“Отсъствието на вещицата не обезсилва заклинанието”,

е написала Емили Дикинсън. Тя е една от 30-те писателки, чиито заклинания още имат силата да вълнуват. И които заживяват нов живот в Literary Witches: A Celebration of Magical Women Writers (public library), удивителна книга, дело на поетесата Taisia Kitaiskaia и художничката Katy Horan.

На едва 128-те страници на “Литературни вещици: Ознаменуване на магичните жени писателки” оживяват едни от най-значимите авторки, оставили трайни следи в литературата.

От “божествената Сафо”, древногръцката поетеса, включена в списъка на Деветимата лирици на Древна Гърция, през “скандалните” Емили Бронте и Вирджиния Улф, до наградената с Пулицър и Нобелова награда за литература Тони Морисън.

На всяка от тях са посветени три великолепно оформени страници – първата само с огромен надпис с името и датите на раждане и смърт; втората – с изящна илюстрация, портрет на писателката, създаден от талантливата художничка, специализирала се в изобразяването на фолклорното, приказното и митологичното; и третата – започваща с три думи, описващи “литератувната вещица”, и продължаваща с кратък, поетичен текст, посветен на живота и творчеството ѝ, увенчан накрая със списък с препоръчителни произведения.

“Книгата “Литературни вещици” сама по себе си е акт на магьосничество, пътепис за пробуждане на живи и мъртви.

Taisia ​​Kitaiskaia и Katy Horan са сътворили ясни, интуитивни, психоактивни образи на тези брилянтни писателки и начина, по който те са населявали пространството и времето.

Трансформираща, съживяваща, великолепна, смущаваща и дълбоко вълнуваща, тази книга е том с поезия, миниатюрна енциклопедия и просветителски ръкопис от 21 век едновременно.”, пише в ревюто си Jia Tolentin от The New Yorker. А ние си пожелаваме да видим магичното издание-трибют и на български.

Литературни вещици

Автор на книгата: Taisia Kitaiskaia
Илюстрации:Katy Horan

Книгата може да бъде открита в: Indie BoundAmazonBarnes & NobleBAM!Powell’s
Източници: Taisia Kitaiskaia, Brain Pickings

Още за една от писателките “литературни вещици”:

Дигитализирани и достъпни онлайн – страници от фотоалбумите на Вирджиния Улф

Повечето ни читатели намират статията за вдъхновяваща. А ти?
  • удивителна (0%)
  • вдъхновяваща (17%)
  • любопитна (0%)
  • забавна (0%)
  • гореща (0%)
  • щура (17%)
  • необикновена (17%)
  • плашеща (17%)
  • обезпокоителна (17%)
  • дразнеща (17%)

Подарете си вдъхновение

Най-интересните статии от изминалата седмица ви очакват! Всяка Неделя сутрин във Вашата пощенска кутия.

Запишете се за нашият имейл бюлетин тук