Пърформансът е част от трилогията „Черната серия” и ще бъде представен в НДК в партньорство с Ðerida Dance Center

калейдоскопичния пърформанс "Черна дупка"

Кадър от калейдоскопичния пърформанс „Черна дупка“/ снимка: Anna Kazanova

На 24 септември от 19:00 часа Театър Азарян и Ðerida Dance Center представят калейдоскопичния пърформанс „Черна дупка”. Премиерният спектакъл използва светлина, движение и визуално изкуство и предлага на публиката да се ангажира по начин, който да превърне изживяването в дълбоко, цветно пътуване без изход.

Въпреки че заглавието произхожда от космическия феномен „черна дупка”, не цели да го обясни научно. Нещо повече, предлага да се използва идеята за трансформационната среда на черната дупка, за да се придаде атмосфера на загадъчност към това, което тя обхваща.

Пърформансът изследва и споделя одисея, в която трима талантливи тъмнокожи артисти се обединяват, за да създадат троица на жизненост, футуризъм и приемане.

„Черна дупка” е третото творение на хореографа с респектираща биография Шамел Питс от „Черната серия”. Оттам идва и подзаглавието „Трилогия” или „Триатлон”.

Според автора му това е състезание – маратон в три части.

Всяко едно от трите представления слуша и изследва това, което е вътре в нас, между нас и около нас.

Постоянно търся лични истини и принципи и как те се срещат в съченатие с видяни по нов начин идеали и универсални истини. „Черна дупка” е най-цветната работа в тази „Черна серия”, споделя Шамел в интервю за университетското издание Michigan Quarterly Review.

Концепцията и хореографията на спектакъла са дело на Шамел Питс (САЩ); танц: Шамел Питс, Мирел Мартинс (Бразилия); Тушрик Фредерикс (Южна Африка), Джой-Мари Томсън (САЩ), Рикардо Жануарио (Бразилия). Осветлението и видео мапингът са на Лука Дел Карло (Бразилия), арт директор е Том Лов (Израел). Костюмите са създадени от Наоми Марави (Израел), Галит Райх (Израел). Композитор и музикална среда – Ед Кортес (Бразилия).

Билети може да откриете на касите на НДК и на ndk.bg

Още за Шамел Питс

Шамел Питс е роден в Бруклин, Ню Йорк. Започва танцовото си обучение в гимназия за музика, изкуство и сценични изкуства „La Guardia” и продължава в училище „Айли”. Получава бакалавърската си степен по изящни изкуства в Джулиард, като печели награда „Марта Хил” за изключителност в танца.

Професионалната си танцова кариера започва в BJM Danse Montreal, Сидра Бел Денс Ню Йорк и Hell`s Kitchen Dance на Михаил Баришников. Шамел продължава кариерата си с една от най-известните компании в света- Батшева Денс Къмпани от Израел в период от седем години.

Преподава „гага” – движенчески език, създаден от Охад Нахарин – артистичен директор на „Батшева Денс Къмпани”. Шамел отговаря за Movement Invention Project, SPRINGBOARD DANSE MONTREAL под ръководството на Александра Уелс. Преподава и в Netherlands Dance Theater Summer Intensive, SUNY Purchase, Джулиард и Харвард.

Той създава поетичен танцов пърформанс, озаглавен „Черна кутия: Малка Черна Книга за Червеното”. Представян е в много пространства от 2015 г. насам. Спектакълът е представен и от „Батшева Денс Къмпани” за „Батшева Хост” през февруари 2016 г. „Черна кутия” пътува в турне и до Бразилия, Берлин и Ню Йорк.

След като напуска „Батшева” през август 2016 г., Шамел участва в създаването на няколко пърформанса включително и в A Herzliya Museum Of Contemporary Art Commission на: “Black, White, And RED” с визуален артист Орли Север и дизайнер на художествено осветление Том Лов.

През септември 2016 Шамел се мести в Бразилия, за да преподава „гага” из страната, както и да създаде дует с Мирел Мартинс, озаглавен „Черно кадифе: Архитектура и Архетипи”.

Шамел Питс е артист в резиденция в Харвард и асистент професор в Джулиард. Заедно с това е и танцьор в L-E-V Dance Company на Шарон Еял и Гай Бехар. Поставя репертоар на Охад Нахарин в много компании по света. През 2018 г. получава изключителната награда „Принцеса Грейс” за хореография.

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук