Вярвате, че традициите се съхраняват най-красиво чрез модерния прочит на вдъхновени (и вдъхновяващи) творци? Имаме изложение за вас!

Български традиции на нов глас

Дрехи, аксесоари, керамика и бижута с български шевици и нестандартни мартеници от дърво, хартия, кожа, плат, вълна и лего елементи ще бъдат представени на първото по рода си изложение „Български традиции на нов глас“ от 28 февруари до 2 март в София.

Събитието, чиито формални поводи са предстоящият Национален празник на България и Баба Марта, ще представи съвременни интерпретации на българските традиции чрез работата на млади артисти от всички сфери.

Внимателно селектираните изложители вдъхват нов живот на вековните български занаяти и поставят народното творчество в нов, глобален контекст, като вплитат в него собствената си визия за мода, музика и аксесоари.

Изложението ще се състои в столичния Maxi Club (бул. Симеоновско шосе 110).

Входът е свободен.

Български традиции на нов глас

Шевица

Шевица“ е популярен български бранд за шалове и аксесоари, върху които графичният дизайнер Гергана Станкова принтира елементи от автентични български шевици, пречупени през личното й усещане за композиция, цвят и ритъм.

VEZE

VEZE пък среща съвременния градски дизайн и автентичната българска шевица, извезана от майстор-везбар с над 30-годишен опит в колекции от уникални рокли и ризи.

Китна

Отново български шевици са основата на аксесоарите на “Китна” – ръчно бродирани бижута от естествени материали (дърво, плат, метал) – дело на Петя Илиева.

Fusion Embassy

Fusion Embassy е лейбълът, който в последните години отговаря за експорта на качествена етно музика от България в цял свят. И благодарение на него стотици фестивали и клубове могат да се докоснат до магията на българския фолклор, вплетена в модерен звук от всички жанрове. Fusion Embassy ще представи на изложението своята „Етно кошница“ от всички албуми на групи, като Оратница, Kottarashki и Мерудия.

За първи път на „Български традиции на нов глас“ ще се запознаем и с най-новото попълнение в каталога им – специални слушалки, облечени с ръчни шевици, вдъхновени от стихиите и цветовете на четири от най-ярките етнографски области в България!

Екатерина Лашова

Специално за изложението дизайнерът на порцеланови чаши Екатерина Лашова ще представи нова колекция с ръчно направени чаши с български шевици.

Различните мартеници

Изложението ще престави по нещо и за всички, които са готови да разчупят представата си за една от най-българските традиции – посрещането на пролетта и окичването с мартеница. Няколко млади български дизайнери ще представят своята авторска и нестандартна интерпретация и ще ни предизвикат да погледнем с нови очи на любимия аксесоар.

SweetMeUp Boutique ще участват с проекта „Българска сила и красота“ и мартеници от вълна, дърво и текстил, изработени от трима автори. Дизайнерът Андреа Милова ще покаже своите „Лууди мартеници“ от цветен дървен шперплат. Ще видим и хартиени мандали от Изтока, в които чрез традиционните мартенски конци Aquelia Design вплита енергийно пожелание за благополучие, здраве и късмет. Ани Станимирова пък ще донесе ръчно изработени цветни мартеници от полимерна глина с уникален дизайн. А Crocus ще представят своите мартеници, в които езически символи се изрисуват с пирография и акрилни бои върху естествена кожа с метални елементи.

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (13%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (13%)
  • забавна (0%)
  • гореща (13%)
  • щура (0%)
  • необикновена (25%)
  • плашеща (13%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук