Как работи театърът?

Обичат ли децата сценичните изкуства? Със сигурност! Особено, ако знаят „как работят“.

За това вече втора година се грижи Театър „София“ с поредицата си арт събития „Как работи театърът?“. През 2018 г. тя ще стартира на 24 февруари и отново ще ще включва демонстрации, работилници и игри.

Целта на събитията е да възпитават любов към изкуството у детската публиката чрез интерактивни събития, непринудена комуникация с тях, работа с разнообразни материали, поддържайки техния интерес и любопитство.

Тази година темите ще бъдат:

Литература (февруари 2018 г.)

Децата ще получат информация за това как започва процеса по създаване на театралната постановка. Актьори ще разкажат какво е репетиция на маса, как се изгражда образ, как се определят характеристиките на героите – добри и лоши.  Заедно с екипа на Школа „Учи с мен“ ще бъде прочетена приказка на английски език и ще се покаже за пореден път как творчеството, изкуството и игрите преодоляват езиковите бариери.

24 февруари (събота) от 16:30 ч. – Репетиция на маса с актьорите Илия Виделинов и Юлиян Рачков

25 февруари (неделя) от 13:00 ч. – Английска приказка със школа „Учи с мен“

Декор и реквизит (март 2018 г.)

Една от най-любопитните и вълнуващи за децата демонстрации от миналата година ще се превърне в още по-незабравимо преживяване. Що е то декор и реквизит, как се строи и разваля декора, какви възможности има сцената и колко много хора се грижат за сценичната среда и промените по време на спектакъла – това са малка част от нещата, които ще събудят у децата както любопитство, така и уважение към изкуството. В специалните работилнички пък ще имат възможност сами да направят проект за декор и реквизити.

18 март (неделя) от 13:00 ч. – Демонстрация „Разваляне и строеж на декор

24 март (събота) от 16:30 ч. – Работилничка „Направи си декор за театър

31 март (събота) от 16:30 ч. – Работилничка „Направи си реквизит за театър

Костюм, грим и перуки (април 2018 г.)

Децата ще научат най-важното и интересното за историята на театралния костюм, грим и перуки. Ще се използват рециклирани материали за направата на съвременен костюм с елементи от българската носия, като се съчетаят старото и новото. Децата ще си направят сами грим и перуки и ще участват в игри, с които да влязат в роля в зависимост от костюма си.

Хореография и сценичен бой (май 2018 г.)

Танците и битките с мечове са сред любимите части от детските постановките и за децата, и за техните родители. Как обаче се случват те в пълен синхрон с всичко останало в театралната постановка, безопасно и в същото време толкова ефектно – актьори с богат опит ще покажат и разкажат.

Осветление и звук (юни 2018 г.)

Осветлението и звука са много важна част от магията на театъра и няма как в програмата да не бъде включена специална демонстрация за тях. Децата ще се запознаят с професионалната звукова и осветителна техника в един театър и ще видят как осветлението и звука помагат на актьорите. Театър на сенките и тропически дъжд чрез актьорски игри са малка част от другите изненади.

Кукли и маски (юни 2018 г.)

В този етап от проекта децата ще се запознаят с кукленото изкуство. Ще изработят свои кукли и маски. Ще има и демонстрация как куклите оживяват на сцената.

Програмата ще бъде допълвана постепенно.

Билети

Билетите са в продажба на касите на Театър „София“, а местата са ограничени, за да може всяко дете да участва пълноценно.

Цена на билет за 1 дете: 6 лв.
Цена за 1 възрастен придружител: 0 лв.

През месеците май и юни ще има и събития на открито.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (50%)
  • любопитна (50%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук