, все пак, разбирането е, че на най-преден план в списъка ни има едно желание – да бъдем свободни. Но какво е свободата? Според Гунел: „Свободата не означава да правим каквото искаме, когато искаме. Свободата означава да си позволим да осъществим най-дълбоките си стремежи, без да бъдем спъвани от страданията, към които ни тласка личността ни.“

Впечатленията

Всички искаме да бъдем щастливи, често даже желанието гласи „още по-щастливи“. Предполага се още, че с времето искаме да откриваме по-добрия и успешен вариант на себе си. Въпросът как се достига до личностната свобода е от онези, които нямат еднозначни отговори, които се появяват при търсене в Гугъл. А философи, психолози и всякакви други специалисти „по човека“ от векове дебатират темата за щастието. „Обещавам ти свобода“ дава заявка, че може би има такъв отговор, разкрива ни някоя дълбока тайна и ни посочва без заобикалки какво ни прави това, което сме. И най-важното – получаваме и един много важен за съвременния човек щрих – книгата ни казва как да персонализираме тези детайли за максимално удовлетворение. Елемент, превърнал се в даденост в нашия високотехнологичен потребителски свят.

И така, тръгнах със Сибил на пътешествието, в което тя търсеше себе си и с повишено внимание четях поведението на различните личности, за да се опитам да позная и моята сред тях. Защото така евентуално в края на книгата се очакваше да разбера как да се боря с демоните си. Онези демони, които всички си имаме, макар и да са ни различни. И всички се чудим какво да ги правим – да ги избягваме, да се конфронтираме с тях, да ги борим или да си ги приемем и толкоз. Накрая на разказа, обаче, тази първоначална идея и високите очаквания вече си бяха заминали, защото осъзнах (според мен) по-важното. Колкото и да звучи тривиално, истинската тръпка е в пътешествието, в промяната, в адаптацията.

Това, което най-много ни трябва, е смелост, хъс, любопитство, вътрешна сила и, не на последно място, милост към себе си. Защото, истината е, че най-много терзания можем да си причиним единствено самите ние, нашето недоволство, безпочвения стремеж към неща, които на витрината изглеждат красиво. Нещастието идва и от липсата на хармония със света, защото нямаме друг избор, освен да се включим в него. Трябва да съжиталстваме с всички останали – и хубаво би било да е по начин, по който да не ги нараняваме. Не случайно са почти невъзможни житейските ситуации, от които всички излизат щастливи.

Тези 10 дни на Сибил през 1964 г. в Лион за нас са един открит урок за живота, който си струва да си припомним. Или да научим. Подозирам, че „Обещавам ти свобода“ е от онези книги, които всеки ще разбере през различен начин, като ги пречупи през собствения си мироглед. Гунел не ни дава на готово отговори за живота, дава ни пътешествието да ги открием.

Избрани цитати

  • Истинската смелост – каза той – изисква да влезеш в контакт със слабостта си, да я почувстваш, да я приемеш и да се откажеш от силата. Лао Дзъ казва: „Мекото изхабява твърдото, водата руши скалите. По-добре приспособим, отколкото непреклоним“.
  • Съмнението е съзнателен процес, който цели да коригира порива на сърцето. Най-добрите решения вземаме, когато слушаме сърцето си, дълбоките си желания, инстинкта и интуицията си. Тук няма нищо съзнателно. Но когато нямаме доверие в себе си, прибягваме до съзнанието, като се усъмняваме във всичко това.

Да живееш без илюзии е все едно да живееш без личност.

  • Страданията са следствие от илюзиите, които си прави личността.
  • Никой няма да ви слуша и да ви следва, ако нямате доверие в себе си. Хората спонтанно се обръщат към тези, които се самоуважават и не се съмняват в себе си. Почти животински инстинкт.

Малко за автора

Лоран Гунел

Лоран Гунел

Лоран Гунел е роден през 1966 г. и още от тийнейджърските си години има интерес към психологията. Експерт по личностно развитие и невролингвистично програмиране, преподавател в Университета в Клермон-Феран, той дълги години обикаля света и се среща с изключителни мъже и жени, специалисти в областта на човешкото поведение и вътрешното равновесие.

Опитът му на изследовател, пътешественик и консултант е въплътен в световноизвестните романи „Човекът, който искаше да бъде щастлив”, „Бог пътува винаги инкогнито”, „Обезумелият философ”, „Денят, в който се научих да живея”.

Повечето книги на Гунел съчетават романовия сюжет с популярната психология, таланта на писателя със знанията на учения. По кристално ясен и изключително разбираем начин авторът ни запознава с някои основни страни на човешката психика, опирайки се на конкретни случаи, колкото измислени, толкова и близки до всеки от нас.

* * *

geriКолонката на Гери е поредица на първия ни гост-автор – Гери Бенчева. Блогър, пътешественик, страстен почитател на хубавата литература, кино и театър, Гери е автор на блога Приказки и мисли за непораснали деца.

„От онези с многото мечти и големите емоции. И от онези, които събират усмивки“, както казва тя.

Гери ще продължава да ни вдъхновява да четем книги, да заставаме пред малкия и големия екран, да пътешестваме… да откриваме красотата на света.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (100%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук