Апарт: документален спектакъл

„Апарт” е дебютен режисьорски опит на Илко Ганев

Документалния спектакъл „Апарт” ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян на 29 ноември в рамките на Международния театрален фестивал-лаборатория „NEDRAma- international”, който се провежда от 25 до 30 ноември 2018 г.

Представлението, което борави със средствата на пърформанса и въздейства като арт инсталация, разкривайки възможностите на новокамерно сценично пространство в Театър Азарян.

Там, нашата публика, разположена в ограничен брой места, ще съпреживее уникален експеримент, съчетаващ в себе си интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и интервюта за живота на едни от най-обичаните артисти. Историите за света на киното и театъра са разказани от авторите на сборника „Артисти със сребро в косите” и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева.

Заглавието „Апарт” идва от термин в театъра, който означава думи на персонажа, произнесени директно към публиката.  В спектакъла са използвани документални разкази и интервюта на бележити български режисьори и актьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, ИцхакФинци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и др.

Вълненията, мислите и емоциите на нашите легендарни артистище бъдат разказани от младите актьори  Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Визуалната среда и видеомапинга са дело на Владислав Илиев, а в подготовката на видеоинсталацията участват Павел Павлов, Александър Ковачев, Александра Апостолова и фотографът Светослав Караджов.

„Как бързо тече времето и колко е преходно всичко е основното, което ни интересуваше, докато репетирахме. Артистът винаги изглежда  малко  „в повече“. Винтервютата на известни актьори, както и на някои забравени вече такива, открихме за пореден път, че човекът в артиста е особена порода.Той е способен да види и усети неща, които остават невидими за другите и да живее в тази невидимост все едно точно тя е животът. А може би е. Погледнат отстрани актьорът често изглежда  като луд. Но той по-скоро е ДРУГАДЕ. И може да те заведе там.“ , споделя режисьорът Илко Ганев.

Младият режисьор завършва Театрознание и театрален мениджмънтв НАТФИЗ, има магистратура по Режисура в сценичните изкуства при проф. Красимир Спасов. Автор е на сценарии, телевизионни предавания и документални поредици, по настоящем изследва българския театър в Института за изследване на изкуствата при БАН, където е докторант.

„Аз открих, че в разказите на хората, които живеят и дишат ВЪВ и С  театър, има нещо налудничаво, лунатични и дори фанатично.

От друга страна времето е нещо, което отнема тази „прекрасна лудост“.  Артистът живее в един сблъсък на време и безвремие. Живее дори и когато животът спира в чисто физически смисъл. Артистът е „особен род животно“. Не е като другите хора. Мисля, че спектакълът „Апарт“ се занимава и с тази тема. А тя е моя тема отдавна.“, допълва актрисата Людмила Сланева, която е компилирала текстовете и интервютата на легендарните артисти специално за проекта.

Самата тя е завършила актьорско майсторство при големия Крикор Азарян, чийто емблематично име носи и театърът, в който ще се случи предстоящата премиера.

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук