Полароидните портрети на изгряващи звезди, заснети от Гас Ван Сант

Виждали сте много снимки на звезди, нали (от папарашки до художествени портрети)?

Може би не и такива…

Създадени са от Гас Ван Сант между 1983 и 1999 г., със стара полароидна камера, купена през 70-те, малко след като завършва Rhode Island School of Design. Още от дете той се занимава с рисуване и снима късометражни полуавтобиографични 8-мм филми, струващи между 30 и 50 долара. През 70-те, в училището по дизайн Ван Сант навлиза в авангарда, чрез режисьори като Стен Брекейдж, Джонас Мекас и Анди Уорхол. Тези срещи го карат да промени радикално стилистиката на своите филми.

В последствие Гас Ван Сант се превръща в един от най-двусмислените режисьори в киното; безстрашно независим и безкомпромисен визионер, той преминава от създаването на дълбоко психологически ленти със сложни, фрагментирани структури, като „Слон“ (Elephant) и „Параноид парк“ (Paranoid Park), за да стигне до не по-малко завладяващите блокбастъри „Добрият Уил Хънтинг“ (Good Will Hunting) и „Милк“ (Milk).

Каквото и да представя, зрителите на работата на Ван Сант са потопени във внимателно изградените му светове, чрез една всеобхватна, често експериментална кинематография и умението да извлича изключително емоционални изпълнения от актьорите си (само помислете за Киану Рийвс в My Own Private Idaho или за Шон Пен в “Милк”).

За Гас Ван Сант испанският кинокритик Карлос Гарсия Гарсия казва:

“Като чуждоземец, който влиза за първи път в контакт с човешкия вид,

режисьорът ни предлага непоколебим, неприветлив и дистанциран поглед, сякаш просто заснемайки изображения […] В своята претенция за неутралитет, Ван Сант ни предлага безупречната си техника в боравенето с камерата, в монтажа, фотографията, звука … Също така особеното му отношение към пространството, времето и светлината.”

Същото сякаш виждаме в подхода към заснемането на всеки актьор, участвал в кастинг на големия визионер. И макар полароидните снимки да са били създадени единствено за целите на кастинга, днес те се съдържат в  албума 108 Portraits, както и в мащабно изследване върху творчеството на режисьора, издадено от La Cinémathèque Française, съвместно с Actes Sud (по повод на отличията „Златна палма“ и „Най-добър режисьор“, връчени му в Кан).

Полароидните портрети на изгряващи звезди, заснети от Гас Ван Сант

Снимки: © Gus Van Sant
108 Portraits са публикувани от Twin Palms и могат да бъдат открити тук.
Gus Van Sant: Icons е публикувана от La Cinémathèque Française, съвместно с Actes Sud.
Източници: WikipediaImdbEnfilme

Повечето ни читатели намират статията за любопитна. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (100%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук