Детско-юношеският литературен фестивал обещава още по-разнообразна програма за малки и големи

Варна Лит 2019

Пъстрият литературен фестивал „Варна Лит“ се завръща със своето трето издание.

От 29 май до 1 юни 2019 г. морската ни столица отново ще се превърне в пристан за знакови световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.

С  над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи „Варна Лит“ 2018 г. затвърди статута си на уникална по рода си и устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи.

През 2019 г. изданието ще изненада посетителите си освен с първото връчване на Eвропейска награда „Димитър Димов“, но и с разнообразна програма, която ще включва събития както за деца и тийнейджъри, така и за възрастни.

За първа година във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, а планираните работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа ще бъдат само малка част от външните събития, които ще дадат старта на едно незабравимо лято.

Всяка голяма история е изтъкана от множество малки.

Но и най-малката история може да е голяма сама по себе си.

А „Варна Лит“ 2019 г. е душата на  историите, които трябва да бъдат продължени.

Гостите на Варна Лит 2019

Дмитрий Глуховски

Световноизвестният руски фантаст Дмитрий Глуховски, създателят на хитовата трилогия „Метро”, на романите „Бъдеще”, „Текст”, „Здрач” и на сборника „Разкази за родината”, пристига в България на 27 май!

Aвторът ще гостува у нас по покана на Storytel” България и международния литературен фестивал „Варна Лит”.

Глуховски ще представи лично своя Storytel Original сериал „Граничен пост” със специално събитие и среща с феновете в София на 27 май 2019 г., а от 29 до 30  юни ще се включи в литературния форум „Варна Лит”, който се провежда всяка година и обединява световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.

Събието в София ще се проведе на 27 май 2019 г. от 18:00 ч. в подземията на НДК (пл. България 1, вход откъм бул. България, малкото НДК, под Planet Club), а варненската публика ще може да се срещне с него на 29 май 2019 г. от 19:00 ч. в рамките на литературния панел „Истории vs. Литература” с участието на Томас Макгонигъл („Предсмъртните видения на Никола Петков”), Захари Карабашлиев и доц. Пламен Дойнов.

България ще бъде първата държава, в която писателят ще гостува след предстоящата на 16 май световна премиера на „Граничен пост”. Творбата е създадена специално за аудиоформат под формата на аудиосериал и продуцирана от платформата за аудиосъдържание Storytel, както и за да се включи в специална дискусия в рамките на международния детски форум, провеждащ се всяка година в морската ни столица.

С „Граничен пост” авторът на Meтро 2033 се завръща в своята уникална постапокалиптична атмосфера, в една поддържаща напрежението до последно история за греха и изкуплението, за отговорността и безразсъдството, и за предаването на дълговете и престъпленията ни през поколенията – разказ, изключително актуален във времена, когато словото на омразата е навсякъде около нас и светът често забравя грешките на своето минало.

У нас аудиосериалът „Граничен пост” ще бъде достъпен за слушане на български веднага след световната си премиера в платформата на Storytel заедно с още много сериали и Storytel Original съдържание. Преводът на “Граничен пост” на български e от Васил Велчев и ще прозвучи с гласа на Момчил Степанов.

Още от/ за Дмитрий Глуховски:

„Метро 2035”: последното приключение след „края на света”

„Бъдеще”… или каква е цената на безсмъртието

„Разкази за Родината” – пародия на руската действителност

“Здрач” на Глуховски – апокалиптичен бестселър в нова дрешка

Нарине Абгарян

Освен Дмитрий Глуховски и „арменският Маркес” ще бъде част от международните имена, които ще подкрепят детско-юношеския литературен фестивал.

Наричана „арменския Маркес”, Нарине Абгарян, позната у нас с  романите си „Три ябълки паднаха от небето”, „Манюня”, „Хората, които са винаги с мен”, „Да живееш нататък”, ще се включи в панел с двама изявени български автори – Мария Лалева и Мирела Иванова, а модератор на събитието ще бъде талантливият журналист Георги Тошев.

Програмата на Варна Лит 2019

Между 29 май и 1 юни във Варна ще може да срещнете Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев,  актьорите Александър Алексиев,  Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова.

Връчването на Европейска награда „Димитър Димов” (29 май от 18:30 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев”) ще даде официалното начало на четирите дни, изпълнени с разнообразни събития, свързани не само с литературата, но и с всички сфери на изкуството. Наградата се връчва за пръв път, а модератор на събитието ще бъде Бойко Василев.

Освен представянето и връчването на наградите в конкурса  „Малки и големи семейни истории” с участието на популярните влогъри от канала Айде.бг вторият ден от фестивала предлага и голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Четиримата ще се включат в дискусията „История vs. Политика”, а малко след това програмата ще продължи с три късометражни филма, селектирани от платформата за българско кино NO BLINK.

Програмата на 31 май също обещава разнообразие от събития – литературна среща „Внимание! Жени в литературата” с гости „арменският Маркес” Нарине Абгарян, явлението Мария Лалева, талантливата поетеса Мирела Иванова и журналиста Георги Тошев; среща с поета Стефан Цанев, работилница с „майката на мотовете” Радостина Николова и незабравима среща с „Миленита на плажа”.

Пълната програма и повече за фестивала може да откриете на http://www.varnalit.com/

С някои от гостите на Варна Лит вече сме ви срещали (очаквайте продължение):

Юлия Спиридонова: Още подслушвам децата за вдъхновение. Но понякога ме хващат (интервю)

Мартин Колев: “Софийски магьосници” е градско фентъзи с криминални и диаболични елементи (видео интервю)

Никола Райков: Мечтая да покажа на децата от цял свят, че с книгите може и да се играе

Радостина Николова: Детските книги са ценен проводник на сериозни теми (интервю)

Захари Карабашлиев: Добре е идеите да се натискат (интервю)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук