Премиерата на брой 1 ще се състои на 9 май и с нея ще се открие 12-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 

Списание за танц

Обичате танца и, освен все по-щедри дози от него на свободната ни изпълнителска сцена, се нуждаете от… добри текстове, които да го поставят в контекст? Имаме новини!

На 9 май в 19:00 часа в KICK’s в София ще се състои премиерата на брой 1 на новото и единствено засега българско специализирано „Списание за танц“. Водеща тема на първия брой на изданието е

„Красотата в танца“.

На нея е посветено специално есе, което предлага своеобразна история на представите за красота в танца. Отделно, дванайсет изявени съвременни български и международни хореографи и артисти, заедно с един философ, отговарят на въпроса:

„Какво е красотата в танца за вас?“

Така броят  позволява да проследим какво се крие зад идеала за красотата в танца и как той се изменя във времето. Част от другите акценти в изданието са:

  • представяне на новите и по-малко познати танцови стилове, които през последните години набират популярност на танцовата карта на София;
  • как се развиват и какво да очакваме от различни танцови пространства в страната;
  • рецензии за открояващи се премиери, състояли се през изминалата година по сцените;
  • календар с предстоящи събития и много други.

„Списание за танц“ ще излиза веднъж годишно и ще предлага съвременен поглед върху изкуството на танца в различните му жанрове и върху танцовата култура в съвременния живот. В 120 пълноцветни страници то ще представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света. Ще обръща внимание  на историята на танца в страната и за първи път на български език в него ще бъдат публикувани преводи на важни теоретични текстове.

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание “tanz”, чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 на Списание за танц и ще бъде специален гост на премиерата в София.

Самостоятелно списание, посветено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на миналия век, появява се за кратко и през 90-те години, но подобна медия досега отсъстваше. Поради това екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор), – се заемат със задачата да създадат  съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в различни идеи в богатия свят на танца и многообразието от събития.

Te споделят новината за излизането на брой 1 на „Списание за танц” по повод 29 април –  рожденият ден на легендарния френски балетист и хореограф Жан-Жорж Новер, който от 1982 г. насам, по идея на ЮНЕСКО и Международния театрален институт, се отбелязва като Световен ден на танца.

Повече за Списание за танц може да научите съвсем скоро на dancemag.eu, както и във Фейсбук и Инстаграм.

Още за Антистатик 2019:

Водещи международни професионалисти провеждат 4 ексклузивни уъркшопа на „Антистатик“ 2019

Антистатик 2019 гласува “за” танца (програма, акценти, билети)

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук