Фестивалът ще отбележи с дискусия и спектакъл 50 годишнината от 1968г., 100 годишнината от Ноемврийската революция и 200 годишнината от рождения ден на Карл Маркс

ACT Фестивал представя революция на теория и действие

През 2018-а се навършват 50 години от 1968г, 100 години от Ноемврийската революция, 101 години от октомврийската революция и 200 години от рождението на Карл Маркс. ACT Фестивал ще отбележи тези поводи с две концептуално свързани събития в паралелната и артистичната си програма.

ACT Фестивал представя революция на теория и действие

Малко млади хора знаят, че през 1968-а година София е единственото място, където реално Изтокът и Западът са се срещнали – два месеца след барикадите в Париж и две седмици преди интервенцията в Прага. Естествено, било е изключително важно на Деветия Световен Фестивал на младежта и студентите в София да няма опасни ситуации. Единствената такава започва с думите

Скъпи другари, скъпа държавна сигуpнoст…”.

Преди да успее да продължи, тайната полиция прибира лидера на ляво настроената западно-германска група КД Волф. 50 години по-късно той се завръща в България за дискусията “Говорейки за революция?”, която ще се проведе на 24 октомври (сряда) от 11.00 часа в Гьоте институт – България.

На нея Карл-Дитрих Волф, международно известният български писател Георги Господинов и артистичният директор на прочутия независим театър Арка в Прага Ондржей Храб ще дискутират ролята на изкуствата във времена на революции, контра-революции и потушени революции.

На следващия ден темата ще бъде продължена с акцент в международната артистична програма на фестивала – европейската копродукция INVISIBLE REPUBLIC #STILLLOVINGTHEREVOLUTION

Спектакълът, пристига точно след световна си премиера, която предстой на 13 октомври в Берлин. Представлението разглежда историята на четири жени, които тръгват на случайно търсене за нова любов през пространството и времето на странния стар континент.

Между май в Париж и Пражката пролет, едно е ясно: революцията не познава сезоните и не се придържа към никакъв сценарий. Тя не умира от оловно отравяне, детски болести или слабостите на старостта, а от меланхолията на своите поддръжници. Единственото нещо, което може да помогне срещу постреволюционната депресия е привеждането в изпълнение на радикалната демокрация: едно истинско събиране.

Kонцепцията и режисурата на представлението са на популярната германска театрална трупа andcompany&Co., а ACT Фестивал за свободен театър е копродуцент съвместно с HAU Hebbel am Ufer (Берлин), Künstlerhaus Mousonturm (Франкфурт на Майн), FFT (Дюселдорф), ARCHA Theatre (Прага) и Brut (Виена), с подкрепата на Театрална компания MOMO (София).

Автори и изпълнители са Нина Кронйагер, Мариана Зенне, Клаудия Сплит и Мира Партеке, а текстът е на Александър Кaршния и Никола Норд.

Още за ACT Фестивал за свободен театър 2018:

Германия, Франция, Израел и Балканска колаборация – на сцената на ACT Фестивал за свободен театър 2018

POST-POST: 8-ят ACT Фестивал за свободен театър ни поставя насред мултижанрова българска селекция

Трансформиращи срещи с гости от над 10 държави – в паралелната програма на ACT Фестивал

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук