Вилхелм Саснал в Raster Gallery, 2001

Вилхелм Саснал в Raster Gallery, 2001

„Рисуването е естествена дейност, първична.

Мисля, че изображенията днес не са важни заради броя им, които ни залива. Но картината има шанс. Някъде там винаги има живопис, като има музика и песен. Не мисля, че се нуждаем от спекулации за това дали е жива или мъртва… С кинематографичното не само търся историята, но и езика, начина да изобразя определено състояние на битието.”

Това споделя полският художник и режисьор Вилхелм Саснал, известен със своите кинематографични, тревожни картини, илюстриращи общество и история.

“Анка” от Вилхелм Саснал/ снимка: https://artmuseum.pl/pl/kolekcja/praca/sasnal-wilhelm-anka

Рисувайки върху изображения, на които се натъква в социални мрежи, вестници, списания, билбордове или най-общо в средата, която го заобикаля, Саснал натрупва своеобразен “архив” от преувеличени, “замъглени”, но “ясно говорещи” ни образи.

Като прилага сбит, фотореалистичен подход към тази еклектична тема, или специфичния си графичен подход към светлината и цветовете, често представяният като най-обещаващ и международно признат съвременен полски художник днес, сякаш следва погледа на камерата, проникваща в платната му, за да претвори “любов и омраза”.

“Омраза, когато я взимам от речите на политици или интерпретирам политически събития. Любов, когато рисувам семейството си или “обикновени” хора…”

В работата си Вилхелм Саснал показва постоянна загриженост да останем ангажирани със света, в който живеем и дори, може би и по-важно, да свържем настоящето с миналото. Художникът субективно и интимно интерпретира актуалното.

В картините на Саснал широките мазки, положени в кръг контрастират с прецизни и фини детайли, образувайки сцени, които изглежда като взети взети от (обичайно мрачен) филм.

Gaddafi I (2011), Tate Modern, London/ снимка: Mramoeba, Wikimedia Commons

Артистът отдавна твори в областта на киното и, заедно с картините си, го разглежда като допълнителна практика. Афинитетът на филма към реалността, а следователно и неговата способност да провокира, се харесват на художника и той успява талантливо да ги “вмъкне” в платната си.

Кинематографичните картини на Вилхелм Саснал

Допълнителна информация: Wikipedia
Художникът е представен от:
Hauser & Wirth/Wilhem Sasnal: Web

Anton Kern Gallery/Wilhelm Sasnal: Web
Източник: Cultura Inquieta

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (50%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук