Кроасан

Мечтаете за пиеса, която ще си поиграе с въображението ви? В която чудесните режисьорска и актьорска работа ще ви пренесат в друг свят? В която музика, сценография, костюми и осветление ще бъдат още един участник на сцената?

Премиерното заглавие „Кроасан“ в любимото „сакрално мазе“ – Театър 199 „Валентин Стойчев“ обещава да ни подари всички това. Заедно с още куп въпроси, усещания и … добър текст на гостоприемна и благотворна сцена.

Или, както Андрей Филипов разказва:

Случва ли ви се да сънувате, но да сте убедени, че сте будни?

Или пък да сте будни и да имате силното усещане, че може би сънувате?

Понякога границата между двете състояния се размива – вълшебно, чудновато. И не знаете в кой свят се случва всичко. Спомени се заиграват с вас или пък настоящето ви кани в своя лабиринт с подвеждащи посоки и неочаквани обрати. „Животът е сън”, заявява Калдерон. „Направени сме ний от сънища”, въздъхва геният от Стратфорд в „Както ви харесва“.

А талантливият млад български автор Мартин Колев, спечелил последния  конкурс на Театър 199 „Валентин Стойчев“ за нова българска драматургия на името на изключителната Славка Славова, е написал пиеса за съня наяве с дръзко въображение. Сътворил я е със свободно и леко перо  –  „както му харесва”. Като криминална загадка, като блян. Но и като изследване на мястото на душата в живота ни. Животът, който технологиите превземат все по-настойчиво и агресивно.

Любителите на фантастиката ще бъдат заинтригувани от извънземното въображение на пиесата. А останалите ще са запленени от човечността, заложена в нея.

Очаквайте пред вас да се разкрие същността на една, на пръв поглед проста дума – кроасан. Дума, която речниците дефинират като: „сладостна кифла от фино маслено тесто, с формата на полумесец и с пълнеж от шоколад или мармалад”.

Но чрез богат хумор, страст и нежност постановката ще ви разкрие и други измерения на кроасана. Уханен аромат, усещане за същност, за спасение от полудялото ни време и… за обич. Сън ли е или пък не, този кроасан?                                                                                                           

Кроасан

снимки: Адриана Янкулова

Не случайно в режисьорския дневник на Васил Дуев четем:

27 май 2017

„Кроасан” от Мартин Колев е пиеса, каквато на българска сцена няма.

8 юни 2017

Тук има голямо приключение, макар да е пиеса за двама души, затворени в едно пространство. Виждам спектакъл, който огъва стените на сцената и залата, пренасящ ни в неподозирани селения. Скоростта на извънредната ситуация тук изисква неземна енергия на актьорското присъствие …

31 юли 2017

Трябва да е актриса като Цветина Петрова. Идеална. Търпелива. Способна да действа като китайска капка и като амазонка.

22 октомври 2017

Това е пиеса, обичаща живота. „Простия” живот, „обикновения”.

6 февруари 2018

В софийския забързан контекст е важен герой като Валентин, който казва, че трябва да живеем по-просто. Без нагон да се строи, но в стремеж да се съхранява.

30 юни 2018

Изумително е как Петко (Венелинов, бел.ред.) успява да рационализира, да обясни някои мои импулсивни предложения преди аз да ги разбера. Неслучайно сме „его” и „алтерего”.

1 юли 2018

Необикновената любов и нечовешката борба за преодоляване на тази любов са генераторите на това космическо пътешествие, наречено „Кроасан”.

29 август 2018

Човешкият вид като гениална грешка в уравнението на Вселената.

А авторът на пиесата, Мартин Колев споделя:

„Покрай „Кроасан“ често се сещам за кинтсуги, японското изкуство за поправка на керамика.

Срещата ми с тези съдове и отчетливите им, позлатени пукнатини породи типично западняшко учудване − от малък знаех, че счупеното не бива да си личи. Знаех също, че хубавите дрехи се простират най-отпред, а на снимки задължително се усмихваш. Полираната красота ще спаси света − освен ако не я изпревари някой секси супергерой, който понякога умира, но само за малко. Има нещо утешително човешко в откритите белези, във видимите пукнатини, които заявяват: „Това е историята ми и тя е единствена по рода си“. Също толкова човешко, колкото убеждението, че дефектите, скрити под повърхността, наистина изчезват.

„Кроасан“ е един личен текст, който покълна от такъв белег и от опита ми да провидя в него някои отговори. Как се прежалва непрежалимото? Как се посреща онова, което докрай отпъждаме с „Не искам да мисля за такива неща“? Има ли смисъл в свят без някой, който е представлявал целия свят?

Мечтаех ли си, че „Кроасан“ ще спечели конкурса за камерна пиеса на Театър 199? Разбира се. Дори не съм си представял обаче, че ще попадне в ръцете на такъв способен, отдаден екип. Единственото, което ми остава сега, е да чакам с притаен дъх вдигането на завесата – и да ви пожелая приятно гледане!“

Премиерата на „Кроасан“ се състоя на 29 септември, следващите представления са на 8-ми и 31-ви октомври.

Екипът на Кроасан:

автор: МАРТИН КОЛЕВ

режисьор: ВАСИЛ ДУЕВ

сценограф: ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА

музика: СТЕФАН ЗДРАВЕСКИ

видео: АНТОНИ СТОЕВ, FOUR ELEMETNZ

монтаж: АЛЕКСАНДРА НЕНКОВА

с участието на:

ПЕТКО ВЕНЕЛИНОВ
ЦВЕТИНА ПЕТРОВА

С автора на „Кроасан“ може да се срещнете и тук:

Мартин Колев: “Софийски магьосници” е градско фентъзи с криминални и диаболични елементи (видео интервю)

Още от Мартин Колев:

Откъс от “Софийски магьосници” на Мартин Колев

Откъс от “Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа” на Мартин Колев

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук