Джобни чародейства

Каним ви на премиера на детска книга. Но не каква да е премиера и, определено, не каква да е книга!

Тя „надгражда“ по красив и смислен начин едно независимо куклено представление, обиколило 2о населени места с ограничен достъп до театрални събития (сред които и такива, в които децата гледат театър за първи път!).

За „Джобни чародейства“

Едно от най-важните неща за книгата „Джобни чародейства“ е колаборативният ѝ начин на създаване. Той се разделя на два основни етапа.

В първия актрисата Мануела Саркисян е куклата Чародея и нейната помощничка – Манела.

Двете заедно приканват малките зрители да им помогнат в откриването-измисляне на изгубена приказка. Малчуганите започват да се оглеждат за предмети около тях или за думи/словосъчетания, които им хрумват в момента с изричното условие, че ще се приемат само неизвестни до момента герои.

Чародея и Манела ги напътстват с помощни въпроси. Единственото ограничение в творческия процес е броят на Чародейските джобове, които зареждат съдържанието в тях с магическа сила. След всяко спасяване на приказка се изрича заклинание за връщане в Приказното Царство.

По време на представлението се прави аудиозапис, благодарение на който Илина Славова транскрибира текстовете на историите.

Вторият етап преминава в ръцете на илюстратора Лети Живкова, която е и създател на куклата, и Светослава Койнова, която е съавтор и творчески редактор на приказките, допълвайки, обогатявайки и осмисляйки приказните сюжети, измислени и записани по време на представлението. Графичното оформление на дигиталното книжно издание е дело на Стойчо Чакъров.

За близо половин година са посетени 20 населени места и изиграни 23 представления. Приоритет са села и градове, които имат ограничен достъп до театрални събития и действително, има такива, в които гледат театър за първи път. Всяка среща с малките зрители е вълнуваща и запомняща се.

Междувременно Чародея ще продължава да е пазителка на изгубените приказки. Само, ако притежавате Чародейската комбинация, ще може да я видите. Случи ли се това, то със сигурност няма да успеете да преброите колко точно джоба има. Последвайте я, за да откриете приказка заедно и да се сдобиете с таен магически дар.

Премиерата

Тя ще се случи – заедно с толкова много чародейства – в Литературен клуб „Перото“ на 23 юни 2018 г. от 16 часа. Входът е свободен!

Проектът е финансиран от „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук