фотография на Ед ван дер Елскен

“Лошото момче на холандската фотография”

Така наричат Ед ван дер Елскен (Ed van der Elsken). Но го познават като талантлив фотограф и режисьор, който повече от четиридесет години ни е срещал с незабравими лица в своите фотографии, книги и филми.

Независимо дали разхождайки се с месеци или дори години из световни градове като Париж, Токио, Хонг Конг и Амстердам, или пътувайки през Африка и Япония, той фокусира камерата си върху характерни лица и удивителни със заряда си ситуации от уличния живот.

През 1956 г. дебютира с фотоалбума си Любовна история в Saint-Germain-des-Prés , който му носи световна слава. Следват я над двадесет фотокниги. Автор е и на редица телевизионни филми, главно на теми, свързани със собствения му живот.

Кой е Ед ван дер Елскен

Ед ван дер Елскен (1925 – 1990) е романтик и документалист, цял живот преследвал с обектива си младостта, социалните протести, сексуалноста и субкултури по улиците на Европа, Азия и Африка.

Неговите спонтанни, искрени и дори случайни кадри сякаш са ни особено необходими днес, в свят, в който документалистиката ежедневно се филтрира.

Любопитно е, че години преди смартфонът да се превърне в продължение на телата ни, Ван дер Елскен коментира, че

“бих искал да трансплантират камера на главата ми, за да записвам постоянно света около себе си.”

Роденият в Амстердам през 1925 г., Ван дер Елскен попада в света на фотографията случайно, след като нещастна любов го праща в Париж. По-късно ще остане в спомените и на трите си съпруги като постоянно фотографиращ ги, не разделящ се с фотоапарата, висящ на врата му мъж. Като артист и в най-интимните им моменти.

Вече във френската столица, през 1950 г., начинаещият холандски фотограф започва да работи за агенция Magnum Photos. Открита само година по-рано, Magnum е първата агенция, в която фотографите могат да запазят собствеността си върху изображенията.

Ван дер Елскен има късмета да работи в тъмните стаички на Анри Картие-Бресон и Робърт Капа, преди да се срещне с първата си жена, унгарската фотографка Ата Кандо и да започне да снима бохемите по улиците на Париж.

В своята работа, холандецът показва далеч по-малко загриженост за традиционните техники и композиция, характерни за времето му, и по-голямо внимание към атмосферата, която заобикаля хората и мястото.

Неговите черно-бели фотографии ни дават интимни и автобиографични перспективи, улавят духа на следвоенна Европа, със силен фокус върху любовта, сексуалността, изкуството и субкултурите на 70-те години на миналия век.

Младостта, сексуалността, протестът… През обектива на Ед ван дер Елскен

Снимки: Ed van der ElskenNederlands Fotomuseum
Източник: Cultura Inquieta

Още пионери във фотографията:

19-годишен студент, крил “шпионска” камера в дрехите си в края на 19 век, е един от пионерите в уличната фотография

Пионерът на уличната и модна фотография Вернер Бокелберг: “Всяко око формира своя красота”

Жените като единствените възможни божества – във фотографиите на Хелмут Нютън (снимки и видео)

Пионерът на актовата фотография Денис Пиел: Винаги можем да добавим още еротика

  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (0%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (0%)
  • необикновена (0%)
  • плашеща (0%)
  • обезпокоителна (0%)
  • дразнеща (0%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук