скици на Том Поултън

Какво ли може да се открие в личните архиви на английски илюстратор на научни и медицински списания, ръководства за риболов и други “благоприлични” книги (за известно време работил и като картограф на Министерството на отбраната)?

Еротични скици, показващи радостта от живота и секса, при това с известна доза чувство за хумор, едва ли е най-вероятният отговор. Но точно това е случаят на Том Поултън (Tom Poulton), живял между 1897-1963 в Лондон.

Поултън е талантлив художник, който през 1914 г. получава стипендия за престижната школа по изобразителни изкуства Slade School в Блумсбъри, Централен Лондон, където учи при известния художник и преподавател Хенри Тонкс.

Рисуващ изящно и прецизно, предимно с меки моливи, но също и с мастило, Том бързо си създава име на илюстратор, работещ с уважавани издания.

Прелом в артистичния му път се оказва едно пътуване до Индия, през 40-те години, когато се натъква на Кама Сутра и еротичните ѝ илюстрации оставят дълбок отпечатък в съзнанието му. Започва да рисува голи тела, в различни пози, а изобразяването на неподправената joie de vivre на персонажите е нещо, което според изследователите на творчеството му рязко го отличава от подобни артисти от същото време.

Поултън обаче цял живот крие рисунките си, от страх да не бъде преследван и арестуван за неблагоприличие. Преди смъртта му ги виждат само няколко богати и влиятелни покровители, сред които и скандалният плейбой Beecher Moore, които колекционират скиците му.

След 1963 г. стават публично достояние и са събрани и публикувани от различни издателства.

Тайните еротични скици на Том Поултън

Илюстрации: Tom Poulton
Източници: dangerousminds, VICE Magazine, La Conchiglia Di Venere 

Илюстрациите на Том Поултън са издадени от Taschen

Не по малко скандални за времето си са:

Еротичните скици на Густав Климт

Егон Шиле: “Да ограничаваш един артист е криминално престъпление. Това е като да убиеш новородено” (еротични рисунки и автопортрети)

Еротичните картини на Герда Вегенер (създала “Момичето от Дания”, като съпруга на Ейнар Вегенер/Лили Елбе)

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (25%)
  • вдъхновяваща (25%)
  • любопитна (50%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук