Световноизвестният цигулар ще бъде солист на вечерта

Веско Ешкенази:

„Събитието, очаквано от мен и българската публика от много дълго време насам, е вече факт.

30 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Това е историческо музикално събитие за България и за Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам, защото за първи път в 130-годишната си история този легендарен оркестър ще гостува в родния ми град София. За мен е наистина емоционално, тъй като ще имам честта да съм солист на вечерта“, споделя световноизвестният цигулар Веско Ешкенази за предстоящия концерт.

Вече 18 години Веско Ешкенази е концертмайстор в кралския оркестър. Още през 2000 г. един от най-големите холандски ежедневници – „Де Телеграф“ – го определя като „брилянтен цигулар“ след интерпретацията му на Първи концерт за цигулка на Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Други паметни концерти са изпълненията на Концерт за цигулка в ла мажор на Моцарт под диригентството на Марис Янсонс, цигулковите концерти от Дворжак под диригентството на Сър Колин Дейвис и от Брух в сол мажор под диригентството на Анкуш Курам Баа – всички с Кралския Концертгебау оркестър.

Веско Ешкенази е музикант с гъвкав и разнообразен подход към интерпретациите на творби от Бах, Моцарт и Дворжак – толкова обичани, колкото и тези на композитори като Шимановски, Барбер, Гершуин и Пиацола.  През 2016 г., заедно с кралския оркестър, е номиниран за най-престижната награда „Грами“ в раздела „Най-добри оркестрови записи“ за изпълнението на Петата симфония на Сергей Прокофиев.

Концертът на водещия европейски и световен орктестър  е част от турнето „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ /RCO meets Europe/,  което включва концерти в 28 европейски държави. На сцената на зала 1 на НДК публиката ще чуе и Младежка филхармония „Пионер“. Младите български музиканти ще бъдат подготвени предварително от своя диригент Любомир Денев-младши. Появата им е част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на кралския оркестър. Диригент на концерта ще е маестро Даниеле Гати.

Билети

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК на цените от 50, 70, 90, 110, 130 и 150 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.

Повечето ни читатели намират статията за удивителна. А ти?
  • удивителна (50%)
  • вдъхновяваща (17%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (17%)
  • обезпокоителна (17%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук