Европейско кино за учащи (колаж от филмови плакати)

С новата учебна година стартира и есенният семестър на програмата „Европейско кино за учащи“. Селекцията отново предлага на публиката най-доброто от съвременното българско и европейско кино.

Програмата на Европейско кино за учащи

Дом на КИНОТО

24 септември (понеделник), 18:00 часа
ИСТОРИЯТА НА КРИСТОФЪР РОБИН И МЕЧО ПУХ, режисьор Марк Форстър 

1 октомври  (понеделник), 16:00 часа
АДАМ, режисьор Мария Солрун

8 октомври (понеделник), 16:00 часа
МАРИЯ И КАЛАС,  режисьор Том Волф

15 октомври (понеделник), 18:00 часа
3/4, режисьор Илиян Метев

22 октомври (понеделник), 17:00 часа
ЛЮМИЕР!, селекция и представяне Тиери Фремо

29 октомври (понеделник), 18:00 часа
ПОТАПЯНЕ, режисьор Вим Вендерс

5 ноември (понеделник), 18:00 часа
ЛУНАТА НА ЮПИТЕР, режисьор Корнел Мундруцо

12 ноември (понеделник), 17:00 часа
ЧЕРВЕНО, ТВЪРДЕ ЧЕРВЕНО, режисьор Божина Панайотова

19 ноември (понеделник), 17:00 часа
МИНИАТЮРА ЗА ПИАНО, режисьор Елдора Трайкова

26 ноември (понеделник), 17:00 часа
И ПОСЛЕ СВЕТЛИНА, режисьор Константин Божанов

3 декември (понеделник), 18:00 часа
120 УДАРА В МИНУТА режисьор Робен Кампийо

10 декември (понеделник), 18:00 часа
ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА, режисьор Илдико Енеди

17 декември (понеделник), 18:00 часа
КВАДРАТЪТ, режисьор Рубен Йостлунд

СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ

23 септември (неделя), 20:00 часа
„ПЕЛЕ – РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА“, режисьори Джеф и Майкъл Цимбалист  >>> на открито >>> зад ОКИ ДК „Искър“, кв. Дружба 1, бул. „Кръстю Пастухов“ № 23

25 септември (вторник), 19:30 часа
ИМПЕРАТОРЪТ,  режисьор Люк Жаке >>> на открито >>> Пред Културен център „Люлин“, кв.Люлин 3, пред входа на 33 ОУ „Санкт Петербург“

17 октомври (сряда), 14:00 часа
ИМПЕРАТОРЪТ,  режисьор Люк Жаке >>> в сградата на 77 ОУ ,,СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, кв. Филиповци, ул. Трети март  №45

14 ноември (сряда), 14:00 часа
ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР, режисьор Реми Шайе >>> в сградата на 77 ОУ ,,СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, кв. Филиповци, ул. Трети март  №45

Акценти

 

Първата прожекция в Дома на киното е традиционно в ПОНЕДЕЛНИК – 24 септември от 18:00, а филмът е стоплящата сърцата „История на Кристофър Робин и Мечо Пух“ (режисьор Марк Форстър) с участието на Юън Макгрегър и любимите ни герои от едноименната книга. Филм, едновременно за деца и възрастни, който ни припомня важността на мечтите и споделеното им изживяване с най-близките до нас.

На 1 октомври от 16:00 ще се срещнем с немско-исландската копродукция „Адам“, която бе представена в рамките на Международния конкурс на 22-рия София Филм Фест. Режисьорът Мария Солрун разказва вълнуващата история на глухото момче Адам и неговата майка, като снима в собствения си апартамент и кани сина си за главната роля във филма. Любопитен факт е, че в разработването на сценария тя дискутира всеки епизод с младия Магнус и използва неговото разбиране за живота. Това превръща филма в универсален „гайд за оцеляване като тийнейджър“.

За любителите на оперното изкуство на 8 октомври от 16:00 в програмата е включен документалният филм „Мария и Калас“ (режисьор Том Волф), представящ забележителния живот на оперната дива и пътя й на търсене на себе си между славата и желанието за интимност. Филм, който със сигурност ще ви накара да запеете.

3/4“ на режисьора Илиян Метев е портрет на едно семейство през последното му лято заедно. След редица родни и международни успехи („Златен леопард“ – „Режисьори на настоящето“ Локарно ’17 и „София – Град на киното“ СФФ ’18) с неговия екип ще се срещнем на 15 октомври от 18:00.

Още едно българско игрално заглавие ще гледаме на 26 ноември от 17:00 – „И после светлина“ (режисьор Констатин Божанов). И тук, подобно на „Адам“, един младеж е изправен пред труден избор. Бягайки от къщи и с надежда да открие своя идол, той поема по път, който ще му помогне да разбере и да се помири със себе си.

На 22 октомври от 17:00 най-запалените киномани ще гледат филма „Люмиер!“ – компилация от 98 кратки филмчета, заснети от братята, реставрирани за дигитална презентация и представени с любов от киноисториците Тиери Фремо и Бертран Таверние.

Вим Вендерс за пореден път присъства в селекцията със своя най-нов игрален филм „Потапяне“ – великолепно заснета любовна история с участието на Алисия Викандер и Джеймс Макавой. Творбата ще бъде представено на 29 октомври от 18:00.

Макар и в съвсем различен контекст, любовта е тема и на филма „За тялото и душата“ (режисьор Илдико Енеди), със „Златна мечка“ от Берлин 2017 и с номинация за чуждоезичен Оскар ’18, любим филм на публиката на тазгодишния София Филм Фест и на самия проф. Георги Дюлгеров, който ще го представи лично на 10 декември от 18:00.

Бежанската тема е част от живота ни и продължава да събужда различни въпроси – на част от тях се опитва да отговори по необичаен, дори фантастичен начин режисьорът Корнел Мундруцо с филма си „Луната на Юпитер“ – прожекцията е на 5 ноември от 18:00 часа.

В програмата и на предстоящия есенен „семестър“ на проекта „ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ ще бъдат представени 2 документални филма – документалното разследване за истините в едно семейство – „Червено, твърде червено“ (режисьор Божина Панайотова) и един до болка реалистичен портрет на четирима селски лекари из България „Миниатюра за пиано“ (режисьор Елдора Трайкова). Гледаме ги заедно с техните екипи в два поредни понеделника – 12 и 19 ноември от 17:00.

Непосредствено след Световния ден за борба със СПИН, на 3 декември от 18:00, ще се състои прожекцията на „120 удара в минута“ – най-награждавания филм от програмата на миналогодишния фестивал в Кан.

За финал на есенния семестър, предпразнично, е избран може би най-важният европейски филм за 2017 година, и носител на „Златна палма“ от Кан, „Квадратът“ на режисьора Рубен Йостлунд – прожекцията е на 17 декември от 18:00.

В търсене на алтернативни пространства и среда за най-адекватно представяне на филмите организаторите на „Европейско кино за учащи“ са се спрели на две открити локации, които ще привлекат по-голяма аудитория и ще интегрират различни социални и етнически групи.

На 23 септември (неделя) зад сградата на ОКИ – Дом на културата „Искър“ в кв. Дружба, ще се състои прожекцията на атрактивния филм на  Джеф и Майкъл Цимбалист – „Пеле: Раждането на една легенда”. Начало: след залез слънце в 20,00 часа.  Филмът е истинско вдъхновение за малки и големи, изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност, проследявайки пътя на легендарния футболист.

Културен център „Люлин“ избран за още една открита прожекция, която ще привлече вниманието на публиката в най-големия столичен квартал. На 25 септември от 19,30 часа там ще бъде представен увлекателния документален филм  „Императорът”, който ще очарова зрители от всички поколения. Режисьорът Люк Жаке, прочут със своя епохален „Походът на императорите“, се впуска в нов разказ за млад пингвин, който чува мистериозния зов, след който поема към все още неизвестното приключение през ледовете на континента.

Филмът „Императорът“ е озвучен на български език и е подходящ избор и за учениците от 77 СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в кв. Филиповци. Датата е 17 октомври, а началния час е малко след приключване на учебните часове. Срещата е във физкултурния салон в 14,00 часа.

Училището в квартал Филиповци ще бъде домакин на още една прожекция от програмата на есенния семестър „ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“. На 14 ноември на същото място ще бъде показана анимацията „Дългият път на север“ на режисьора Реми Шайе. Младите зрители ще проследят съдбата на Саша – младо аристократично момиче, растящо в Русия в края на XIX век.

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са кинведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук